Loading...

OPEN REEF - ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΥΦΑΛΩΝ

ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΕΝΥΔΡΕΙΑ, ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, ΠΑΡΕΑ !
Τώρα είναι 29 Μαρ 2024, 01:56

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες




Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Reef care
#19360 Δημοσιεύτηκε: 05 Ιουν 2008, 19:33 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 03 Ιουν 2008, 19:35
Δημοσιεύσεις: 6
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Η παρουσίαση ασθενειών σε ένα ενυδρείο είναι μια σοβαρή υπόθεση, ειδικά για τους καινούριους ακουαρίστες, οι οποίοι δεν έχουν πείρα στην αναγνώριση και τον έλεγχο των ασθενειών. Η καλύτερη αντιμετώπιση του ελέγχου είναι πάντα η πρόληψη, δηλαδή η παροχή των ιδανικών συνθηκών του περιβάλλοντος , το σωστό πρόγραμμα συντήρησης του ενυδρείου, η καλή δίαιτα και η χρήση άλλων προληπτικών μεθόδων, όπως η παροχή βιταμινών . Για να αποφύγετε την έξαρση των ασθενειών είναι σημαντικό να καταλάβετε πώς εμφανίζονται αυτές οι αρρώστιες. Η αρρώστια είναι μια διαδικασία που εμφανίζεται λόγω της μειωμένης αντίστασης του οργανισμού των ψαριών. Είναι η μεταβολή της ευαίσθητης ισορροπίας των ψαριών και των περιβαλλοντικών συνθηκών. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι αρρώστιες εμφανίζονται λόγω της έκθεσης των ψαριών σε μη κατάλληλες συνθήκες, όπως η αλλαγή της θερμοκρασίας, υψηλών επιπέδων αμμωνίας, χαμηλών επιπέδων οξυγόνου, υπερπληθυσμό ψαριών στο ενυδρείο και ακατάλληλη διατροφή. Κάθε ένας από αυτούς τους παράγοντες παίζει ρόλο στην εμφάνιση και εξάπλωση των ασθενειών.

Διάγνωση των ασθενειών

Τα άρρωστα ψάρια παρουσιάζουν διαφορετικές συμπεριφορές εξαιτίας των ασθενειών ή των περιβαλλοντικών αλλαγών. Πολλές φορές τα σημάδια δεν είναι συγκεκριμένα, αλλά ενδεικτικά είτε για κάποια μολυσματική ασθένεια είτε για μη μολυσματική ποιότητα νερού ή προβλήματα που σχετίζονται με τη διατροφή. Κάποια σημάδια μιας αρρώστιας, όπως η παρουσία των παράσιτων στο σώμα των ψαριών, είναι συγκεκριμένα και αναγνωρίζονται εύκολα σαν σημάδι μίας μεταδοτικής αρρώστιας. Οι άπειροι ακουαρίστες πρέπει να δίνουν μεγάλη προσοχή όταν προσπαθούν να διαγνώσουν μια ασθένεια. Τα μολυσμένα ψάρια μπορούν να αναγνωριστούν με βάση διάφορα σημάδια, όπως όταν αναπνέουν πολύ γρήγορα, όταν ξύνονται σε διάφορα αντικείμενα ή στο βυθό του ενυδρείου, όταν τα χρώματά τους είναι χλωμά, όταν αρνούνται την τροφή, όταν παρουσιάζουν κατεστραμμένα πτερύγια, όταν έχουν έλκος στο σώμα τους, ή θολά μάτια κ.α. Όλα τα προαναφερθέντα σημάδια δεν δείχνουν απαραίτητα τη συγκεκριμένη αιτία, μόνο ότι έχει αρχίσει να αναπτύσσεται μια ασθένεια. Το χλωμό χρώμα, για παράδειγμα, μπορεί να προκληθεί είτε από ακατάλληλη διατροφή, που αποτελεί το πρώτο στάδιο μιας μολυσματικής ασθένειας, είτε από άσχημη ποιότητα νερού. Τα παρακάτω μη συγκεκριμένα σημάδια αρρώστιας τα συναντάμε πιο συχνά στα μολυσμένα θαλασσινά ψάρια.

Αυξημένος αριθμός αναπνοών

Σε αυτή την περίπτωση τα ψάρια παρουσιάζουν ένα ασυνήθιστο αυξημένο αριθμό αναπνοών, και έχουν την τάση να μένουν κοντά στην επιφάνεια του νερού, όπου έχει πολύ καλό αερισμό. Οι πιο πιθανές αιτίες για αυτό είναι: Προβλήματα με την ποιότητα του νερού, όπως οι χαμηλές συγκεντρώσεις οξυγόνου, η υψηλή αμμωνία ή η υψηλή θερμοκρασία. Παρόλα αυτά τα ψάρια θα μπορούσαν να έχουν μολυνθεί και από εξωτερικά παράσιτα.

Ξύσιμο

Τα θαλασσινά ψάρια ξύνονται ή γδέρνονται επανειλημμένα σε διάφορα αντικείμενα του ενυδρείου ή στο βυθό. Πιθανές αιτίες για αυτό είναι: Το συνεχόμενο ξύσιμο είναι συχνά η κυριότερη αιτία μιας παρασιτικής μόλυνσης.

Κατεστραμμένα πτερύγια

Τα μολυσμένα ψάρια τείνουν να έχουν τα πτερύγια τους κολλημένα στο σώμα τους. Τα κατεστραμμένα πτερύγια είναι πολλές φορές ορατά. Πιθανές αιτίες: Τα πτερύγια των ψαριών ερεθίζονται πολλές φορές κατά τη διάρκεια της κολύμβησης, παρόλο που αυτή η συμπεριφορά μπορεί να διαφέρει από ψάρι σε ψάρι. Τα ψάρια εκείνα που κρατάνε σφιχτά πάνω στο σώμα τους τα πτερύγιά τους και δείχνουν συνεχώς κουρασμένα, είναι πιθανόν να διανύουν την πρώτη φάση κάποιας ασθένειας. Αν έχουν σκισμένα πτερύγια, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ενεπλάκησαν σε κάποιο καυγά με τα άλλα ψάρια του ενυδρείου.

Έλλειψη όρεξης-Ανορεξία

Αυτό το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα κοινό και μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Τα μολυσμένα ψάρια αρνούνται τη λήψη τροφής ή ξαφνικά παύουν να τρώνε. Η άρνηση για τροφή μπορεί να συνδέεται με την λήψη μη κατάλληλης τροφής, όπως στην περίπτωση που ταΐζετε με ξηρή τροφή ένα ψάρι που τρώει μόνο ζωντανή τροφή. Η ξαφνική παύσης λήψης τροφής μπορεί να υποδηλώνει τα πρώτα στάδια μιας μολυσματικής ασθένειας. Όταν αυτό εμφανιστεί μετά από την προσθήκη ενός νέου ψαριού στο ενυδρείο μπορεί να σχετίζεται με το φόβο από την επιθετικότητα των ήδη υπαρχόντων ψαριών.

Χλωμό χρώμα

Τα ψάρια χάνουν το φυσικό τους χρωματισμό και φαίνονται χλωμά. Πιθανές αιτίες: Μια βραχυπρόθεσμη αλλαγή στο χρώμα είναι φυσιολογική και μπορεί να σχετίζεται με το φόβο των νεοφερμένων ψαριών απέναντι στα παλαιότερα. Επίσης αυτό μπορεί να παρατηρηθεί σε ψάρια που μεταφέρθηκαν από ένα το ενυδρείο στο άλλο. Όταν παρατηρείται μακροπρόθεσμα το μη φυσιολογικό χλωμό χρώμα, τότε ευθύνονται η ανάπτυξη κάποιας ασθένειας ή μη λήψη ανεπαρκής σε βιταμίνες τροφής. Το μακροπρόθεσμο και μη φυσιολογικό χλωμό χρώμα επίσης μπορεί να προκαλέσει τύφλωση των ψαριών.

Θολά μάτια

Αυτό είναι ένα σημάδι που μπορείτε να παρατηρήσετε πολύ εύκολα, όταν δηλαδή το ένα ή και τα δυο μάτια είναι θολά. Πιθανές αιτίες: Τυχών πληγή που έγινε κατά τη διάρκεια της μεταφοράς ή "πιασίματος" του ψαριού. Η δημιουργία του θολώματος των ματιών μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως πληγή από τον καβγά μεταξύ των ψαριών. Αυτή η κατάσταση είναι συνήθως προσωρινή, αν όμως οι πληγές υπάρχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμο τραυματισμό. Τα θολά μάτια είναι επίσης ένα σημάδι βακτηριακής ή παρασιτικής μόλυνσης.

Κατεστραμμένα Πτερύγια

Τα πτερύγια είναι είτε κατεστραμμένα είτε σκισμένα. Στη βάση των πτερυγίων παρατηρείται μια κοκκινίλα. Πιθανές αιτίες: Αυτό μπορεί να προκληθεί από ένα καυγά ανάμεσα στα ψάρια του ενυδρείου ή μπορεί να υποδηλώνει τα πρώτα στάδια μιας βακτηριακής ή κάποιας άλλης μολυσματικής ασθένειας.

Άσπρα στίγματα στο σώμα

Τα μολυσμένα ψάρια έχουν κάποια άσπρα στίγματα στο σώμα τους. Πιθανές αιτίες: Αυτό μπορεί να προκληθεί από εξωτερικά πρωτοζωικά παράσιτα ή από την προσκόλληση κάποιας λεπτής συγκεκριμένης οργανικής ύλης, ή από τις φυσαλίδες αέρα που εισχωρούν στη βλέννα των ψαριών.

Πληγές στο σώμα

Στο σώμα των ψαριών παρατηρούνται μικρές ή μεγάλες πληγές που μπορούν να εμφανιστούν έχοντας θόλο χρώμα και κοκκινάδες γύρω, γύρω από τις πληγές. Πιθανές αιτίες: Οι πληγές μπορούν να υποδηλώνουν βακτηριακή ασθένεια ή παρασιτική αποικία.

Τα προβλήματα ασθενειών και οι Αιτίες εμφάνισης τους.

Τώρα πια γνωρίζουμε ότι η εκδήλωση διάφορων σημαδιών ασθένειας μπορεί να προκληθεί από τις λανθασμένες συνθήκες διαβίωσης έως απλές βιολογικές αιτίες όπως για παράδειγμα την παρουσία των παράσιτων. Δεν είναι πάντα δυνατή η εύρεση της αιτίας για την εμφάνιση των μολύνσεων, αλλά είναι σημαντικό να ξεχωρίζουμε τις αιτίες που εκδηλώνονται από περιβαλλοντικές λανθασμένες συνθήκες διαβίωσης ή από άλλες αιτίες όπως η παρουσία των παράσιτων.

Ας πούμε ότι έχετε ένα ενυδρείο με διάφορα είδη ψαριών, και προσέξατε τελευταία ότι ένα από αυτά παρουσιάζει αυξημένο αριθμό αναπνοών. Με βάση όσα έχουμε πει παραπάνω σχετικά με τα σημάδια των ασθενειών η αιτία είναι περιβαλλοντική όπως η έλλειψη οξυγόνου ή η εμφάνιση παράσιτων. Πως λοιπόν θα ξεχωρίσετε την σωστή αιτία?

Είναι πολύ σημαντικό να μην καταλήξουμε αμέσως ότι το ψάρι πάσχει από παρασιτική ασθένεια μέχρι που θα διαπιστώσουμε ότι η αιτία δεν οφείλεται στην κακή ποιότητα του νερού. Γιατί η κακή ποιότητα του νερού μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, ειδικά σε ένα νέο ενυδρείο. Η καλύτερη προσέγγιση του προβλήματος είναι να μετρήσουμε τις τιμές του pH, της αμμωνίας ,του νιτριτ και των άλλων στοιχείων, να ελέγξουμε αν όλα τα φίλτρα και οι αντλίες αέρα λειτουργούν κανονικά. Ρωτήστε τον εαυτό σας: Ποτέ ήταν η τελευταία φορά που έκανα αλλαγή νερού? Αν τα αποτελέσματα από τις μετρήσεις είναι σωστά? Μήπως τελευταία πρόσθεσα κάτι καινούριο στο ενυδρείο ( ψάρι, κοράλλι?), τα οποία μπορούν να είναι τοξικά ή μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα του νερού? Μήπως είχα κάποιους πίνακες ζωγραφικής ή σαπούνι κοντά στο ενυδρείο?

Εάν λοιπόν μετά από όλα αυτά οι συνθήκες του νερού είναι καλές, τότε φαίνεται ότι τελικά πρόκειται για μόλυνση.

Το παράδειγμα που σας έδωσα είναι πολύ απλό, αλλά με το τρόπο αυτό μπορείτε να προσεγγίσετε την σωστή αιτία του προβλήματος, κάτι που θα βοηθήσει στην λήψη των σωστών αποφάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Καραντίνα

Η καραντίνα των νεοφερμένων ψαριών είναι υψηλά αποτελεσματική μέθοδος αποφυγής των ασθενειών στο κεντρικό ενυδρείο. Το ενυδρείο-καραντίνα επίσης ονομάζεται "ενυδρείο-νοσοκομείο" ή " ενυδρείο- απομόνωσης". Η διαδικασία της καραντίνας απαιτεί μερικά μικρά ενυδρεία για την απομόνωση των ασπόνδυλων και ψαριών. Η καραντίνα δεν απαιτείται κατά την διάρκεια της προσθήκης του πρώτου ψαριού στο καινούριο ενυδρείο αλλά είναι απαραίτητο για τα μελλοντικά ζωντανά πλάσματα που θα θελήσετε να προσθέσετε στο κεντρικό ενυδρείο. Η χρήση του ενυδρείου καραντίνα είναι βασισμένη στην απομόνωση εκείνων τον ψαριών που μεταφέρουν ασθένειες, και ειδικά εξωτερικών παράσιτων. Κατά την διάρκεια της αιχμαλωσίας, κράτησης και μεταφοράς, τα θαλασσινά ψάρια στρεσάρονται και είναι κάτι που μειώνει την φυσική αντίσταση των ψαριών σε ασθένειες. Εάν ένα μολυσμένο ψάρι προστεθεί στο κεντρικό ενυδρείο, τότε θα μεταδώσει την ασθένεια στα άλλα ψάρια. Φυσικά και άλλη μια χρήση του ενυδρείου-καραντίνα είναι ο εγκλιματισμός νέων πλασμάτων στις καινούριες συνθήκες σε ένα καλό και φιλικό περιβάλλον χωρίς στρες. Οι απότομες αλλαγές θα δυσκολέψουν τον εγκλιματισμό των ψαριών εάν δεν γίνει σταδιακά και αργά.

Βασικά προβλήματα μολύνσεων

Τα προβλήματα υγείας των ψαριών μπορούν να εμφανιστούν από παράσιτα, μικρόβια, μεταλλάξεις του νερού και την μην σωστή διατροφή. Μέχρι τώρα οι παρασιτικές μολύνσεις είναι το κυριότερο και σοβαρότερο πρόβλημα των θαλασσινών ψαριών. Τα παράσιτα αυτά προσκολλάνε στα βράγχια, στο σώμα και καμία φορά στα μάτια των ψαριών. Τα υπόλοιπα παράσιτα είναι εσωτερικά, όπου και προσβάλουν τους μυς, το συκώτι και άλλα όργανα. Ενώ κάποια από αυτά τα παράσιτα είναι ευδιάκριτα, άλλα δεν μπορούν να παρατηρηθούν χωρίς το μικροσκόπιο. Οι μικροβιακές ασθένειες προκαλούνται από τα βακτήρια, το fungi και τους ιούς. Τα μικρόβια είναι τόσο μικρά ώστε δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Αυτά όμως ευθύνονται για πάρα πολλές ασθένειες των θαλασσινών ψαριών. Οι πιο σοβαρές μικροβιακές ασθένειες προκαλούνται από τα βακτήρια, τα οποία συνήθως προσβάλουν τα στρεσαρισμένα ψάρια.

Οι αρρώστιες μπορούν να προκληθούν από άσχημες συνθήκες ποιότητας του νερού, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών επιπέδων αμμωνίας, του χαμηλού οξυγόνου, του ph, από την ύπαρξη χλωρίου ή από τα υψηλά επικίνδυνα επίπεδα άλλων τοξικών χημικών. Οι ασθένειες που σχετίζονται με τις διαφοροποιημένες περιβαλλοντικές συνθήκες δεν είναι μολύνσεις, όμως η συνεχής κακή ποιότητα του νερού, μπορεί να προκαλέσει είτε άμεσο θάνατο είτε μόλυνση από βακτήρια.

Παρασιτικές Ασθένειες

Οι παρασιτικές ασθένειες αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα για τα θαλασσινά ψάρια που ζουν σε ενυδρεία. Σχεδόν όλα τα θαλασσινά ψάρια έχουν παράσιτα ως ένα βαθμό. Τα πρωτόζωα, τα μικροσκοπικά αυτά ζώα, που είναι συχνά ορατά στο γυμνό μάτι, είναι ο πιο σοβαρός τύπος παρασίτων. Υπάρχουν πάρα πολλά παράσιτα υπεύθυνα για τις ασθένειες των θαλασσινών ψαριών. Θα αναφερθώ στα πιο κοινά παρασιτικά προβλήματα που μπορείτε να συναντήσετε σε ένα ενυδρείο: Ασθένεια των κοραλλιογενών υφάλων (Amyloodinium), Άσπρα στίγματα (Cryptocaryon), Ασθένεια των κλόουν (Brooklynella), Μαύρα Στίγματα (Worm Parasites), Σκουλήκια (Gill and Body Worm Parasites).

Ασθένεια των κοραλλιογενών υφάλων

Είναι η πιο κοινή αρρώστια των θαλασσινών ψαριών που μπορεί να προκαλέσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θάνατο, εάν δεν ακολουθηθεί η κατάλληλη αγωγή. Το παράσιτο αυτό επιτίθεται πρωταρχικά στα βράγχια, στο σώμα και στα λέπια του ψαριού. Το παράσιτο, που είναι ένα μικρό πρωτόζωο, μπορεί να εισαχθεί στο ενυδρείο από ένα ψάρι το οποίο δεν έμεινε σε καραντίνα. Τα παράσιτα εμφανίζονται με τη μορφή λεπτής σκόνης, σαν άσπρο-κίτρινα σημάδια, τα οποία είναι ορατά στο γυμνό μάτι στο κινούμενο σημείο των βραγχίων, είτε εμφανίζονται ως μαύρες κηλίδες σε διάφορα σημεία του σώματος του ψαριού. Άλλα σημάδια που σχετίζονται με αυτή την ασθένεια είναι το επίμονο ξύσιμο του ψαριού στους βράχους και στο βυθό του ενυδρείου, ο αυξανόμενος ρυθμός αναπνοών που γίνεται κοντά στην επιφάνεια του νερού, το χλωμό χρώμα και η εμφάνιση επιπλέον μεμβράνης στο σώμα του ψαριού. Η αρρώστια αυτή γρήγορα μεταφέρεται από το ένα μολυσμένο ψάρι στο άλλο. Κατά τη διάρκεια ζωής του, το παράσιτο περνάει από τα εξής στάδια: στην αρχή αναπτύσσεται στο σώμα του ψαριού, και όταν ωριμάσει πέφτει και καταλήγει στο βυθό του ενυδρείου. Εκεί ξεκινάει ο πολλαπλασιασμός των κυττάρων και σχηματίζονται μικρά παράσιτα τα οποία κολυμπούν ελεύθερα και ονομάζονται din spores. Αυτά τα νεαρά παράσιτα απελευθερώνονται από την κύστη και μολύνουν τα άλλα θαλασσινά ψάρια. Η ασθένεια των κοραλλιογενών υφάλων πρέπει να θεραπευτεί όσο πιο γρήγορα γίνεται, από τη στιγμή που διαγνωστεί. Μια τυχών καθυστέρηση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο όλων των ψαριών στο ενυδρείο σας. Η αγωγή πρέπει να γίνει με τη χρήση ιονικού χαλκού για φαρμακευτική αγωγή και όχι άλλου είδους χαλκού. Άσχετα με το ποια μάρκα χαλκού θα χρησιμοποιήσετε, η αγωγή σας πρέπει να διαρκέσει οπωσδήποτε 14 μέρες και άνω. Ποτέ λιγότερο. Ο χαλκός πρέπει να διατηρηθεί στο επίπεδο των 0.12-0.18 mg/L. Δεν πρέπει να υπερβαίνετε τη συνισταμένη δόση, καθώς αυτό μπορεί να βλάψει τα ψάρια σας. Η φαρμακευτική αγωγή με χαλκό δεν πρέπει ποτέ να εφαρμοστεί χωρίς να διεξαχθεί πρώτα έλεγχος του επίπεδου του, κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Μην ξεχνάτε ότι οι αγωγές με χαλκό, είναι τοξικές για τα ασπόνδυλα. Αν έχετε ασπόνδυλα στο ενυδρείο σας θα πρέπει να τα μεταφέρετε πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία και δεν πρέπει να τα φέρετε πίσω έως ότου η συγκέντρωση του χαλκού φτάσει κάτω από τα 0.03mg/L. Γενικώς καλό είναι να μην χρησιμοποιείτε τον χαλκό σε ενυδρεία όπου έχετε είτε σκοπεύετε να αποκτήσετε ασπόνδυλα.

Άσπρα Στίγματα

Η αρρώστια αυτή είναι επίσης γνωστή και ως Ίκ του θαλασσινού νερού. Προσβάλει τα βράγχια, τα λέπια και όλο το σώμα των ψαριών. Το παράσιτο συνήθως εμφανίζεται μετά από την προσθήκη ενός μολυσμένου ψαριού στο ενυδρείο. Τα μολυσμένα με αυτή την αρρώστια ψάρια, εμφανίζουν άσπρα στίγματα σε όλο τους το σώμα και στην ουρά. Τα άσπρα αυτά στίγματα είναι κάπως μεγαλύτερα από αυτά της σκόνης όπως εκείνα της ασθένειας των κοραλλιογενών ύφαλων. Τα μολυσμένα ψάρια έχουν την τάση να τρίβονται στα διάφορα αντικείμενα του ενυδρείου, παρουσιάζουν αυξημένο ρυθμό αναπνοής και βρίσκονται συνέχεια κοντά στην επιφάνεια του νερού που έχει καλύτερο αερισμό. Επίσης δεν έχουν όρεξη για τροφή. Τα άσπρα στίγματα προκαλούνται από ένα μικρό πρωτόζωο ο κύκλος της ζωής του οποίου μοιάζει με αυτόν του πρωτόζωου που προκαλεί την ασθένεια των κοραλλιογενών υφάλων. Αφού το προσκολλημένο παράσιτο ωριμάσει πέφτει και καταλήγει στον βυθό του ενυδρείου και βγάζει κύστες, από τις οποίες απελευθερώνονται παράσιτα που κολυμπούν ελεύθερα μέσα στο νερό του ενυδρείου. Αυτά τα νεαρά παράσιτα μπορεί να προσβάλουν τα άλλα ψάρια. Τα άσπρα στίγματα θεραπεύονται με φαρμακευτικές αγωγές που έχουν ως βάση το χαλκό, όπως και στην ασθένεια των κοραλλιογενών υφάλων. Για σίγουρη θεραπεία, πρέπει η φαρμακευτική αγωγή να γίνει για όχι λιγότερο από 21 μέρες, και όχι για 14 όπως στην ασθένεια των υφάλων. Τα άσπρα στίγματα είναι μια αρρώστια που δεν καταπολεμείται τόσο εύκολα, για αυτό άλλωστε είναι απαραίτητη και η εκτεταμένη περίοδος φαρμακευτικής αγωγής.

Ασθένεια των ψαριών κλόουν

Είναι μια σοβαρή ασθένεια που προσβάλει τα ψάρια κλόουν και τους ιππόκαμπους και άλλα είδη θαλασσινών ψαριών. Διάφορα είδη των κλόουν είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στη μόλυνση από αυτό το παράσιτο. Η ασθένεια αυτή προκαλείται από ένα μικρό πρωτόζωο, αόρατο στο γυμνό μάτι. Είναι ένα παράσιτο των βράγχιων και του δέρματος και δεν έχει καμία σχέση με τα άλλα πρωτόζωα που αναφέραμε ως τώρα. Ο κύκλος της ζωής του είναι απλός, καθώς το παράσιτο αναπαράγεται με το διαχωρισμό των κυττάρων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζετε ραγδαία το παράσιτο πάνω στο μολυσμένο ψάρι και να προκαλεί τον θάνατο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα μολυσμένα ψάρια παρουσιάζουν κακώσεις στο σώμα, υπερβολικές γλοιώδεις εκκρίσεις και αυξημένο ρυθμό αναπνοών. Στα αρχικά στάδια της αρρώστιας το μόνο που μπορείτε να δείτε είναι μια ασυνήθιστη χλομάδα των χρωμάτων και γρήγορες αναπνοές. Καθώς η αρρώστια χειροτερεύει, εμφανίζονται οι κακώσεις στο σώμα, και αποβάλλεται το δέρμα από τα ψάρια. Η ανάπτυξη μιας δεύτερης μόλυνσης με βακτήρια συνοδεύει αυτά τα παράσιτα. Η ασθένεια των κλόουν είναι ικανή να σκοτώσει τα ψάρια μέσα σε 24-36 ώρες μετά την εμφάνιση του γδαρσίματος και των γρήγορων αναπνοών. Πρέπει να χορηγηθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή αν διαγνωστεί η αρρώστια. Το παράσιτο είναι ευάλωτο σε διάφορες αγωγές, που μπορείτε να αγοράσετε από διάφορες μάρκες. Συνιστάται να χρησιμοποιείτε για αυτή την ασθένεια αγωγές που περιέχουν φορμαλίνη ή πράσινο μαλαχίτη. Να αποφεύγετε τις φαρμακευτικές αγωγές με χαλκό, καθώς η ασθένεια αυτή δεν ελέγχεται από τα χημικά που έχουν ως βάση το χαλκό.

Μαύρο Ίκ

Η ασθένεια Μαύρο Ίκ εμφανίζεται ως μικρά μαύρα στίγματα διάστικτα σε όλο το σώμα του ψαριού. Τα στίγματα είναι περίπου το μισό του μεγέθους μιας καρφίτσας ή ακόμα μικρότερα. Αρχικά εμφανίζονται στο σώμα και είναι πολύ ευδιάκριτα στα χρωματιστά σημεία του σώματος ή στα διάφανα σημεία της ουράς. Τα μολυσμένα ψάρια θα τρίβονται στο βυθό και στα αντικείμενα του ενυδρείου. Άλλα σημάδια της αρρώστιας είναι ο λήθαργος, το χλωμό χρώμα του σώματος και η έλλειψη όρεξης. Η ασθένεια αυτή προκαλείται από ένα μικρό σκουλήκι γνωστό ως tubellarian. Μετά από τη μόλυνση του ψαριού, το σκουλήκι αναπτύσσεται στο δέρμα του ψαριού και στα βράγχια και παίρνει μια σκούρα απόχρωση. Μετακινούνται ελεύθερα και τείνουν να κινούνται στην επιφάνεια του ψαριού. Μετά από πέντε με έξι μέρες, ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος, τα σκουλήκια πέφτουν στο βυθό του ενυδρείου. Εκεί ωριμάζουν και αναπτύσσουν τα νέα σκουλήκια μέσα στο σώμα τους. Όταν ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των νέων σκουληκιών, τα ενήλικα σκουλήκια σκάνε, αφήνοντας πίσω τους τα νεαρά που προσβάλουν τα άλλα ψάρια. Τα σκουλήκια μπορούν να καταπολεμηθούν με διάφορες διαθέσιμες φαρμακευτικές αγωγές. Τα προϊόντα με βάση τη φορμαλίνη ή εκείνα που περιέχουν οργανικές φωσφορικές ουσίες όπως το trichlorfon, θεωρούνται τα πιο κατάλληλα. Εκτός από τη χρήση των φαρμάκων αυτών, πρέπει να γίνει πολλές φορές κατά τη θεραπεία, απομάκρυνση των οργανικών μετάλλων και των απορριμμάτων από το ενυδρείο. Από τη στιγμή που τα νεαρά σκουλήκια αναπτυχθούν στο βυθό του ενυδρείου, η απομάκρυνση των απορριμμάτων θα βοηθήσει στον έλεγχο τους, με τη μείωση τους.

Σκουλήκια

Τα σκουλήκια προσκολλάνε στα ψάρια με την χρήση του ειδικού οργάνου που ονομάζεται haptor, το οποίο είναι γεμάτο με αγκίστρια, συσφιγκτήρες, και άγκυρες που χρησιμοποιούνται για την προσκόλληση στα ψάρια. Τα σκουλήκια μετακινούνται ελεύθερα σε όλο το σώμα του ψαριού ή στα βράγχια προκαλώντας μεγάλες ζημιές στο ψάρι κατά την διάρκεια της κίνησης τους. Τα σκουλήκια αναπαράγονται απευθείας πάνω στο ψάρι, παράγοντας χιλιάδες αυγά στο σώμα και στα βράγχια, τα οποία εν συνεχεία κολυμπάνε ελεύθερα στο νερό του ενυδρείου. Τα νεογέννητα σκουλήκια με την σειρά τους καταλαμβάνουν είτε κάποιο ήδη προσβεβλημένο ψάρι είτε κολλάνε στα καινούρια. Τα αλλά είδη σκουληκιών γεννάνε όχι αυγά αλλά απευθείας ζωντανά σκουλήκια. Το μολυσμένο ψάρι παρουσιάζει ασυνήθιστες αλλαγές στην συμπεριφορά του όπως γδαρσίματα, τα οποία είναι ο πιο έγκυρος τρόπος αναγνώρισης αυτής της μόλυνσης. Άλλα σημάδια είναι ο αυξημένος αριθμός αναπνοών και η αλλαγή χρωμάτων του ψαριού. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν έλκη στο σώμα. Αυτά τα βλαβερά παράσιτα μπορούν να καταπολεμηθούν με διάφορες αγωγές, συμπεριλαμβανομένων των "μπάνιων" σε γλυκό νερό, φάρμακα με βάση τη φορμαλίνη και τον οργανικό φώσφορο. Τα "μπάνια" στο γλυκό νερό εφαρμόζονται εύκολα και είναι πολύ αποτελεσματικά στην μείωση των σκουληκιών στο σώμα του ψαριού. Τα φάρμακα με φορμαλίνη και με οργανικό φώσφορο χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια με απόλυτη επιτυχία.

Ασθένειες εξαιτίας της κακής ποιότητας του νερού

Όπως τονίσαμε παραπάνω, η διατήρηση των σωστών συνθηκών νερού είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση της υγείας και της μακροζωίας των ψαριών σας. Διάφορες ανωμαλίες μπορεί να σχετίζονται με την κακή ποιότητα του νερού.

Αγωγή για σοβαρές ασθένειες: Φάρμακα και καραντίνα θα είναι απαραίτητα στην αγωγή η οποία πρέπει να ξεκινήσει άμεσα (μια μέρα, μπορεί να κάνει τη διαφορά). Παρόλο που μπορεί να ακολουθείτε κάποια αγωγή, οι πιθανότητες για αποκατάσταση είναι 50%. Η σωστή αγωγή είναι εκείνη που κάνει τη διαφορά. Ευτυχώς δεν παρουσιάζονται συχνά σοβαρές ασθένειες εκτός και αν υπάρξει κάποιο μεγάλο πρόβλημα με τον εξοπλισμό σας ή αν κάνετε ένα σοβαρό λάθος ή αμελήσετε κάποιες βασικές αρχές (σχεδόν πάντα εσείς θα είστε ο υπεύθυνος). Η πρόληψη είναι πολύ καλύτερη από οποιαδήποτε θεραπευτική αγωγή επειδή τα φάρμακα αποδυναμώνουν και στρεσάρουν τα ψάρια. Ένα πολύ απλό παράδειγμα είναι ότι μπορεί να μην τρώνε, μόνο και μόνο επειδή βρίσκονται σε ξένο περιβάλλον.

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες των ασθενειών

Δεν κάνετε τακτικές αλλαγές νερού και το ενυδρείο σας βρώμισε.

Η πείνα (ίσως δίνετε λάθος φαγητά ή τα αφήσατε για πολύ καιρό νηστικά)

Η εισαγωγή ενός νέου μολυσμένου ζώου (η προσθήκη ενός νέου ζώου έχει πάντα κάποιο ρίσκο)

Μεγάλο πρόβλημα στον εξοπλισμό σας που προκάλεσε αλλαγές στις συνθήκες του νερού και δεν διορθώθηκε άμεσα (π.χ. διακοπή ρεύματος πάνω από 4 ώρες, σε περίπτωση που κόλλησε ο θερμοστάτης, ή βακτηριακή έξαρση εξαιτίας του βουλωμένου λάστιχου).


Κορυφή
 Προφίλ  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Μετάβαση σε:  
cron

TapaTalk Enabled


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com