Loading...

OPEN REEF - ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΥΦΑΛΩΝ

ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΕΝΥΔΡΕΙΑ, ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, ΠΑΡΕΑ !
Τώρα είναι 29 Μαρ 2024, 00:35

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες




Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Φωτισμός - βελτιστοποίηση νέων και παλιών επίλογων.
#35024 Δημοσιεύτηκε: 13 Φεβ 2009, 10:13 
Χωρίς σύνδεση
Angel (500+)
Angel (500+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 13 Απρ 2008, 14:35
Δημοσιεύσεις: 730
Τοποθεσία: Παλαιό Φάληρο
Has thanked: 13 times
Been thanked: 1 time
Experience in Years: 5
Type of Aquarium: Big (500-1000)
Μετά από αρκετή έρευνα πάνω στον φωτισμό reef ενυδρείου, έχω καταλήξει στα εξής: (τα οποία δικαιολογώ παρακάτω)


1. Για τα ενυδρεία reef οι μετρήσεις Lux, Lumen, PAR, watt κτλ είναι σχετικές

a. Lux και lumen ισχύουν συγκρίνοντας όμοια Kelvin
b. PAR είναι μια μέτρηση που θα έπρεπε να μας αφήνει αδιάφορους
c. Καμία πρόσθεση δεν ισχύει (100 lumen+100 lumen ΔΕΝ κάνει 200)
d. Tα watt μιας λάμπας σαν μονάδα μέτρησης είναι σχετική με την τεχνολογία της λάμπας (και όχι με την λεγόμενη αποδοτικότητα της συγκεκριμένης λαμπάς)

2. Όσο πιο καθαρό είναι το νερό (μικροσωματιδια-κιτρινίλα κτλ) τόσο πιο αποδοτικός είναι ο φωτισμός

3. Όσο πιο ψηλά είναι κάτι στο ενυδρείο τόσο πιο δυνατό φωτισμό έχει. Η μείωση του ύψους της στήλης του νερού πάνω από έναν οργανισμό μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στον φωτισμό του

4. Τα ψηλά Kelvin δεν είναι λιγότερο αποδοτικά στον φωτισμό


Και εξηγώ το σκεπτικό μου

1. Μεταξύ lumen και lux η διαφορά είναι λίγο πολύ γνωστή. Τα lumen είναι η μέτρηση της φωτεινότητας για το ανθρώπινο μάτι (όχι για τα ψάρια ή τα κοράλλια) στη πηγή του φωτός (λάμπα). Τα lumen για να τα μετρήσουμε σωστά, πρέπει να τα μετρήσουμε στην πηγή τους. Τα lux είναι το αποτέλεσμα των lumen σε συγκεκριμένη επιφάνια. Για να μετρήσουμε σωστά τα lux πρέπει να κάνουμε μέτρηση κάτω από το νερό (υπάρχουν απώλειες από αντανάκλαση της επιφάνειας του νερού, διάθλαση από την φύση του νερού αλλά και απορρόφηση από σωματίδια μέσα στο νερό )

a. Επειδή τα lux και lumen αφορούν το δικό μας μάτι, και τα κοράλλια αντιδρούν καλύτερα σε άλλες τιμές Kelvin –φάσμα, δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για 200 lumen ακτινική και 1000 lumen στα 6500Κ και να πει ότι η 6500Κ είναι 5 φορές πιο δυνατή στον φωτισμό του κοραλλιού παρά μόνο για το πώς βλέπουμε έχεις το κοράλλι (display). To κοράλλι, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις αντιδρά πολύ καλύτερα σε ψηλά Kelvin. Κάθε κοράλλι αντιδρά καλύτερα σε διαφορετικό φάσμα. Ο καλύτερος τρόπος να βρει κανείς το φάσμα που χρειάζεται είναι να μάθει σε τι βάθος το κάθε κοράλλι του πολλαπλασιάζετε περισσότερο, όσο μεγαλύτερο βάθος τόσο μεγαλύτερα Kelvin.

b. PAR είναι μια μέτρηση που δημιουργήθηκε για να χρησιμοποιηθεί στην αγροτική καλλιέργεια. Έρευνες στους υφάλους δίνουν διαφορετικές τιμές PAR για διαφορετικούς οργανισμούς. Τα PAR που θεωρούνται καλά, δεν είναι καλά για τον ύφαλο (είναι καλά για την σόγια ή το καλαμπόκι). Υπάρχουν έρευνες που μιλάνε για ιδανικό PAR κοραλλιών, και αν το ψάξει κανείς πιστεύω πως θα έχει καλά αποτελέσματα, αλλά θέλει έρευνα ανά κοράλλι.

c. Δεν προστίθεται καμία μέτρηση(watt-PAR-Lux-Lumen κτλ). Ο τρόπος που αντιδρά το φως –τα φωτόνια σε άλλα φωτόνια, δεν είναι προσθετικός. Μια καλή, και σχετικά εύκολη προσέγγιση είναι ο παρακάτω τύπος. ‘TotalLux’=√(lux2+lux2+lux2+lux2+….) δηλαδή το σύνολο της φωτεινότητας πολλών πηγών φωτός που φωτίζουν το ίδιο σημείο είναι ισο με την τετραγωνική ρίζα του αθροίσματος του τετραγώνου της φωτεινότητας της κάθε πηγής. Σε πιο ‘κομπογιαννίτικη’ έκδοση υπολογίστε την πρώτη λάμπα στο 100% την δεύτερη στο 1/2 την τρίτη στο 1/3 κ.ο.κ. Αυτό ξεπερνιέται μόνο αν κάθε λάμπα φωτίζει διαφορετική επιφάνια- δηλαδή περιορίζοντας τις μοίρες του ανακλαστήρα ούτος ώστε κάθε πηγή φωτός να φωτίζει άλλο σημείο (πολύ δύσκολο). Παράδειγμα: 4 λάμπες 80w 10.000Kelvin φθορισμού Τ5 (1,5μετρα η κάθε μια) φωτίζουν ένα ενυδρείο Α. Και Β ενυδρείο με 4 λάμπες HQI 80w, 10.000Kelvin με ανακλαστήρες τοποθετημένους ούτος ώστε να μην τέμνονται οι ακτίνες φωτός (η αποδοτικότητα των 2 τεχνολογιών είναι θεωρητικά σχεδόν ιση watt/lumen). Η απόδοση φωτεινότητας στο Β ενυδρείο είναι διπλάσια από το ενυδρείο Α!

d. Τα watt σε μια λάμπα είναι καλός τρόπος υπολογισμού φωτεινότητας αν προσέξουμε μερικά πράγματα. Η αποδοτικότητα μιας λάμπας είναι το κατά ποσό μετατρέπει ηλεκτρισμό σε φως, χωρίς να παράγει κάτι άλλο. Οι λάμπες πυρακτώσεως, για παράδειγμα, έχουν μικρή αποδοτικότητα επειδή μετατρέπουν ηλεκτρισμό σε φως ΚΑΙ θερμότητα. Για τις δικές μας ανάγκες θα έλεγα πως μπορούμε να βασιστούμε στο παρακάτω (δεδομένου ότι μετράμε την αποδοτικότητα μιας και μόνο πηγής φωτός): LED>HQI>PC>T5>T8 (σημειώνω ότι HQI, PC και Τ5 είναι σχεδόν όμοιας αποδοτικότητας).


2. Όταν το νερό δεν είναι διαυγές, είναι κίτρινο, ή έχει μέσα πολλά μικροσωματιδια, αυτά τα μικροσωματιδια ‘κάνουν σκιά’ στα κοράλλια μας. Σε άσχημες περιπτώσεις και σε χαμηλό σημείο του ενυδρείου (πολλά σωματίδια μεταξύ του σημείου και της πηγής φωτός) η αποδοτικότητα μπορεί να πέσει και στο 1/10. Ένα ακόμα πρόβλημα που μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει είναι της επιφάνια. Στην επιφάνια του νερού έχουμε διάθλαση (εντονότερη από την διάθλαση μέσα στο νερό) και αντανάκλαση. Αν υπάρχει ‘φιλμ’ στην επιφάνια (κάτι σαν λάδι-συνήθως από τροφές χαμηλότερης ποιότητας) η αντανάκλαση μπορεί και να διπλασιαστεί με αποτέλεσμα 10-15% λιγότερο φως μέσα στο ενυδρείο. Βρώμα στην επιφάνια απορροφά ΚΑΙ αντανακλά φως. Η μεγάλη ανατάραξη της επιφάνειας αυξάνει την διάθλαση κατά πολύ με αποτελέσματα που δεν έχω δει κάπου να έχουν μετρηθεί. Η καλύτερη λύση για την οξυγόνωση του νερού είναι η ανατάραξη ή bubbles στο σαμπ ή καλό σκιμμερ, η καλύτερη λύση για καθαρή επιφάνια είναι το overflow (και αν δεν υπάρχει σαμπ την ίδια δουλειά κάνει και το hang-on φίλτρο).


3. Ακόμα και το πιο διαυγές νερό, αν έχει αρκετό ύψος, μπορεί να δημιουργεί πρόβλημα επειδή διαθλά το νερό. Διαθλάτε εννοώ ότι αλλάζει η κατεύθυνση του φωτός και κομμάτι του φωτισμού φωτίζει τον χώρο έξω από το ενυδρείο ακόμα και αν έχουμε τέλειο σύστημα ανακλαστήρων. Σε ενυδρεία με ύψος 20-30 εκ ύψος, χρειάζεται πολύ λιγότερος φωτισμός, και σε ενυδρεία με 70-80 εκατοστά ύψος πολύ περισσότερος φωτισμός.


4. Συγκρίνοντας όμοιας τεχνολογίας και ποιότητας κατασκευής λάμπες, δεν υπάρχει καμιά περίπτωση μια λάμπα ακτινική να παράγει λιγότερο φωτισμό από μια 6500Κ. Οι αρχές διατήρησης της ενεργείας λειτουργούν με ακριβώς τον ίδιο τρόπο. Και οι 2 λάμπες έχουν τις ίδιες απόλυες, απλά εμείς με τα δικά μας ματιά βλέπουμε παραπάνω φως με λιγότερα Kelvin.



Συμπεράσματα:

Για καλύτερα αποτελέσματα από τις λάμπες μας θέλουμε καθαρό νερό, καθαρή επιφάνια, καθαρές λάμπες
Για καλύτερη επιλογή του φωτισμού μας θέλουμε μια, κάποια γνώση για τα κοράλλια που θα βάλουμε μέσα – τι Kelvin προτιμούν –σε τι βάθος μεγαλώνουν.
Για περισσότερη οικονομία εκτός από τα 2 παραπάνω μπορούμε να πάμε σε λάμπες HQI (ή LED όταν υπάρξουν πιο δυνατά λεντακια).
Όταν επιλέγουμε το ενυδρείο μας, έχουμε υπόψη ότι αν είναι ψηλό θα χρειαστούμε δυνατό φωτισμό ακόμα και για μαλακά κοράλλια, και αν είναι κοντό, δύσκολα θα αναθρέψουμε μανιτάρια ή άλλους οργανισμούς που δεν αντέχουν δυνατό φως.

Λάμπρος Στραβελάκης
lambros@stravelakis.com
Επίδοξος εκτροφέας κοραλλιών (μεταξύ άλλων :) )

_________________
Λάμπρος Στραβελάκης
Waterbox 850lt "maxspected" wetting day July 30th 2021


Κορυφή
 Προφίλ  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 

 Παρόμοια θέματα   Συγγραφέας   Απαντήσεις   Προβολές   Τελευταία δημοσίευση 
Ανοιχτά και αύριο Κυριακή (16/07/23)!!!

στο Aquariumshop.gr

aquariumshop

0

45

15 Ιούλ 2023, 20:41

Νέα εισαγωγή θαλασσινών ψαριών και ασπόνδυλων

στο Aber Aquatic

Aber Aquatic

0

39

30 Μαρ 2023, 19:07


Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Μετάβαση σε:  
cron

TapaTalk Enabled


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com