Loading...

OPEN REEF - ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΥΦΑΛΩΝ

ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΕΝΥΔΡΕΙΑ, ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, ΠΑΡΕΑ !
Τώρα είναι 19 Μαρ 2024, 07:59

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες




Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 6 Δημοσιεύσεις ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Κόστος δημιουργίας θαλασσινού ενυδρείου
#108957 Δημοσιεύτηκε: 06 Μαρ 2018, 13:11 
Χωρίς σύνδεση
Mandarin (100+)
Mandarin (100+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 21 Δεκ 2012, 10:31
Δημοσιεύσεις: 462
Τοποθεσία: Άρτα
Has thanked: 31 times
Been thanked: 62 times
Experience in Years: 0
Type of Aquarium: Medium (100-500)
Windows 7 Chrome
Πολλοί χομπίστες ανα τα χρόνια έχουν σαγινευτεί απο την ομορφιά ενός θαλασσινού ενυδρείου όμως λίγοι το επιχειρούν στην πραγματικότητα λόγω του υψηλού κόστους που πολλά μαγαζιά πετ παρουσιάζουν στους επίδοξους αγοραστές. Και η αλήθεια είναι ότι λόγω της αμάθειας ή ημιμάθειας μας στο ξεκίνημα μας πολλοί έχουν πλουτίσει.

Γενικά μιλώντας όμως το χόμπυ του ενυδρείου και συγκεκριμένα του θαλασσινού ενυδρείου δεν είναι απο τα φθηνά χόμπυ καθώς ειδικά στην αρχή θα πρέπει να βάλουμε το χέρι στην τσέπη για να φτιάξουμε ένα σωστό περιβάλλον για τους οργανισμούς που θα φιλοξενήσουμε.

Το άρθρο αυτό δεν έχει σκοπό να αποτρέψει κάποιον να φτιάξει ένα θαλασσινό ενυδρείο αλλά να τον ενημερώσει για το πραγματικό του κόστος και να τον βοηθήσει να επιλέξει κάτι σωστό το οποίο δεν θα τον δυσκολέψει στην πορεία αλλά και δεν θα κλαίει τα χρήματα του.

Γενικά πρέπει να έχουμε στο νου μας την παριμοία ότι "η φτήνια τρώει τον παρά", γιατί στο θαλασσινό ενυδρείο ισχύει 100%. Γι'αυτό είναι σοφό να επιλέξουμε εξοπλισμό ο οποίος θα είναι αξιόπιστος κι ας κοστίζει λίγο παραπάνω απο κάτι παρόμοιο φθηνότερο. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο εξοπλισμός που θα επιλέξουμε να μπορεί να υποστηρίξει στο μέλλον αν είναι δυνατόν μια αναβάθμιση λίτρων που θα κάνουμε αλλάζοντας ενυδρείο. Αυτό θα μας βγάλει απο περιττά έξοδα.

Να τονίσουμε ότι έχει σημασία το τι ενυδρείο σκοπεύουμε να φτιάξουμε και πόσα λίτρα θα είναι. Δηλαδή αν θα είναι Reef ή FOWLR(Fish only with live rock) και αν θα είναι π.χ. 50 λίτρα ή 750 λίτρα.

Σε αυτό το θέμα θα αναφερθούμε ΜΟΝΟ στο τι θα χρειαστείτε απαραιτήτως και όχι στο τι θα χρειαστείτε επιπροσθέτως το οποίο έγκειται στο τι πορεία θα ακολουθήσει ο εκάστοτε χομπίστας για το σύστημα του αλλά και το πόσο απαιτητικό θα είναι. Θα αναφερθούμε κυρίως σε οικονομικές και δοκιμασμένες λύσεις ώστε να ενθαρρύνουμε την εκκίνηση του εγχειρήματος.

Σημαντικό: Πριν μπείτε στην διαδικασία αγοράς, κάντε ένα κόπο να ρωτήσετε συμβουλές για την αγορά που θελετε να κάνετε.

Ορίστε τι θα χρειαστούμε και το κόστος αυτών στο περίπου:


Ενυδρείο - Γυάλα (Κόστος: Ανάλογα τι θα επιλέξετε. Συνήθως 100 - 500+)
Εδώ έχουμε πάρα πολλές επιλογές για να διαλέξουμε και πραγματικά έγγειται στην επιλογή μας στο τι θα κάνουμε. Το κόστος εππηρεάζεται στο αν θα είναι μεταχειρισμένο, DIY(ιδιοκατασκευή) ή καινούριο αλλά και τα συνολικά λίτρα.
Επιλέξτε κάτι που να σας αρέσει και να είναι αξιόπιστο.
Αν θέλετε να πάτε σε κάτι DIY ώστε να το φέρετε στα μέτρα σας προτιμήστε κάποιον επαγγελματία αν δεν έχετε εμπειρεία με κατασκευές. Έτσι δεν θα κλαίτε τα χρήματα που δώσατε και δεν θα κάνετε ένα απρόσμενο μπάνιο με τα ψάρια σας.
Αν επιλέξετε μεταχειρισμένο θα γλιτώσετε πολλά χρήματα. Προτιμήστε κάτι που να σας φαίνεται καλό και καλοσυντηρημένο. Όταν είναι μεταχειρισμένο δεν παίζει ρόλο αν είναι DIY ή μάρκας γιατί η αξιοπιστία του έγκειται στον προηγούμενο ιδιοκτήτη του. Προτιμήστε κάτι που δεν έμεινε για καιρό άβρεχτο καθώς οι σιλικόνες έχουν φθορά και ξεραίνονται όταν το ενυδρείο στεγνώνει.


Βάση (Κόστος: Πάλι ανάλογα τι θα επιλέξετε. Συνήθως 50 - 200+)
Και εδώ έχουμε πολλές επιλογές. Μπορεί να είναι απλή μελαμίνη, μπορεί κοίλος δοκός μπορεί κοίλος δοκός επενδυμένος με μελαμίνη μπορεί κάτι άλλο.
Πάλι παίζει ρόλο αν θα είναι μεταχειρισμένη ή καινούρια ή DIY. Συνήθως αν είναι μεταχειρισμένη γλιτώνουμε πολλά χρήματα και συνήθως παρέχεται στις περισσότερες περιπτώσεις μαζί με τη γυάλα. Θα πρέπει να προσέξουμε την κατάσταση της όμως απο τυχόν σκουριές αν ειναι απο κοίλο δοκό ή φουσκώματα αν είναι μελαμίνη.
Αν πάμε σε DIY πάλι πρέπει να είμαστε σίγουροι για αυτό που θα φτιάξουμε γι' αυτό αν δεν έχουμε εμπειρία καλύτερα να απευθυνθούμε σε κάποιο τεχνίτη.



SUMP
(Κόστος: Απο 10 έως 100+)
Καταρχήν να πούμε πως είναι προεραιτικό το να βάλλουμε sump στο ενυδρείο μας. Δεν είναι απαραίτητο στο να δουλέψει το σύστημα μας. Ωστόσο σε ενυδρεία θαλασσινού νερού θα μας λύσει πραγματικά τα χέρια αλλά και θα μας βοηθήσει να επιλέξουμε καλύτερα τον εξοπλισμό μας καθώς θα μας δώσει πολλές επιλογές εξοπλισμού κάτι που χωρίς sump δεν θα έχουμε. Επιπλέον θα μπορούμε να κρύψουμε εκεί όλο το βασικό εξοπλισμό μας και να κάνουμε τις περισσότερες διεργασίες συντήρησης απο εκεί χωρίς να επηρεάζουμε το κυρίως ενυδρείο.
Αν πάρουμε κάτι μεταχειρισμένο θα πρέπει να προσέξουμε ότι χρειάζεται να προσέξουμε και στην κυρίως γυάλα. Συνήθως παρέχεται μαζί με το υπόλοιπο ενυδρείο(γυάλλα και βάση).
Αν πάμε σε DIY Τότε αν δεν έχουμε εμπειρία με την κατασκευή του είναι καλύτερο να απευθυνθούμε σε κάποιο επαγγελματία.



ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΗ (Κόστος: Απο 50 έως 100+)
Αν χρησιμοποιήσουμε sump τότε είναι μονόδρομος.
Αν πάρουμε μεταχειρισμένο ενυδρείο μαζί με sump συνήθως παρέχεται μαζί.
Πλέον με την πάροδο των ετών το θέμα της υπερείλισης έχει προοδεύσει πολύ και έχουν προστεθεί διάφορες τεχνικές και τύποι. Το κόστος πραγματικά έγκειται στο τι υλικά θα χρησιμοποιήσουμε και την πολυπλοκότητα της.
Γενικά μην σας φοβίζει η ιδέα της υπερχείλισης καθώς αν είναι σωστή δεν έχετε να φοβάστε τίποτα.
Αν έχετε σκοπό να δημιουργήσετε sump και κατα συνέπεια υπερχείλιση τότε είναι καλό να το προβλέψετε απο πριν καθώς το να τρυπήσεις το ενυδρείο κατόπιν για να φτιάξεις την υπερχείλιση μπορεί να φέρει πονοκέφαλο ειδικά αν δεν γνωρίζουμε να τρυπήσουμε ήδη κολλημένο ενυδρείο. Βέβαια υπάρχουν και οι έτοιμες κρεμαστές υπερχειλίσεις, ωστόσο δεν κατεβάζουν τα ίδια λίτρα με τις άλλες και είναι πιο εύκολο να βουλώσουν ή να μην ξεκινήσουν μετά απο διακοπή ρεύματος. Μια καλή παρατήρηση και συντήρηση τους βοηθάει στην καλή λειτουργία τους.


Αντλία επιστροφής
(Κόστος: 60 έως 200+)
Απαραίτητη απο τη στιγμή που θα βάλουμε sump
Με περίπου 60 ευρώ μπορούμε να προμηθευτούμε μια κινέζικη ρυθμιζόμενη αρκετά καλή και να κάνουμε μια χαρά δουλειά σε νορμάλ συστήματα. Αν το ενυδρείο μας είναι μεγαλύτερο(300+ λίτρα) θα χρειαστούμε μια πιο δυνατή οπότε το κόστος ανεβαίνει.
Σαφώς αν κινηθούμε σε αγορά μεταχειρισμένης το κόστος είναι χαμηλότερο.


Βράχος (Kόστος: Ανάλογα πόση ποσότητα θα πάρουμε)
Δεν θα αναλύσουμε το αν είναι σωστό κάποιος να πάρει νεκρό βράχο και να τον ζωντανέψει ή να πάρει έτοιμο ζωντανό ή να κάνει μια μίξη.
Στο περίπου για κάθε 10 λίτρα νερού χρειαζόμαστε 1 κιλό βράχο. Δηλαδή για 100 λίτρα θέλουμε 10 κιλά. Ωστόσο δεν είναι κανόνας ότι έτσι πρέπει να γίνει. Μπορούμε να βάλουμε και λιγότερο αλλά και περισσότερο. Οι υπερβολές προς τα πάνω ή κάτω καλό είναι να αποφεύγονται
Οι τιμές του ΖΒ κυμαίνονται περίπου απο 4 - 7 το κιλό απο συνχομπίστες και 10 - 15 περίπου απο μαγαζιά.
Η τιμή του νεκρού κυμαίνεται 3 με 4 το κιλό περίπου
Μεγάλη προσοχή στην ποιότητα του βράχου που θα επιλέξουμε αλλά και στην καθαρότητα του απο διάφορα pest που μπορεί να αποδειχθούν μπελάς


Αραγωνίτης
(Κόστος: Ανάλογα την ποσότητα που θα πάρουμε)
Δεν θα αναλύσουμε για το αν είναι σωστό να βάλλει κάποιος ή όχι καθώς είναι τελείως υποκειμενικό θέμα. Αν βάλετε αραγωνίτη τότε οι τιμές κυμαίνονται περίπου 1 με 2 το κιλό απο συνχομπιστες και ανάλογα την μάρκα απο το εμπόριο.
Να θυμάστε ότι ανάλογα το πόσο παχύ στρώμα άμμου θέλετε να πετύχετε να πάρετε και την ανάλογη ποσότητα. Ο άτυπος κανόνας λέει ότι για κάθε 10 λίτρα ισοδυναμεί 1 κιλό. Ωστόσο θα το δείτε και στο μάτι.



Αυτόματη αναπλήρωση
(Κόστος: 15 έως 60)
Απαραίτητο gadget για το θαλασσινό. Θα μας βοηθήσει να κρατάμε σταθερή την πυκνότητα του αλατιού στο νερό μας λόγω της εξάτμισης και δεν θα μας κουράζει η συνεχής πλήρωση με γλυκό νερό αφού θα γίνεται αυτόματα.
Αν τα χέρια σας πιάνουν λίγο, μπορείτε να προμηθευτείτε απο site τύπου ebay τα υλικά και να την φτιάξετε μόνοι σας σαν εργοστασιακή.
Μπορείτε να πάτε και σε κάτι έτοιμο σαφώς πιο ακριβό.




R/O (Αντίστοφη όσμωση)
(Κόστος: 50 έως 150)
Επίσης απαραίτητο εργαλείο στο θαλασσινό. Αν δεν έχετε σκοπό να αποκτήσετε μια τότε μην επιχειρήσετε καθόλου θαλασσινό.
Θα μας βοηθήσει ώστε να παίρνουμε σχεδόν άριστο νερό ώστε να φτιάχνουμε σωστό μείγμα αλατιού, δεν θα προσθέτει βαρέα μέταλα, χλώριο κ.α. στο νερό μας που είναι επικύνδυνα για τους οργανισμούς μας και δεν θα ενθαρρύνει την εμφάνιση τυχον αλγων λόγω της έλειψης των μετάλλων αυτών όπως και άλλα πολλά προτερήματα.
Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια οι τιμές έχουν πέσει πολύ και με περίπου 50 ευρώ μπορείτε να προμηθευτείτε μια όσμωση 3 σταδίων και να ξεκινήσετε να κάνετε καλή δουλειά.



Temperature Controller
(Κόστος: 10 έως 50)
Απαραίτητος στον έλεγχο της θερμοκρασίας για χειμώνα και καλοκαίρι καθώς επάνω του θα μπορούμε να βάλλουμε και τα θερμαντικά σώματα(θερμοστάτη-ες) και τα ψυκτικά σώματα(ανεμιστηράκια ή chiller) ώστε να μην ξεφεύγει ποτέ η θεμιτή θερμοκρασία που του έχουμε ορίσει να διατηρεί.
Η συνδεσμολογία του είναι πανεύκολη και μπορεί κάποιος να τον προμηθευτεί με πολύ λίγα χρήματα και να κάνει σωστή δουλειά.



Θερμοστάτης
(Κόστος: 5 έως 40)
Δεν χρειάζεται να αναφερθώ αρκετά εδώ. Όλοι γνωρίζουμε ποια είναι η δουλειά του.


Ανεμιστηράκια
(Κόστος 5 έως 40)
Θα μας βοηθήσουν πολύ στην καταπολέμηση της ζέστης το καλοκαίρι. Αν πιάνουν τα χέρια μας μπορούμε να προμηθευτούμε με περίπου 2,5 το ένα και να κάνουμε μια κατασκευή. Θα χρειαστούμε και ένα τροφοδοτικό επίσης. Να θυμάστε ότι περίπου κάθε κλασικό 8ρι ανεμιστηράκι τραβάει 0.11ampere ενέργεια, άρα για να τροφοδοτήσουμε 6 ανεμιστηράκια χρειαζόμαστε τροφοδοτικό 1 ampere για να είμαστε άνετοι.



Κυκλοφοριτής(wave maker)
(Κόστος 10 έως 200+)
Χωρίς αυτόν θαλασσινό δεν γίνεται. Ανάλογα τα λίτρα μας και τα κοράλλια που θα φιλοξενήσουμε θα χρειαστούμε και τον ανάλογο ή τους ανάλογους. Υπάρχουν φθηνοί κινέζικοι με 10 ευρώ πανω κάτω που θα κάνουν μια χαρά δουλειά ή πιο αξιόπιστοι ή ρυθμιζόμενοι απο 40 ευρώ.



PROTEIN SKIMMER
(Κόστος απο 100 έως 500+)
Κατα γενική γνώμη ένα εργαλείο απαραίτητο για όλους τους θαλασσινούς. Ειδικά στα ξεκινήματα σας απαραίτητο.
Ανάλογα αν θα έχετε sump ή όχι θα προβείτε και στο κατάλληλο. Προτιμήστε κάτι αξιόπιστο ώστε να μην χρειαστεί να αγοράσετε άλλο στο μέλλον.
Κάτι καλό για λίγα λίτρα(100 λίτρα) μπορεί να βρεθεί καινούριο με 100 περίπου.
Σαφώς αν προβείτε σε αγορά μεταχειρισμένου το κόστος κατεβαίνει σημαντικά.



Riactor ή φίλτρο
(Κόστος: 15 έως 100 έκαστο)
Απαραίτητο ώστε να τοποθετήσετε τα χημικά υλικά σας όπως άνθρακα και αντιφόσφωρο.
Τα υλικά αυτά θα απορροφήσουν τοξίνες, βλαβερά μέταλα, κ.α. που θα έχει το νερό σας.
Η καλύτερη επιλογή απο τα 2 είναι ο ριάκτορας καθώς θα πετύχετε καλύτερη ανάδευση των υλικών απο ότι με κάποιο φίλτρο.



Φωτιστικό
(Κόστος : 30 έως 500+)
Χωρίς αυτόν δεν χρειάζεται να στήσετε θαλασσινό. Καλύτερα πηγαίνετε σε αφρικάνικο γλυκού νερού αφού χωρίς φωτισμό δεν θα δείτε διαφορά. :D
Πραγματικά ένα απο τα πιο πολυσυζητημένα θέματα ο φωτισμός. Ανάλογα τι θέλετε να κάνετε υπάρχει και η ανάλογη επιλογή. Π.χ., αν πάτε σε 50 λίτρα τότε με 30 ευρώ μπορείτε να τοποθετήσετε μια λάμπα λεντ και να κάνετε μια χαρά δουλειά. Αν πάτε σε 200 λίτρα με 200 ευρώ περίπου πάνω κάτω θα βρείτε κάτι καλό.
Οι φωτισμοί που προτείνονται σε reef πλέον είναι οι εξής:
Τ5, Led και hybrid(Led + T5).
Αν τα χέρια σας πιάνουν μπορείτε να γλιτώσετε πολλά χρήματα καθώς μπορείτε να φτιάξετε το φωτιστικό για τις δικές σας ανάγκες. Στο φόρουμ θα βρείτε διάφορα θέματα με κατασκευές φωτιστικών ώστε να πάρετε ιδέες.
Σαφώς υπάρχουν και έτοιμες επιλογές αλλά είναι πιο ακριβά απο τα DIY.
Επίσης μπορείτε να πάρετε κάτι μεταχειρισμένο αλλά πρέπει να ελέγξετε την λειτουργηκότητα του, την απόδοση τη κατάσταση και την αξιοπιστία του.
Απο την άλλη αν πάτε σε FOWLR Τότε με μια απλή ταινία λεντ είστε καλυμένοι καθώς δεν θα έχετε απαιτήσεις φωτοσύνθεσης.


Αναλώσιμα:




Αλάτι
(Κόστος : 3,5 ευρώ το κιλό)
Ανάλογα με τη συσκευασία που θα επιλέξετε κυμαίνεται και το κόστος του κιλού.


Ρεφρακτόμετρο
(Κόστος : 15 - 50)
Αν προβείται σε αγορά κάποιου κινέζικου θα το βρείτε με περίπου 15 ευρώ.
Να προτιμήσετε να αγοράσετε ρεφρακτόμετρο και όχι υδρόμετρα και πυκνόμετρα.



Τεστ μέτρησης
(Κόστος: 7 - 15 έκαστο)
Θα χρειαστείτε τα εξής για αρχή: ΝΗ4,ΝΟ2,ΝΟ3,PH,KH,PO4
Αργότερα αν βάλετε κοράλια θα χρειαστείτε επιπλέον : CA και MG


Άνθρακας
(Κόστος: 7 έως 15 )
Ανάλογα αν θα πάτε σε χύμα υλικό ή κάποια μάρκας διαμορφώνεται και η τιμή. Ο χύμα ενεργός άνθρακας είναι πιο οικονομικός


Αντιφώσφορος
(Κόστος: 7 έως 15)
Ανάλογα αν θα πάτε σε χύμα υλικό ή κάποια μάρκας διαμορφώνεται και η τιμή. Ο χύμα αντιφώσφορος είναι πιο οικονομικός.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Κόστος δημιουργίας θαλασσινού ενυδρείου
#108985 Δημοσιεύτηκε: 07 Μαρ 2018, 22:18 
Χωρίς σύνδεση
Angel (500+)
Angel (500+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 12 Νοέμ 2013, 20:46
Δημοσιεύσεις: 833
Τοποθεσία: Δράμα Σάμος
Has thanked: 53 times
Been thanked: 113 times
Experience in Years: 8
Type of Aquarium: Medium (100-500)
Android Chrome
:bravo:
Η δουλειά σου και η αγάπη σου για το ενυδρείο μάλλον είναι η έμπνευση για τα ωραία θεματα που μας φτιάχνεις!!!


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Κόστος δημιουργίας θαλασσινού ενυδρείου
#109163 Δημοσιεύτηκε: 24 Μαρ 2018, 12:14 
Χωρίς σύνδεση
Mandarin (100+)
Mandarin (100+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 21 Δεκ 2012, 10:31
Δημοσιεύσεις: 462
Τοποθεσία: Άρτα
Has thanked: 31 times
Been thanked: 62 times
Experience in Years: 0
Type of Aquarium: Medium (100-500)
Macintosh iPhone
Sakisdraminos έγραψε:
:bravo:
Η δουλειά σου και η αγάπη σου για το ενυδρείο μάλλον είναι η έμπνευση για τα ωραία θεματα που μας φτιάχνεις!!!

:thanksn:
Όλοι μας χρειαζόμαστε ένα μπούσουλα για το τι θα μας κοστίσει στο περίπου ένα reef όταν ξεκινάμε.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Κόστος δημιουργίας θαλασσινού ενυδρείου
#109166 Δημοσιεύτηκε: 24 Μαρ 2018, 16:52 
Χωρίς σύνδεση
Mandarin (100+)
Mandarin (100+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 08 Μαρ 2008, 16:57
Δημοσιεύσεις: 304
Τοποθεσία: ανδρος κυκλαδες
Has thanked: 0 time
Been thanked: 11 times
Experience in Years: 10
Type of Aquarium: Not yet
Windows Chrome
ωραιο αρθρο Παναγιωτη :bravo:


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Κόστος δημιουργίας θαλασσινού ενυδρείου
#109175 Δημοσιεύτηκε: 24 Μαρ 2018, 22:10 
Χωρίς σύνδεση
New member (10+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 15 Ιαν 2017, 22:13
Δημοσιεύσεις: 99
Has thanked: 25 times
Been thanked: 36 times
Experience in Years: 2
Type of Aquarium: Medium (100-500)
Android Chrome
Πολύ ωραιο και αναλυτικό άρθρο για κάποιον που μόλις ξεκινά και σκέφτεται για ρεεφ και τον μαγικό του κοσμο :goodpost: :ziton:


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Κόστος δημιουργίας θαλασσινού ενυδρείου
#109194 Δημοσιεύτηκε: 25 Μαρ 2018, 21:50 
Χωρίς σύνδεση
Mandarin (100+)
Mandarin (100+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 21 Δεκ 2012, 10:31
Δημοσιεύσεις: 462
Τοποθεσία: Άρτα
Has thanked: 31 times
Been thanked: 62 times
Experience in Years: 0
Type of Aquarium: Medium (100-500)
Macintosh iPhone
Ευχαριστώ παίδες!


Κορυφή
 Προφίλ  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 6 Δημοσιεύσεις ] 

 Παρόμοια θέματα   Συγγραφέας   Απαντήσεις   Προβολές   Τελευταία δημοσίευση 
Νέα εισαγωγή θαλασσινού νερού!

στο Aber Aquatic

Aber Aquatic

0

18

09 Δεκ 2023, 09:20


Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Μετάβαση σε:  
cron

TapaTalk Enabled


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com