Loading...

OPEN REEF - ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΥΦΑΛΩΝ

ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΕΝΥΔΡΕΙΑ, ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, ΠΑΡΕΑ !
Τώρα είναι 29 Μαρ 2024, 02:26

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες




Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 9 Δημοσιεύσεις ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ-ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΤΩΝ ΚΟΡΑΛΙΩΝ ΜΑΣ
#54580 Δημοσιεύτηκε: 26 Δεκ 2009, 17:57 
Χωρίς σύνδεση
Mandarin (100+)
Mandarin (100+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 22 Δεκ 2007, 19:52
Δημοσιεύσεις: 492
Τοποθεσία: Salonica Greece
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΦΘΟΡΙΖΟΥΣΑΣ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ -GFP-
Οι χρωστικές ουσίες είναι ομόλογες με την πράσινη φθορίζουσα πρωτεΐνη, η οποία συμβάλλει περίπου στο 14% του περιεχομένου των διαλυτών πρωτεϊνών πολλών ανθόζωων. Η διατήρηση τέτοιων υψηλών επιπέδων πρωτεϊνικού ιστού έχει ως αποτέλεσμα ένα αυστηρά ενεργητικό μειονέκτημα στα ζώα αν η ανανέωση των πρωτεϊνών είναι γρήγορη(φθορά χρήσης – αντικατάσταση). Για να αναφερθούμε σ' αυτό(γρήγορη ανανέωση των πρωτεϊνών GFP) σαν ένα ακόμα ανεξερεύνητο θέμα, καθιερώθηκε ότι η αμετάκλητη μετατροπή της πράσινης σε κόκκινη τύπου GFP χρωστικών ουσιών στα κοράλλια Montastrea cavernosa και Lobophyllia hemprichii ελέγχθηκε με την εκπομπή της βιολετί-μπλε ακτινοβολίας(ακτινικό φώς) τόσο στο εργαστήριο όσο και στη φυσική τους θέση. Με τον εναλλασσόμενο φωτισμό(απουσία η παροχή) παρακολουθήθηκε η διαδοχική εκφύλιση των κόκκινων μεταλλασσόμενων τύπων των 2 πρωτεϊνών στον ιστό των κοραλλιών, το οποίο έγινε με την μέθοδο της φασματοσκοπίας και της ανοσοχημικής αναζήτησης. Οι χρωστικές ουσίες τύπου GFP φανερώνουν εκπληκτικά αργά αλλοιωμένες ποσότητες υπολογιζόμενο σε χρόνο ζωής περίπου 20 ημερών. Η αργή ανατροπή των πρωτεϊνών τύπου GFP χρωστικών δηλώνει ότι το κόστος για να είναι πολύχρωμα τα κοράλλια είναι συγκριτικά χαμηλό. Επίσης, η υψηλή σταθερότητα σε εργαστηριακές συνθήκες κάνει τις πρωτεΐνες τύπου GFP κατάλληλες για λειτουργίες που απαιτούν υψηλές συγκεντρώσεις χρωστικών ουσιών, όπως είναι η φωτοπροστασία.



Οι ζωηροί μπλε, πράσινοι, ροζ, πορτοκαλί ή κόκκινοι χρωματισμοί των ανθόζωων είναι κυρίως εξαιτίας των φθοριζουσών πρωτεϊνών και των μη φθοριζουσών χρωμοπρωτεϊνών. Αυτές οι χρωστικές ουσίες είναι ομόλογες της πράσινης φθοριζουσας πρωτεΐνης, η οποία δρα σαν δευτερεύουσα στην εκπομπή βιολογικής ακτινοβολίας(φωτοπραστευτικός ρόλος-αντανάκλαση φωτός- φθωρισμός). Για τις χρωστικές ουσίες τύπου GFP έχει προταθεί μια φωτοπροστατευτική λειτουργία, παρόλα αυτά αυτός ο μηχανισμός είναι ακόμη αμφισβητούμενος. Εκτιμάται ότι κάποιες φθορίζουσες πρωτεΐνες έχουν εμφανίσει φασματικές ιδιότητες τέτοιες, ώστε να μην κρίνονται ακατάλληλες για παραγωγή φωτοπροστατευτικού ιστού, οι οποίες προσαρμόζουν το ενδοκυτταρικό αποροφούμενο φως. Άλλες χρωστικές ουσίες τύπου GFP είναι φασματικά πολύ καλά προσαρμοσμένες στη μεταφορά φθορίζουσας ενέργειας και στην απώλεια ενεργειακού φωτός μέσω ακτινοβολίας και μη ακτινοβολίας διαδικασιών.



Οι πρωτεΐνες τύπου GFP συνεισφέρουν ένα εκπληκτικά υψηλό κλάσμα στο συνολικά διαλυτό περιεχόμενο των εμπεριεχόμενων πρωτεϊνών τους ιστούς των ανθόζωων, οπου διακυμαίνονται από 4,5% στο κοράλλι Montastrea cavernosa, μέχρι και πάνω από 7% στο κοράλλι Lobophyllia hemprichii και μέχρι και πάνω από 14% στο κοράλλι Acropora nobilis. Σε τεχνητό περιβάλλον, οι GFP πρωτείνη και οι ομόλογές τις χρωστικές είναι γνωστό ότι είναι ασυνήθιστα ανθεκτικές στη ζέστη, στα απορρυπαντικά, στα αναγωγικά μέσα και στη δράση της πρωτεϊνάσης. Αυτή η ιδιότητα δίνει ένα ακόμη προτέρημα χρήση της σε ιατρικά ζητήματα ως ανιχνευτής.



Για να διασφαλιστεί πειραματικά ότι η πράσινη προς κόκκινη μετατροπή της GFP πρωτεΐνης οφείλεται αποκλειστικά και μόνο μετά από την ακτινοβολία του φωτός στα ανθόζωα και δεν μπορεί να μεσολαβήσει κανένας άλλος μηχανισμός. Γι' αυτό το λόγο, αποικίες και από τα 2 είδη (Montastrea cavernosa και Lobophyllia hemprichii) κρατήθηκαν μέσα στο σκοτάδι για 30 μέρες. Στην έκθεση του φωτός στην αποικία Montastrea cavernosa, ο πράσινος φθορισμός των συμβαλλόμενων πλοκαμιών λάμπει μέσα σε ένα κόκκινο φθοριούχο ιστό και έχει ως αποτέλεσμα ένα κιτρινωπό φθοριζων χρώμα στο κέντρο του πολύποδα. Τα ζώα που εκτέθηκαν στο φως έδειξαν ένα κόκκινο φθοριούχο χρώμα μετά τον ερεθισμό με το μπλε φως. Ακολουθώντας αυτόν τον σκοτεινό χειρισμό, η αποικία των Montastrea cavernosa εκτέθηκε σε περίπου 400nm φωτός. Μέσα σε 3 ώρες, το φθοριζων χρωμα του μαλακού ιστού και των πολύποδων άλλαξε από πράσινη σε κόκκινη. Η ακτινοβολία με το βιολετί-μπλε φως(ακτινικό) στο μικροσκόπιο φθορισμού (μηχανισμός μελέτης ουσιών που μπορούν να διεγερθούν και να φθορισουν ή να φωσφορίσουν) προκαλεί φωτοαποδοτικότητα και προξενεί κόκκινο φθοριούχο χρώμα.



Στα Lobophyllia hemprichii, καμία φωτοαποδοτικότητα δεν παρατηρήθηκε στις αποικίες που εκτέθηκαν στο σκοτάδι πάνω σε ακτινοβολία με βιολετί φωτισμό(ακτινικό).



Για να εξεταστεί αν η ένταση του φωτός επηρεάζει το επίπεδο της φωτοαποδοτικότητας στους ιστούς των Montastrea cavernosa, συγκρίθηκαν αποικίες που κρατήθηκαν είτε σε αδύνατο είτε σε δυνατό φως για 4 εβδομάδες. Οι χρωστικές ύλες από το διαφορετικό κλιματικό φως δείχνουν αξιοσημείωτες αλλαγές. Έτσι, συμπεράναμε ότι η συμμετοχή της πράσινης προς κόκκινη πρωτεΐνης ύστερα από φωτοαποδοτικότητα στα Montastrea cavernosa μεταλλάσσεται αποκλειστικά και μόνο με τη ροή των φωτονίων.



Το παρατεταμένο σκοτάδι δημιουργεί έντονη πίεση στα κοράλλια επειδή η αφαίρεση του φωτός στους οργανισμούς που συμβιώνουν(ζωοξανθέλλες) μειώνει τη μεταφορά των φωτοσυνθετικών προϊόντων στο κοράλλι. Το μπλε φως είναι αποτελεσματικό και για τη φωτοσύνθεση στα συμβιωτικά άλγη και στην φωτοαποδοτικότητα των πρωτεϊνών τύπου GFP. Το πράσινο και κόκκινο φως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη φωτοσύνθεση στα συμβιωτικά άλγη εξαιτίας της απορρόφησης είτε από την καροτενοϊδή περιδινίνη (πράσινο φως) είτε τη χλωροφύλλη (κόκκινο φως), αλλά και τα δύο χρώματα είναι ουσιωδώς αναποτελεσματικά στην φωτοαποδοτικότητα.



Οι αποικίες που εκτέθηκαν στο μπλε φως εμφάνισαν φωτεινό πορτοκαλί φθορισμό. Σε αντίθεση, οι αποικίες φωτισμένες με κόκκινο φως φθόρισαν πρασινωπό-κίτρινο χρώμα, ενώ ο κόκκινος φθορισμός ήταν ουσιωδώς απών στα ζώα που κρατήθηκαν κάτω από το πράσινο φως. Γενικά, ο φθορισμός του κόκκινου ιστού παρέμεινε σε αναλλοίωτη κατάσταση κατά τη διάρκεια της έκθεσης των 5 εβδομάδων στο μπλε φως.



Όμως μια επιρροή από άλλες χρωστικές ύλες, που δε συνδέονται ολοκληρωτικά με τις φθορίζουσες πρωτεΐνες, μπορεί επίσης να παίξει το ρόλο της. Στην πραγματικότητα, είναι ευρέως γνωστό ότι το φως μικρότερου μήκους κύματος προκαλεί φωτοφθορά στα ζωντανά κύτταρα.



Η εξαιρετικά υψηλή σταθερότητα των πρωτεϊνών τύπου GFP σε ζωντανούς οργανισμούς και στη φυσική τους θέση, τα κάνει να προσαρμόζονται καλά, ώστε να ολοκληρώσουν λειτουργίες που απαιτούν συγκέντρωση υψηλής πρωτεΐνης, όπως για παράδειγμα, την προστασία από ενδεχομένως βλαβερές εντάσεις φωτός. Αυτό γίνεται αρκετά αισθητό σε εμάς τους χομπίστες με την εισαγωγή στα ενυδρεία μας κοραλλιών ανοιχτού χρώματος και με μεγάλη έκθεση φωτός να υπάρχει μεγάλη φωτοαποδοτικότητα με αποτέλεσμα το γκριζάρισμα ή το πρασίνισμα των κοραλλιών μας.
Σε περίπτωση αλλαγής συνθηκών από μεγάλη φωτοαποδοτικότητα σε χαμηλή έκθεση φωτός υπάρχει έντονο στρεσάρισμα λόγω απότομης αλλαγής του ισοζυγίου της σύστασης των πρωτεϊνών για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις νέες συνθήκες.
Οπότε προκύπτει ότι ακόμη ένας πολύ σημαντικός παράγοντας τον οποίο θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη κατά την εισαγωγή των κοραλλιών μας στο ενυδρείο μας είναι να γνωρίζουμε την έκθεση του φωτός που είχε προηγηθεί ώστε να γίνει σωστός εγκλιματισμός τοποθετώντας ανάλογα τα κοράλλια μας στο ενυδρείο μας.


GFP = Πράσινη Φθοριζουσα Πρωτεΐνη

_________________
.
Εικόνα


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ-ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΤΩΝ ΚΟΡΑΛΙΩΝ ΜΑΣ
#54596 Δημοσιεύτηκε: 26 Δεκ 2009, 21:58 
Χωρίς σύνδεση
Acropora (3000+)
Acropora (3000+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 25 Μάιος 2007, 13:39
Δημοσιεύσεις: 5919
Images: 31
Τοποθεσία: Ζωγραφου
Has thanked: 3 times
Been thanked: 6 times
Experience in Years: 0
Type of Aquarium: Fish-Only
Η αληθεια ειναι οτι καπου εχασα την μπαλα.. :roll: Ομως, το σπουδαιο σ' αυτο το forum ειναι οτι πολλες φορες ξεφευγει απο τα στενα ορια των οποιων γνωσεων μπορει να εχει ενας απλος χομπυστας και κανει ενα ή πολλα περισσοτερα βηματα και προσφερει πολυ πιο εξειδικευμενες γνωσεις γι' αυτους που κατεχουν ή προσπαθουν να εμπλουτισουν τις γνωσεις τους για κατι παραπανω.. Θοδωρη σ' ευχαριστουμε, οπως και τον nervas για αναλογα αρθρα, που ανεβαζουν το επιπεδο των γνωσεων μας. :wink:


Κορυφή
 Προφίλ Personal album  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ-ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΤΩΝ ΚΟΡΑΛΙΩΝ ΜΑΣ
#54609 Δημοσιεύτηκε: 27 Δεκ 2009, 01:13 
Χωρίς σύνδεση
Acropora (3000+)
Acropora (3000+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 20 Μάιος 2008, 13:40
Δημοσιεύσεις: 5264
Images: 2
Τοποθεσία: ΕΛΛΑΔΑ
Has thanked: 19 times
Been thanked: 27 times
Experience in Years: 18
Type of Aquarium: Not yet
Καταρχάς να πω συγχαρητήρια στον Θοδωρή για το άρθρο :) το οποίο είναι από πολύ έγκυρες πηγές καθώς και τον Βασίλη για τα καλά του λόγια. :wink:
Κατά δεύτερον θα ήθελα να κάνω την παρέμβαση μου μιας και ζήτησα προσωπικά από τον Θοδωρή να με αφήσει να συμπληρώσω κάνα δυο παρατηρήσεις μου :D , μιας και το δουλεύω τελευταία το θέμα χωρίς να έχω par meter αλλά εμπειρικά υπολογίζοντας την ένταση και το φάσμα φωτός από ενυδρεία φίλων και τις θεαματικές επιπτώσεις που προκαλούνται από την ένταση και το φάσμα φωτός.

Τα κοράλλια έχουν την δυνατότητα στο ενδιαίτημα(θέση στο οικοσύστημα) που βρίσκονται να αυξάνουν ή να μειώνουν την ποσότητα GFP πρωτεϊνών στον ιστό τους, αυτό οφείλεται στο ότι έχουν αναπτύξει έναν μηχανισμό φωτοπροστασίας από τις μεγάλες εποχιακές εντάσεις του φωτός καθώς και από την αλλαγή ενδιαιτήματος που μπορεί να βρεθεί, παράδειγμα φανταστείτε ένα κοράλλι που βρίσκεται σε ένα βάθος 5 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, σε μια καταιγίδα αν σπάσει κομμάτι και πέσει στα 10 μέτρα τι θα απογίνει? θα πεθάνει? όχι! θα προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες ρυθμίζοντας την σύσταση των GFP πρωτεϊνών του και την ανάλογη συσσώρευση ή αποβολή απαραίτητης ζωοξανθέλλης. Το ίδιο μπορεί να γίνει και αντίστροφα δηλαδή από τα 10 μέτρα να βρεθεί στα 5 μέτρα και να χρειαστεί να γίνει η παραπάνω διαδικασία.
Αυτός ο μηχανισμός αναπτύχθηκε σε εκατομμύρια έτη εξέλιξης ώστε να μπορούν τα κοράλλια να ανταπεξέλθουν σε αλλαγές συνθηκών καθώς και να κρατιέται ένα γενετικό ισοζύγιο πολλών παραλλαγών.
Εδώ και αρκετό καιρό απορούσα πως γίνεται να παίρνω κοράλλια ανοιχτόχρωμα(μπλε, ροζ, λευκό) και να γυρίζουν σε πρασινωπά ή να προσδίδουν σε πολύ μικρή ένταση το πραγματικό γενετικό χρώμα που είχαν στο φυσικό τους ενδιαίτημα.
Αυτό που γινόταν ήταν ότι πολύ απλά είχα τρομερά μεγάλη ένταση φωτός και το φάσμα ήταν μονοδιάστατο, είτε στην απόχρωση του γαλάζιου, είτε προς το κιτρινωπό.
Κατανοώντας όλο και περισσότερο την φυσιολογία των κοραλλιών και μετά την διάλεξη του Eric που ήταν κατατοπιστικότατος στο όλο θέμα του 0-1500-0 par στην διάρκεια της ημέρας καθώς και για το φάσμα φωτός που μίλησε.
Αποφάσισα στο νέο μου ενυδρείο να παίξω μόνο με T5 αγγίζοντας όλο το φάσμα φωτός για να δούμε πως θα πάει όσον αφορά τα χρώματα.
Το αποτέλεσμα ήταν απίθανο! οι μπλε γίνονται πιο μπλε και τα κοράλλια που παίρνω από τα pet δεν αλλάζουν χρώμα, αλλάζουν όμως χρώμα τα κοράλλια που παίρνω ως frags οπό φίλους χομπίστες :D , εννοώ ότι όπως θα δείτε στην παρακάτω φωτογραφία η πράσινη formosa που πήρα από τον Alexx, που οι περισσότεροι ξέρουν ότι είναι φουλ πράσινη έγινε πράσινη με μπλε άκρες :shock: . Επίσης πολλά frags που πήρα και από άλλους φίλους με πολύ και έντονο φωτισμό που τα κοράλλια τους πρασίνιζαν κάποια άλλαξαν χρώμα και κάποια δεν τα κατάφεραν.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:
Τα κοράλλια λόγω μεγάλου φάσματος φωτός και όχι πάρα πολύ αλλά καλού φωτισμού μπόρεσαν να βγάλουν τον χρωματισμό που γενετικά ήταν προγραμματισμένα να βγάλουν, τα frags από τους φίλους πέθαναν κάποια γιατί δεν μπόρεσαν να αντέξουν την απότομη αλλαγή φωτισμού και να κάνουν το γύρισμα στην σύσταση της δομής τους για να εγκλιματιστούν στο νέο τους περιβάλλον(εγώ το αποκαλώ για να γίνει κατανοητό, ότι είναι σα να μπαίνεις σε τούνελ φορώντας γυαλιά ηλίου).
Άρα ο μύθος του watt και λίτρο καταρρίπτεται καθώς επίσης και ο μύθος πολύς φωτισμός(σε watt) για reef ενυδρείο καταρρίπτεται ως και ισοπεδώνεται.
Ο λόγος? απλά προσθέτοντας πολύ έντονο φωτισμό προκύπτει ότι έχεις ανάπτυξη(λόγω πολλών φωτοσυνθετικών προϊόντων από τις ζωοξανθέλλες) και πρασίνισμα συνάμα λόγω αύξησης της ποσότητας των ζωοξανθέλων και της ποσότητας GFP πρωτεΐνης για την φωτοπροστασία του κοραλλιού.
Το ιδανικό περιβάλλον φωτισμού είναι αυτό που αγγίζει μεγάλο φάσμα φωτός και έχει μια ικανοποιητική ένταση και διεισδυτικότητα στην στήλη του νερού. Σε αυτό θα ήθελα να προσθέσω και το θέμα της διατροφής πως ότι και να ταΐζεις έχοντας μεγάλη ένταση φωτός δεν πετυχαίνεις και πολλά γιατί τα κοράλλια στηρίζονται στην φωτοσύνθεσή κυρίως και παίρνουν μόνο τα δομικά υλικά που βρίσκουν στην στήλη του νερού. Αλλά πάντα παίζει έναν σημαντικό παράγοντα η διατροφή σε ένα καλά φωτιζόμενο ενυδρείο χωρίς υπερβολικό φωτισμό :wink:
Καλό είναι οι προσπάθειες μας να επικεντρώνονται στο φάσμα φωτισμού και όχι τόσο έντονα στα πολλά watt ανά λίτρο νερού γιατί είναι λάθος από την άποψη του επιθυμητού αποτελέσματος που θέλουμε να πάρουμε :) , φυσικά δεν πάει να πει ότι δεν είναι πετυχημένα τα ενυδρεία με έντονο φωτισμό :roll: .
Πάντως μην πιστεύεται τόσο ότι είναι πιο φτηνό και αρχίζετε όλοι να ξηλώνεται τις ΜΗ :D για Τ5 ή led διότι θα πρέπει να αυξάνεται σε διάρκεια για να γίνει αναπλήρωση της έντασης του φωτός σε διάρκεια ώστε να μπορέσουν τα κοράλλια να πάρουν ικανοποιητικά φωτοσυνθετικά προϊόντα για την θρέψη τους :wink: .
Υπάρχει και η καλύτερη λύση της προσθήκης αρκετών Τ5 ή led σε συνεργασία με ΜΗ που μπορούν να ανάβουν για ένα μικρό διάστημα κάποιων λίγων ωρών το μεσημέρι και στην συνέχεια να παραμένουν οι Τ5 ή τα led μέχρι αργά το βράδυ.
Το παραπάνω άρθρο που μετέφρασε και εμπλούτισε ο Θοδωρής έχει να κάνει με πειραματισμό που έγινε σε κοράλλια πάνω σε διαφορετικά φάσματα φωτός ακόμη και στο σκοτάδι και το πως ανταπεξήλθε η σύσταση και ο φθορισμός της πρωτεΐνης ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει το κοράλλι σε όλες αυτές τις αλλαγές συνθηκών.

Το δικό μου φάσμα φωτός θα το μάθετε στην παρουσίαση του ενυδρείου μου που θα γίνει αρχές του νέου έτους :wink:
Ελπίζω να μην σας κούρασα και προσπάθησα όσο γίνεται για την μη χρήση επιστημονικών όρων και σας μπερδέψω.
Επίσης απο τα παραπάνω κάποια είναι δικά μου συμπεράσματα και δικές μου απόψεις περι φωτισμού διότι δεν θα ήθελα να γίνει σύγχυση με βιβλιογραφικές αναφορές.


Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή την δημοσίευση.

_________________
Εικόνα
''simplicity is genius''
Εικόνα


Κορυφή
 Προφίλ Personal album  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ-ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΤΩΝ ΚΟΡΑΛΙΩΝ ΜΑΣ
#54610 Δημοσιεύτηκε: 27 Δεκ 2009, 07:24 
Χωρίς σύνδεση
Acropora (3000+)
Acropora (3000+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 12 Δεκ 2006, 20:39
Δημοσιεύσεις: 5925
Images: 1
Τοποθεσία: Αλεξανδρούπολη
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Experience in Years: 0
Type of Aquarium: I am not a hobbyist
Μπράβο παιδιά , φοβερά άρθρα! :prayer: :prayer:

_________________
Κώστας
"I dreamed a thousand new paths . . . I woke and walked my old one."
Εικόνα


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ-ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΤΩΝ ΚΟΡΑΛΙΩΝ ΜΑΣ
#54611 Δημοσιεύτηκε: 27 Δεκ 2009, 10:56 
Χωρίς σύνδεση
Mandarin (100+)
Mandarin (100+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 17 Μάιος 2008, 09:46
Δημοσιεύσεις: 195
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
μπραβο και στους δυο σας , :)

_________________
φιλικα Πανος


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ-ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΤΩΝ ΚΟΡΑΛΙΩΝ ΜΑΣ
#54612 Δημοσιεύτηκε: 27 Δεκ 2009, 11:01 
Χωρίς σύνδεση
Mandarin (100+)
Mandarin (100+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 04 Μαρ 2008, 22:13
Δημοσιεύσεις: 294
Images: 2
Τοποθεσία: Νίκαια
Has thanked: 0 time
Been thanked: 3 times
Τα συγχαρητήριά μου!!! Εχω μείνει άφωνος.......


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ-ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΤΩΝ ΚΟΡΑΛΙΩΝ ΜΑΣ
#54613 Δημοσιεύτηκε: 27 Δεκ 2009, 11:08 
Χωρίς σύνδεση
Montipora (2000+)
Montipora (2000+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 10 Ιαν 2009, 13:28
Δημοσιεύσεις: 2866
Images: 2
Τοποθεσία: Αθήνα - Γαλάτσι
Has thanked: 37 times
Been thanked: 45 times
Experience in Years: 8
Type of Aquarium: Not yet
Απλά και κατανοητά.
Σας ευχαριστούμε. :prayer:

_________________
Αλέξανδρος


Κορυφή
 Προφίλ Personal album  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ-ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΤΩΝ ΚΟΡΑΛΙΩΝ ΜΑΣ
#54632 Δημοσιεύτηκε: 27 Δεκ 2009, 22:00 
Χωρίς σύνδεση
Angel (500+)
Angel (500+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 10 Μάιος 2008, 16:28
Δημοσιεύσεις: 964
Images: 1
Τοποθεσία: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Experience in Years: 15
Type of Aquarium: Medium (100-500)
madfdg έγραψε:
Μπράβο παιδιά , φοβερά άρθρα! :prayer: :prayer:

+1


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ-ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΤΩΝ ΚΟΡΑΛΙΩΝ ΜΑΣ
#54793 Δημοσιεύτηκε: 01 Ιαν 2010, 12:24 
Χωρίς σύνδεση
Acropora (3000+)
Acropora (3000+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 16 Μαρ 2007, 00:51
Δημοσιεύσεις: 9030
Images: 2
Τοποθεσία: Πετρουπολη
Has thanked: 7 times
Been thanked: 1 time
Experience in Years: 0
Type of Aquarium: Big (500-1000)
Μπράβο παιδιά ωραία δουλεία !!!

_________________
Φιλικά ....Γιώργος.
Αν έχετε Mantis στο ενυδρείο σας να της μιλάτε καταλαβαίνουν περισσότερα από τον σκύλο σας.


Κορυφή
 Προφίλ Personal album  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 9 Δημοσιεύσεις ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Μετάβαση σε:  
cron

TapaTalk Enabled


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com