Loading...

OPEN REEF - ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΥΦΑΛΩΝ

ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΕΝΥΔΡΕΙΑ, ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, ΠΑΡΕΑ !
Τώρα είναι 29 Μαρ 2024, 13:04

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες




Δημιουργία νέου θέματος Αυτό το θέμα είναι κλειδωμένο, δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε δημοσιεύσεις ή να δημοσιεύσετε άλλες απαντήσεις  [ 1 Δημοσίευση ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Τι είναι το pH, Βαθμονόμηση
#37220 Δημοσιεύτηκε: 06 Μαρ 2009, 17:27 
Χωρίς σύνδεση
Tang (1000+)
Tang (1000+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 11 Απρ 2008, 22:35
Δημοσιεύσεις: 1960
Τοποθεσία: Πετρούπολη-Ίλιον
Has thanked: 9 times
Been thanked: 1 time
Experience in Years: 8
Type of Aquarium: Big (500-1000)
Ελπίζω να μην κουράσω

Τι είναι το pH; Το pH είναι (μαθηματικά) ο αρνητικός λογάριθμος συγκέντρωσης ιόντων υδρογόνου στο νερό. Κάθε υδατικό διάλυμα έχει τιμή pH και αυτή μπορούμε να την μετρήσουμε. Πως; Στην ποιο απλή μορφή με ένα σύστημα 2 αισθητηρίων (Μέτρησης και Αναφοράς). Λέω στην ποιο απλή μορφή γιατί υπάρχουν και άλλα είδη αισθητηρίων περισσότερο πολύπλοκα (salt bridge, differential conductivity pH κ.α.). Υπάρχει λοιπόν σε κάθε αισθητήριο pH μια ουσία που ονομάζεται ηλεκτρολύτης, είναι παχύρρευστη και καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της μέτρησης. Έτσι ανάλογα με την παρουσία ιόντων υδρογόνου δημιουργείτε ένα ηλεκτρικό δυναμικό μεταξύ των δυο αισθητηρίων που αναλαμβάνει ο μετρητής-οθόνη-controller να το μεταφράσει σε τιμή pH. Κρίσιμη για τον υπολογισμό του pH είναι η θερμοκρασία. Έτσι στα "ακριβά" pHμετρα αισθητήριο είναι ενσωματωμένο και κάνει τη διόρθωση του pH ανάλογα με τη θερμοκρασία του δείγματος, στα απλά ενυδρειακής χρήσης όσο ποιο κοντά είναι στη θερμοκρασία του ενυδρείου τα διαλύματα βαθμονόμησης τόσο καλύτερα. Μερικές φορές "ενημερώνουμε" το μετρητή για την τιμή της θερμοκρασίας. Επίσημα η αναγωγή-διόρθωση γίνεται στους 25οC.
Γιατί βαθμονομούμε το αισθητήριο pH; Γιατί με το πέρας του χρόνου καταναλώνεται ηλεκτρολύτης, επιμολύνεται και τέλος δημιουργούνται επικαθίσεις στο αισθητήριο που δυσχεραίνουν την δημιουργία δυναμικού ή τη σταθεροποίηση της μέτρησης. Όσο ποιο συχνά μετράμε και όσο ποιο επιβαρυμένο σε άλατα είναι το δείγμα τόσο ποιο συχνά απαιτείται.
Η καμπύλη του pH σε λογαριθμική κλίμακα είναι μια ευθεία. Αυτό που κάνουμε με τη βαθμονόμηση (καλό είναι να γίνεται μετά από καθαρισμό) είναι 2 πράγματα:
Α) Με το διάλυμα (Buffer) pH 7, δίνουμε στο μηχάνημα ένα σημείο σταθερό στους άξονες απ’όπου θα περάσει την ευθεία και
Β) Με το διάλυμα pH 4 ή 10 (ή πολλά ακόμα ανάλογα με την εφαρμογή) την κλίση της ευθείας βαθμονόμησης (slope – διεθνώς).
Πάλι πίσω στο ενυδρείο τώρα, αφού μετράμε 8-8,4 (hopefully) θεωρητικά καλύτερα θα ήταν βαθμονόμηση με 10, αλλά στην πράξη επειδή θέλουμε την κλίση από σταθερό σημείο δεν έχει μεγάλη σημασία. Για την ακρίβεια είναι καλύτερο το 4, αφού το 10 είναι ιδιαίτερα ασταθές και επιβάλλεται να παρασκευάζεται επιτόπου με σκόνη και υπερκάθαρο νερό.
Τέλος υπάρχουν και pHμετρα που βαθμονομούνται σε 3 σημεία ή και περισσότερα.

_________________
Φιλικά
Γιάννης


Κορυφή
 Προφίλ  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Αυτό το θέμα είναι κλειδωμένο, δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε δημοσιεύσεις ή να δημοσιεύσετε άλλες απαντήσεις  [ 1 Δημοσίευση ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Μετάβαση σε:  
cron

TapaTalk Enabled


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com