OPEN REEF - ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΥΦΑΛΩΝ
http://www.openreef.gr/phpbb2/

Απαιτήσεις vs ισορροπίες!
http://www.openreef.gr/phpbb2/viewtopic.php?f=29&t=6417
Σελίδα 1 από 1

Συγγραφέας:  nervas [ 19 Δεκ 2013, 22:41 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Απαιτήσεις vs ισορροπίες!

Σκεφτόμουν τελευταία πως αν διατηρούμε ένα ενυδρείο θα πρέπει να κρατάμε ισορροπίες, ποιες είναι αυτές εν τέλει?

Υπάρχουν χομπίστες που κρατούν ολιγοθρεπτικό ενυδρείο κάνοντας συχνές αλλαγές και προσθέτοντας ότι λείπει με διάφορα ζουμιά και αναφέρομαι σε διάφορα ιχνοστοιχεία.
Έχω δει όμως και ενυδρεία τέτοιες φύσεως να καταρρέουν όπως και αντιστρόφως ενυδρεία που πήγαιναν χωρίς κάποια ιδιαίτερη προσοχή, η ταπεινή μου άποψη είναι πως και στις δυο περιπτώσεις η γραμμή ισορροπίας ξεπερνιόταν είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, τα κοράλλια είναι ευκαιριακά τρεφόμενα οργανισμοί ή αλλιώς ''ο θάνατος σου η ζωή μου'' σε ότι αφορά την επιβίωση τους.

Θα αναφερθώ ξεχωριστά και στις δυο περιπτώσεις, στην πρώτη περίπτωση ένα ολιγοθρεπτικό ενυδρείο με ιδιοκτήτη από πάνω που προσπαθεί να μην του λείψει τίποτα μπορεί να καταλήξει δυσάρεστα, αυτό καθώς σκεφτείτε αν κάνεις αλλαγές νερού συχνά συνεχώς ανανεώνεις τα στοιχεία που χρειάζονται στο νερό για να τραφούν, προσθέτοντας και επιπλέον ποσότητες χωρίς κάποιο έλεγχο κάποια στιγμή μπορεί να προκληθεί δηλητηρίαση από την επιπλέον ποσότητα του συστατικού που θα ανέλθει την κόκκινη γραμμή, είναι απλά χημεία. Αποτέλεσμα την κατάρρευση του συστήματος που μπορεί να βρίσκεται στο απόγειο εξέλιξης του και άντε πάλι από την αρχή.
Ειδικά σε αυτή την περίπτωση θα έλεγα πως αν όλοι δούμε τα κοράλλια πως '' φρεσκάρονται'' με μια καλή αλλαγή νερού με καλά αραιωμένο νερό και ώριμο ( καλή ανάδευση για πάρα πολλές ώρες ή και μέρες).

Στην άλλη περίπτωση που το ενυδρείο αφήνεται στην τύχη του ο τρόπος του λέγει και ενώ το σύστημα αρχίζει να κορυφώνει αρχίζει ο ανταγωνισμός για το συστατικό που θα βρίσκεται σε έλλειψη με πιθανούς αποκλεισμούς ή ακόμη και πολέμους μεταξύ των κοραλλιών, σε αυτή την περίπτωση και μόνο θα πρότεινα με πολύ μεγαλύτερη σιγουριά την προσθήκη μαντζουνιών με πολύ σύνεση για να μην γίνει πάλι το αντίθετο όπως στην πρώτη περίπτωση.


Δεν ξέρω πως μου ήρθε αλλά ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας, θαρρώ πως είναι θέμα επιλογής στρατηγικής, εσείς ποια θα διαλέγατε?

Συγγραφέας:  Παναγιώτης Κ [ 20 Δεκ 2013, 00:15 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: Απαιτήσεις vs ισορροπίες!

Αγαπητέ Νέρβα(θα μου επιτρέπεις να σε αποκαλώ έτσι λόγω ότι δεν ξέρω το όνομα σου), συμφωνώ απόλυτα στα γραφόμενα σου.
Δεν είναι απόλυτα, αλλά σε ένα μεγάλο βαθμό ισχύουν.
Τα έχω δει στην πράξη όλα αυτά που ανέφερες και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα παίζοντας με μεθόδους, και το χειρότερο κατ' εμέ είναι το στέγνωμα σε συνδιασμό με τα "περίσεια" ιχνοστοιχεία(αυτά που δεν μπορούμε να μετρήσουμε).
Εκεί που έχω καταλήξει(προσωπικά για το δικό μου σύστημα) επειδή έχω πολύ δυνατό σκίμμερ για τα λίτρα μου, είναι βαρύ χέρι στο τάισμα, όχι και τόσο συχνές και μεγάλες αλλαγές, ρήψη προσθέτων σκευασμάτων σύμφωνα με τις οδηγίες και όχι όσο θέλω εγώ και καλή και τακτική παρατήρηση.
Απο αυτά που έχω δει, τα πρώτα σημάδια για να καταλάβουμε αν ένα ενυδρείο στεγνώνει είναι να μην έχει ίχνος απο άλγες, αυτές που είχε να εξαφανίζονται, το κλασικό φιλμ στο τζάμι να καθηστερεί μέρες να βγει και τα κοράλια τις πρώτες μέρες μα εκτείνουν πολύ πολύποδες(μάλλον για αναζήτηση τροφής). Μόλις περάσουν οι μέρες και παθαίνουν ασιτία, χάνουν μέρος του όγκου(όχι χρώμα), παθαίνουν (κάποια) αργό tissue necrosis Το οποίο αν ταίσουμε target(κάποιο lps) θα παρατηρήσουμε επούλωση του ιστού σιγά σιγά μέσα σε λίγες μέρες που σημαίνει υποσητισμός(εκτός και αν πρόκειται για αποκρύμνηση).
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε αν καταλάβουμε ότι στεγνώσαμε είναι να ξεκινήσουμε καλά ταίσματα, ρήψη διαφόρων σκευασμάτων(για κοράλλια) πιο πολύ τροφές και όχι ιχνοστοιχείων, αμινοξέων και βιταμινών και παρατήρηση.

Το καλύτερο(που δεν το κάνει σχεδόν κανένας μας) είναι να κρατάμε ενυδρεία υφάλου που να μην έχουν τα πάντα απο κοράλια μέσα. Συνήθως τότε χάνουμε την μπάλα και πρέπει να είμαστε συνεχώς απο πάνω ώστε να μην λείψει τίποτα απο κανένα.
Το καλύτερο θα ήταν να έχουμε συγκεκριμένα είδη κοραλιών(κάτι που προσωπικά το προσπαθώ) έτσι ώστε να μπορούμε να τους δώσουμε αυτό που χρειάζονται.


Αυτά είναι προσωπικές παρατηρήσεις.

Ωραίο θέμα ανοίχτηκε και πιστεύω θα γίνει ωραία συζήτηση. :thumbleft:

Συγγραφέας:  thess75 [ 20 Δεκ 2013, 13:47 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: Απαιτήσεις vs ισορροπίες!

Eμενα παλι μου ερχετε να μοιραστω μαζι σας μια λεξη που παιζει πολυ τα τελευταια χρονια στο μυαλο μου και φυσικα στο ενυδρειο μου...Επικουρικα... :D

Συγγραφέας:  alexthess [ 20 Δεκ 2013, 21:06 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: Απαιτήσεις vs ισορροπίες!

Μ`αρέσουν οι προγραμματισμένες κινήσεις.
Το κακό είναι ότι πολύ σπάνια πάνε όλα καλά γιατί είναι στην ανθρώπινη φύση το λάθος,και πολλά πράγματα τα βλέπεις/μαθαίνεις στην πορεία.

Ενδιαφέρον θέμα και περιμένω και τους υπόλοιπους guru του OR να τοποθετηθούν για να βγάλουμε/μάθουμε κάτι καλό. :goodpost:

Συγγραφέας:  Παναγιώτης Κ [ 13 Μαρ 2018, 17:29 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: Απαιτήσεις vs ισορροπίες!

Μετά από χρόνια, η τεχνολογία προχώρησε, οι γνώσεις και η εμπειρία επίσης.

Ξεθάβω αυτό το ωραίο θέμα του nervas για να καταθέσουμε περισσότερες απόψεις.

Σελίδα 1 από 1 Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/