OPEN REEF - ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΥΦΑΛΩΝ
http://www.openreef.gr/phpbb2/

SUMP
http://www.openreef.gr/phpbb2/viewtopic.php?f=13&t=728
Σελίδα 1 από 1

Συγγραφέας:  accnt [ 25 Οκτ 2007, 13:06 ]
Θέμα δημοσίευσης:  SUMP

SUMP

Με απλά λόγια το sump είναι μια μικρή δεξαμενή (μικρό ενυδρείο) το οποίο τοποθετείται τις περισσότερες φορές κάτω από το κυρίως ενυδρείο. Το sump σε ένα ενυδρείο τροπικού υφάλου θα μας βοηθήσει αρκετά και πιστεύω ότι χρειάζεται σε μεγάλο βαθμό.

Πως λειτουργεί όμως ένα sump?
Θα ξεκινήσω με την επιστροφή του νερού με την αντλία επιστροφής, από το sump. Το νερό λοιπόν κατακλύζει το ενυδρείο αυξάνοντας την στάθμη του (η οποία με την συνεχής λειτουργία, παραμένει σταθερή). Όταν φτάσει στο σημείο της υπερχείλισης, το νερό μέσω αυτής θα κατέβει στο sump. Υπερχειλίσεις υπάρχουν πολλών τύπων. Έτοιμες διαφόρων εταιριών π.χ. Tunze, ή d.i.y. π.χ. τύπου Durso.
Το νερό λοιπόν "ταξιδεύει" μέσα από τα διαμερίσματα του sump, μέχρις ότου επιστρέψει στην αντλία επιστροφής.
Η αντλία επιστροφής μπορεί να βρίσκεται βυθισμένη στο τελευταίο διαμέρισμα του sump είτε και να είναι εξωτερική, μειώνοντας έτσι και την θερμότητα που εκπέμπει στο νερό.

To sump θα πρέπει να χωριστεί σε διαμερίσματα, για να επιτευχθεί ο ρόλος του. Ο αριθμός των διαμερισμάτων εξαρτάται από τις εκάστοτε ανάγκες του κάθε χομπίστα. Στο πρώτο διαμέρισμα πρέπει επιτακτικά να μπει το skimmer και αυτό για να αφαιρέσει ότι οργανικό μπορεί, προτού το νερό προχωρήσει στα επόμενα διαμερίσματα. Στα υπόλοιπα διαμερίσματα μπορεί να μπουν βιολογικά υλικά, χημικά υλικά, οι θερμοστάτες, διάφορα όργανα παρακολούθησης του νερού κ.α.

Επίσης μπορούμε στο προτελευταίο διαμέρισμα και πριν την αντλία της επιστροφής να δημιουργήσουμε ένα refugium με μακροάλγες. Ο φωτισμός σε αυτό το διαμέρισμα είναι αναγκαίος για να αναπτύσσεται η μακροάλγη. Η chaeto είναι ιδανική επιλογή. Το φως θα πρέπει να λειτουργεί αντίστροφα με τον φωτισμό του ενυδρείου. Το μειονέκτημα ωστόσο είναι ο θάνατος των διαφόρων μικροοργανισμών (κοπήποδα κλπ), από την αντλία επιστροφής.

Μετά από το πρώτο διαμέρισμα του skimmer (αλλά και πριν από το τελευταίο της αντλίας) θα πρέπει να μπουν μπάφλες. Αυτές είναι επιπλέον χωρίσματα που χρησιμεύουν στο να απελευθερώνονται από την στήλη του νερού οι μικροφυσαλίδες του skimmer.
Εφόσον χρησιμοποιήσουμε ozone, προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα πλαστικά του ενυδρείου μας, να είναι ozone safe. Αλλιώς μετά από λίγο καιρό θα αρχίσουν να λιώνουν.

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στην στάθμη του νερού στο sump. Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, το sump θα πρέπει να μπορεί να δεχτεί το νερό που θα επιστρέψει από το ενυδρείο. Για να είμαστε σίγουροι θα πρέπει να πειραματιστούμε αρκετά. Επίσης προσοχή θα πρέπει να δώσουμε και στο ύψος που θα βρίσκεται ο σωλήνας του νερού της επιστροφής. Θα λειτουργήσει σαν σιφόνι, αν διακοπεί η λειτουργία της αντλίας. Όσο βαθιά μέσα στο νερό βρίσκεται ο σωλήνας, τόσο νερό θα καταλήξει στο sump και ίσως και στο πάτωμά μας.

Ότι χρησιμοποιούμε σε ένα ενυδρείο έχει τα θετικά του και τα αρνητικά του, έτσι έχει και το sump.

Θετικά χαρακτηριστικά:
·Αυξάνει τον συνολικό όγκο του νερού στο ενυδρείο μας. Ανάλογα με το μέγεθος του sump προσθέτουμε και τα ανάλογα λίτρα στο ενυδρείο.
·Μπορούμε να μεταφέρουμε στο sump πολλά από τα μηχανήματα υποστήριξης ενός ενυδρείου. Θερμοστάτες, skimmer, αντλίες τροφοδοσίας διαφόρων μηχανημάτων (chiller, calcium reactor), συστήματα αναπλήρωσης νερού, Uv, συστήματα ελέγχου νερού (π.χ. Ph meters), κ.α.
·Στο sump μπορούμε να τοποθετήσουμε βιολογικά και χημικά υλικά φίλτρανσης. Siporax, αντιφώσφορο, άνθρακα, υλικά κατακράτησης μικροσωματιδίων κ.α.
·Καθαρίζεται η επιφάνεια του νερού του ενυδρείου, στην οποία υπάρχουν τα περισσότερα οργανικά κατάλοιπα, μέσω της υπερχείλισης που χρειάζεται το sump για να λειτουργήσει.
·Οξυγονώνεται το νερό μέσω του "καταρράκτη" της υπερχείλισης.
·Η στάθμη του νερού του ενυδρείου παραμένει πάντα σταθερή, αφού η όποια εξάτμιση νερού εκδηλώνεται στο sump.
·Γίνεται πιο ασφαλής η χορήγηση διαφόρων πρόσθετων σκευασμάτων, π.χ. Ca, Mg, Kh buffer κλπ, αφού τα ρίχνουμε στο sump και όχι απ΄ ευθείας στο ενυδρείο.
·Μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα τελευταίο στάδιο (προτού της αντλίας επιστροφής) σε φίλτρο μακροαλγών ή και ακόμα με Deep Sand Bed με ζωντανό βράχο. Επίσης εκεί θα μπορούσαμε να βάλουμε και διάφορούς οργανισμούς από το ενυδρείο μας, που χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης.
·Η αντλία επιστροφής, αυξάνει την κυκλοφορία του ενυδρείου μας, κάνοντάς την μάλιστα και κρυφή. Η επιστροφή μάλιστα του νερού μπορεί να γίνει και με δυο αντλίες, έτσι ώστε να έχουμε ένα "υποτυπώδες" wave maker.

Αρνητικά χαρακτηριστικά:
·Το κόστος κατασκευής του sump, αλλά και της υποδομής για να λειτουργήσει σωστά, όπως τρύπες στο ενυδρείο, σύστημα υπερχείλισης κλπ.
·Ο σχετικός θόρυβος της υπερχείλισης. Αυτό βέβαια έχει να κάνει και με το είδος της υπερχείλισης που θα επιλέξουμε.
·Ο κίνδυνος διαρροής νερού. Εφόσον αναγκάζουμε το νερό να "ταξιδέψει" εκτός ενυδρείου, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος διαρροής, από δικό μας λάθος ή από αστοχία υλικού.
·Η αύξηση του κόστους συντήρησης του ενυδρείου, λόγω της αύξησης των λίτρων.

Περισσότερα για την αναλυτική κατασκευή sump υπάρχουν στην ιστοσελίδα: http://www.melevsreef.com/allmysumps.html

Σελίδα 1 από 1 Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/