Loading...

OPEN REEF - ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΥΦΑΛΩΝ

ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΕΝΥΔΡΕΙΑ, ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, ΠΑΡΕΑ !
Τώρα είναι 28 Μαρ 2024, 22:20

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες




Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 3 Δημοσιεύσεις ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΦΘΟΡΙΖΟΥΣΑΣ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ--GFP--
#48155 Δημοσιεύτηκε: 04 Σεπ 2009, 17:38 
Χωρίς σύνδεση
Mandarin (100+)
Mandarin (100+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 22 Δεκ 2007, 19:52
Δημοσιεύσεις: 492
Τοποθεσία: Salonica Greece
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Επειδή οι πρωτεινες -GFP- ειναι τα ΄'καθοριστικά κλειδιά' οσον αφορά τα χρώματα των κοραλλιών μας κάθισα και το εψαξα το θέμα και σας παραθέτω τα παρακατω συμπεράσματα...

Απο το πώς ανακαλύφθηκε (απο ποιόν) και μεχρι σημερα.....


Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΦΘΟΡΙΖΟΥΣΑΣ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ -GFP-

Η εξαιρετικής σημασίας πρωτεΐνη που φθορίζει σαν πυρακτωμένο μέταλλο μέσα στο σκοτάδι των θαλασσών, η πράσινη φθορίζουσα πρωτεΐνη (Green fluorescent protein, GFP), ανακαλύφθηκε το 1962 στην ωραιότατη και επιβλητική μέδουσα (τσούχτρα, jelly-fish) Aequorea Victoria από τον Ιάπωνα επιστήμονα Osamu Shimomura, ο οποίος είχε ξεκινήσει τη μελέτη των βιοφθοριζόντων θαλάσσιων οργανισμών, και ιδιαίτερα της μέδουσας Aequorea Victoria από τη δεκαετία του 1960. Από τότε η πρωτεΐνη αυτή έγινε ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στη σημερινή βιοεπιστήμη. Με τη βοήθεια της GFP οι ερευνητές ανέπτυξαν τρόπους για να παρακολουθούν τις διεργασίες των βιολογικών οργανισμών, που δεν ήταν δυνατό παλαιότερα να παρατηρηθούν, όπως η ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και ο τρόπος διάχυσης των καρκινικών κυττάρων.

Τα βιολογικά συστήματα έχουν χιλιάδες πρωτεΐνες στο εσωτερικό των κυττάρων τους, που ελέγχουν βασικές και ποικίλες χημικές διεργασίες. Εάν οι πρωτεϊνικοί αυτοί μηχανισμοί δεν λειτουργούν ικανοποιητικά, τότε προκαλούνται διάφορες ασθένειες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ήταν αναγκαίο οι βιοεπιστήμονες να χαρτογραφήσουν τον ρόλο των διάφορων πρωτεϊνών στο σώμα των έμβιων όντων. Η GFP βοήθησε τις βιοεπιστήμες στον τομέα αυτό μέσω ποικίλων φθοριζόντων πρωτεϊνικών προϊόντων.

Με τη χρήση τεχνικών DNA, οι ερευνητές μπορούν τώρα να συνδέσουν την GFP με άλλες ενδιαφέρουσες, αλλά αόρατες, πρωτεΐνες. Η GFP με αυτό τον τρόπο γίνεται ιχνοδείκτης φθορισμού που επιτρέπει την παρακολούθηση, τη θέση και τις διασυνδέσεις στις ιχνοθετημένες πρωτεΐνες.

Οι επιστήμονες μπορούν επίσης με τη βοήθεια της GFP να παρακολουθήσουν την πορεία και κατάληξη διαφόρων κυττάρων, τις βλάβες σε νευρικά κύτταρα κατά την ασθένεια Alzheimer's ή πώς δημιουργούνται τα β-κύτταρα (beta cells), που παράγουν την ινσουλίνη, στο πάγκρεας ενός αναπτυσσόμενου εμβρύου. Σε ένα επίσης πρωτοποριακό πείραμα, οι ερευνητές πέτυχαν να ιχνοθετήσουν διάφορα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο ενός ποντικού με ένα καλειδοσκόπιο από χρώματα.





Ο O. Shimomura υπήρξε ο πρώτος που ανακάλυψε τη GFP και παράλληλα διαπίστωσε το τμήμα της δομής της που ήταν υπεύθυνο για την ιδότητα του φθορισμού που διαθέτει αυτή. Η εμπεριστατωμένη έρευνά του έθεσε τις βάσεις για τις μελλοντικές εφαρμογές της πρωτεΐνης. Το 1960 που μετακινήθηκε στις ΗΠΑ από την Ιαπωνία, άρχισε να μελετά την ιδιότητα της βιοφωταύγειας της μέδουσας Aequorea victoria. Αυτή η μέδουσα φωταυγάζει πράσινο φως μέσω των φωτοοργάνων που διαθέτει. Ο O. Shimomura έχει παλαιότερα αναφέρει ότι συνέλεξε πάνω από 1.000.000 μέδουσες για να ολοκληρώσει τις μελέτες του. Έτσι, ανακάλυψε ότι η μέδουσα παράγει τη βιοφωταύγεια έπειτα από απελευθέρωση ιόντων ασβεστίου. Αυτά δεσμεύονται σε μια ειδική πρωτεΐνη, την aequorin, η οποία παράγει κυανούν φως με τη δέσμευση των ιόντων. Το κυανούν φως απορροφάται από την GFP, η οποία τελικά απελευθερώνει πράσινο φως. Το ενδιαφέρον του O. Shimomura στην Aequorea victoria εντοπίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην κατανόηση της σύνδεσης της Χημείας και της Βιοχημείας με την παραγωγή του φωτός και ποτέ δεν ασχολήθηκε με τις πιθανές εφαρμογές της GFP.







Οι πρωτεΐνες τύπου GFP είναι τα καθοριστικά κλειδιά, όσον αφορά το χρώμα, στη δημιουργία των κοραλλιών των υφάλων (κλάση Ανθόζωα, τάξη Scleractinia). Είναι εξαιρετικού ενδιαφέροντος ως πιθανά γενετικά κωδικοποιημένα φθορίζοντα χαρακτηριστικά. Υπάρχουν τρεις βασικές γενιές κοραλλιών (με βάση τις φθορίζουσες πρωτεΐνες). Μία από αυτές διατηρείται σε όλες τις οικογένειες των κοραλλιών και είναι υπεύθυνη για το μη φθορίζων μωβ-μπλε χρώμα, ενώ η κάθε μια από τις άλλες δύο ανέπτυξαν μια ολοκληρωμένη σειρά τυπικών φθοριζόντων χρωμάτων στα κοράλλια (κυανό, πράσινο και κόκκινο) και πέρασαν ανάμεσα στις ομάδες των κοραλλιών. Ανάμεσα στις καινούριες κλωνοποιημένες πρωτεΐνες είναι ο τύπος «χρωμο-κόκκινου» χρώματος από τα Echinopora forskaliana (της οικογένειας Faviidae) και η ροζ χρωμοπρωτεΐνη από τα Stylophora pistillata (Pocilloporidae).

Η χρωμοπρωτεΐνη από τα Acropora millepora έχει ένα ασυνήθιστα μπλε αντί για μωβ χρώμα. Εφαρμόσαμε μια μέθοδο για να ξαναδημιουργήσουμε τον κοινό πρόγονο όλων των κοραλλιών καθώς και τον πρόγονο και των τριών φθοριζόντων χρωμάτων της τάξης του Faviina. Και οι δύο πρωτεΐνες ήταν πράσινες όπως βρέθηκε, εκτός από την τάξη των Ανθόζωων. Η πρωτεΐνη όλων των προγονικών κοραλλιών είχε ένα ίδιο χρώμα σε μια μη-φθορίζουσα ουδέτερη κατάσταση, το οποίο σε ένα μεταβατικό στάδιο μπορεί να επηρέασε και να βοήθησε στη γρήγορη διαφοροποίηση του χρώματος στην ιστορία των κοραλλιών.

_________________
.
Εικόνα


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΦΘΟΡΙΖΟΥΣΑΣ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ--GFP--
#48156 Δημοσιεύτηκε: 04 Σεπ 2009, 17:48 
Χωρίς σύνδεση
Angel (500+)
Angel (500+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 10 Μάιος 2008, 16:28
Δημοσιεύσεις: 964
Images: 1
Τοποθεσία: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Experience in Years: 15
Type of Aquarium: Medium (100-500)
Ωραιος...Ετσι να μαθαινουμε και μερικα πραγματα και εμεις :wink:


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΦΘΟΡΙΖΟΥΣΑΣ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ--GFP--
#48243 Δημοσιεύτηκε: 06 Σεπ 2009, 22:24 
Χωρίς σύνδεση
New member (10+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 29 Σεπ 2007, 11:39
Δημοσιεύσεις: 42
Τοποθεσία: Αθήνα
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Πολυ επιστημονικα πραγματα ! Αυτα θελουμε για να ανεβαζουμε επιπεδο! :P
Μπραβο Τεο!!! :supz:


Κορυφή
 Προφίλ  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 3 Δημοσιεύσεις ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Μετάβαση σε:  
cron

TapaTalk Enabled


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com