Loading...

OPEN REEF - ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΥΦΑΛΩΝ

ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΕΝΥΔΡΕΙΑ, ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, ΠΑΡΕΑ !
Τώρα είναι 28 Μαρ 2024, 19:57

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες




Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 35 Δημοσιεύσεις ]  Μετάβαση στην σελίδα 1, 2, 3, 4  Επόμενο
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ REEF TANK ΜΕ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ
#63329 Δημοσιεύτηκε: 19 Σεπ 2010, 11:43 
Χωρίς σύνδεση
Acropora (3000+)
Acropora (3000+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 20 Μάιος 2008, 13:40
Δημοσιεύσεις: 5264
Images: 2
Τοποθεσία: ΕΛΛΑΔΑ
Has thanked: 19 times
Been thanked: 27 times
Experience in Years: 18
Type of Aquarium: Not yet
ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ REEF TANK ΜΕ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ

Σε μια αναζήτηση για την ιδανική μεθοδολογία συντήρησης των κοραλλιών μου και αντιμετωπίζοντας με αρκετό σκεπτικισμό την φιλοσοφία μου(περιγράφεται στην αρχή της παρουσίασης μου)
viewtopic.php?f=42&t=3111&start=0
όπου αναφέρομαι στα μικρά κλειστά τεχνητά οικοσυστήματα που έχουμε όλοι, αντιλήφθηκα ότι για να διατηρηθεί χρειάζεται συνεχή προσθήκη βακτηρίων σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Και θα δικαιολογήσω και θα τεκμηριώσω την άποψη-διαπίστωση μου, όταν μπήκα στο χόμπι το πρώτο πράγμα που άκουσα ήταν η προσθήκη ζωντανού βράχου για την επίτευξη καλής βιολογίας και έναρξης κύκλου αζώτου και τα λοιπά!
Τι είναι αυτό που κάνει ο ζωντανός βράχος και συντηρεί το οικοσύστημα?

Μήπως μπορούμε με άλλο τρόπο να αντικαταστήσουμε την διαδικασία που επιτελεί?

Ο βράχος μας φέρει κάποια βακτήρια τα οποία δεσμεύουν τον Ρ και Ν και επιτελούνται όλοι οι κύκλοι δέσμευσης –διάσπασης και μετατροπής των θρεπτικών σε βακτηριακή μάζα ή οποία στη συνέχεια πάλι είτε καταναλώνεται από τους οργανισμούς που φιλοξενούμαι είτε εξάγονται από το φιλτράρισμα που κάνουμε(σκίμερ) λόγω ότι έχουν αυξημένο μοριακό βάρος και μπορεί να τα πιάσει η φίλτρανση σε σύγκριση απλών μοριακών ελεύθερων στοιχείων.

Άρα ανακεφαλαιώνοντας κατά βάση ο ''ζωντανός βράχος'' βοηθά σε μια τέτοια διαδικασία δημιουργώντας τον αέναο κύκλο της χρήσης των θρεπτικών οργανικών και ανόργανων στοιχείων.

Με τον ζωντανό βράχο όμως έρχονται πάντα προβλήματα, όπως καβούρια, απταίζιες, πλανάριες και γενικά κάθε λογής παράσιτο το οποίο όπως αναφέρω στην φιλοσοφία μου οφείλεται στην φύση των οργανισμών λόγω της συνεχής αλληλεξάρτησης και συνεξέλιξης στο βάθος των εκατομμύριων ετών.

Πολλοί χομπίστες έχουν επίσης στο μυαλό τους ότι ένα σύστημα δεν μπορεί να δεχθεί πολλά ζωντανά γιατί μπορεί να καταρρεύσει από υπερβολικό τάισμα και τα λοιπά.
Το κακό είναι όμως ότι μπερδεύουμε πως ότι βάζουμε ζωντανό βράχο και έχουμε ξεμπερδέψει και έχουμε ‘’βιολογία’’ πλέον και ξεκινάει το ενυδρείο και καταρέει με κάθε λογής συμπτώματα όπως έξαρση κυάνο, άλγης και θανάτους κοραλλιών απο αυξημένες συγκεντρώσεις θρεπτικών, επίσης μπορεί να πεθαίνουν διότι υπάρχουν θρέπτικά αλλά αυτά να λιμοκτονούν γιατί δεν είναι στην μορφή που μπορούν να τα αποροφήσουν, αλλά κανένας δεν μπαίνει στην διαδικασία ότι οφείλεται στο ότι δεν έχουμε πλέον βιολογία γιατί δεν λειτουργεί πια ο ζωντανός βράχος!
Τα πράγματα είναι δεν είναι όμως τόσο απλά και θα εξηγήσω τι εννοώ όσο πιο απλά γίνεται, αν καλλιεργήσεις μικρόβια σε υπόστρωμα σε εργαστήριο θα δημιουργηθούν αποικίες όπου θα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, όταν φτάσουν τα όρια τους σε άλλη αποικία άλλου είδους αρχίζει ένας πόλεμος χημικών για την επικράτηση του χώρου και την εκμετάλλευση των θρεπτικών(έτσι προέκυψαν και τα πρώτα αντιβιοτικά), κάτι το οποίο έχετε δει με διαφορετικά χρώματα κυανοβακτηρίου στην έναρξη του ενυδρείου σας και πως τα χρώματα εναλλάσσονται το οποίο οφείλετε στην επικράτηση μιας ομάδας έναντι της άλλης και συνεχώς αποικιοκράτηση. Οπότε φανταστείτε αυτόν τον πόλεμο στα ενυδρεία μας να καταλήγει να επικρατούν μια μικρή βιοποικιλότητα βακτηρίων λίγων ειδών τα οποία έχουν μάθει να συνηπάρχουν και στην φύση διότι δεν αλληλοαντιδρούν(πάρα πολύ).

Μην ξεχνάμε πως τα βακτήρια λόγω ότι είναι κλώνοι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ένα άτομο κατά είδος και ας είναι δις, σε μια μικρή διακύμανση που θα γίνει στην αλλαγή συνθηκών μπορεί να προκαλέσει θανάτωση των ωφέλιμων βακτηρίων και να επέλθει η επάνοδο κακών βακτηρίων που βρίσκονταν υπό καταστολή(κυανοβακτήρια, δινομαστιγωτά) ακόμη και αλγών, φανταστείτε τα βακτήρια υπο καταστολή(κύστες) μπορούν να επιβιώσουν για πάρα πολλά χρόνια σε τέτοια κατάσταση και με την πρώτη περίπτωση ειδανικών συνθηκών για αυτά(θερμοκρασία, διαθέσιμο οξυγόνο, θρεπτικά, κ.α.) ευδοκιμούν ξανά.

''Φυσικά σε αυτή την περίπτωση ο ζωντανός βράχος έχει χάσει την ιδιότητα του ως αρχικό μπόλιασμα αυξημένης βιοποικιλότητας βακτηρίων.''

Άρα προσθέτοντας ανά διαστήματα πληθυσμούς ωφέλιμων βακτηρίων επιτυγχάνουμε τα εξής:
Δεν αφήνουμε να εξαλειφτεί η βιοποικιλότητα από τους φυσικούς εξελεγκτικούς μηχανισμούς εξάλειψης, επιτυγχάνουμε την σημαντική συνεχόμενη υπεροχή των ωφέλιμων βακτηρίων(για εμάς πάντα, γιατί όλα τα βακτήρια είναι ωφέλιμα) έναντι των μη ωφέλιμων τύπου κυάνο, δεν υπάρχει περίπτωση να υποπέσουμε σε old tank syndrome το οποίο παθαίνουν παλαιά ενυδρεία που καταρρέουν λόγω ότι φτάνει στο αποκορύφωμα του ο μηχανισμός εξάλειψης, διαύγεια στο νερό λόγω διάσπασης των μεγαλομοριακών ενώσεων των θρεπτικών και βοηθούμε το σκίμερ να εξάγει περισσότερη μούργα(σώματα βακτηρίων, κ.α.), έναρξη οικοσυστήματος με νεκρό βράχο και ‘’ζωντάνεμα’’ του με την προσθήκη τους και αποφεύγοντας τα ‘’παράσιτα’’, υπάρχουν και αρκετά ακόμη προτερήματα της προσθήκης που φυσικά είναι δευτερεύων σημασίας.

Για να αποδώσουν όμως τα βακτήρια δεν χρειάζονται απλά να τα προσθέτεις!

Πρέπει και να τα συντηρείς, για να συντηρηθούν και να αναπαραχθούν χρειάζονται θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι κυρίως άνθρακας-αζωτούχες ουσίες, νιτρώδη- φώσφορος, τα φωσφορικά και τα νιτρικά τα παρέχουμε με τις τροφές και είναι τα συστατικά μεταβολισμού των ψαριών μας, ο άνθρακας όμως? Πρέπει να προστίθεται σε οργανική μορφή, στην αρχή ξεκίνησα την μέθοδο της βότκας με απίστευτα αποτελέσματα το πρώτο διάστημα και με συνταρακτικά αποτρεπτικά το τελευταίο.

Δηλαδή ενώ πρόσθετα βακτήρια και βότκα άρχισαν τα θρεπτικά να πέφτουν και τα κοράλλια να αλλάζουν χρώματα(σούπερ), στο τέλος όμως άρχισαν να καίγονται και να ασπρίζουν από κάτω και στις άκρες καθώς και να αποχρωματίζονται, γιατί? Γιατί η μέθοδος είναι ελλιπής σε ότι αφόρα την διατήρηση της ισσοροπίας και με ποιον τρόπο και δεν περιγράφετε πλήρως τι κάνεις αφού φτάσεις στο αποκορύφωμα, αναφέρει την μείωση της προσθήκης στο μισό όταν φτάσεις να έχεις μειώσει τα φωσφορικά και νιτρικά, επίσης δεν αναφέρει την προσθήκη βακτηρίων, στηρίζετε καθαρά στην τύχη σου να ευδοκιμήσουν τα ωφέλιμα βακτήρια γιατί υπάρχουν χομπίστες που βλαστημούν την ώρα και την στιγμή που την ξεκίνησαν λόγω εξάρσεων κυάνου και άλλα, αυτό οφείλεται στα παραπάνω που αναφέρω μιας και ίδια είναι η λειτουργία συντήρησης τους, αν έχεις κυάνο ρίχνοντας βότκα χωρίς προσθήκη βακτηρίων απλά συντηρείς το κυάνο.

Οπότε καλή η προσθήκη βακτηρίων και η προσθήκη άνθρακα για να έχεις οφέλειμες επιδράσεις στο σύστημα σου αλλά τι κάνεις όταν φτάσεις στο αποκορύφωμα της?

Αναζήτησα πληροφορίες σε διάφορες μεθόδους πάντα έχοντας στο μυαλό μου την τεκμηρίωση αυτών, είδα και την μέθοδο ζεοβιτ που είναι αυτή η φιλοσοφία, προσθήκης βακτηρίων, προσθήκης άνθρακα, προσθήκη πρόσθετων(πολύ μαρκετινκ εδώ), προσθήκη βιταμινών και αμινοξέων και καθημερινή ανάδευση. Αλλά…. Πάντα υπάρχει ένα αλλά φέρνοντας στα όρια του το σύστημα, συνεχή παρακολούθηση – προσθήκη μαντζουνιών, καθημερινή ανάδευση και πάρα πολύ χρήμα.
Χωρίς να θέλω να κατακρίνω την μέθοδο η οποία προσφέρει ειδανικά χρώματα για φωτογραφήσεις αλλά πέζει στην κόψη του ξυραφιού με ανα πάσα στιγμή κατάρευση συστήματος απο την τεράστια καθημερινή εξαγωγή θρεπτικών, αυτό οφείλετε στην καθημερινη ανάδευση όπου αποβάλωνται βακτήρια απο τους ζεόλιθους και κατά συνέπεια και απο το σκίμερ, έτσι δημιουργούντε πάλι οι συνθήκες εκ νέου ανάπτυξης(οικόθεση) βακτηρίων στους αναδευόμενους ζεόλιθους.

Οπότε γιατί πρέπει να είναι οριακό μηδενικό το σύστημα μας?
Μήπως θα μπορούσαμε να επιτύχουμε μια σχετική ισσοροπία που να συγχωρεί λάθη?

Φτάνοντας στην μέθοδο neo-zeo της Brightwell βρήκα κάποιες απαντήσεις – επιβεβαιώσεις σε κάποια ερωτήματα που μου είχαν δημιουργηθεί δεν παύει και η συγκεκριμένη εταιρία μαντζούνια περιττά και για το τίποτα, επιβεβαιώνει όμως τα εξής, ναι στην προσθήκη βακτηρίων, ναι στην προσθήκη άνθρακα(πολυμερές), ναι στην προσθήκη αμινοξέων προς αντικατάσταση του φωσφόρου που εξάγεται, ναι στην προσθήκη βιταμινών και διατήρηση μιας σχετικής ισορροπίας.
Άρα και αυτή η μέθοδος έχει κάτι καλό να μας δώσει πέραν τις χρήσιμες πληροφορίες.

Ποια είναι αυτή η σχετική ισορροπία?

Αν διατηρείς σε χαμηλά επίπεδα τα φωσφορικά σου αλλά όχι μηδενικά(τίμες 0,04 ppm και κάτω), νιτρικά κάτω από 10 ppm και προσθέτεις τόσο άνθρακα ώστε να συντηρούνται τα βακτήρια σου και προσθέτεις για να ανανεώνεις τους πληθυσμούς σου μπορείς να πετύχεις την ισορροπία που αναφέρω.

Διαβάζοντας πάντα το ενυδρείο σου φυσικά!

αν δεις ότι αρχίζει να αναπτύσσετε κυάνο κόβεις τάισμα(που πρέπει να είναι αρκετό) και αυξάνεις την προσθήκη βακτηρίων, αν δεις ότι λιμοκτονούν τα κοράλλια σου ανεβάζεις το τάισμα, αμινοξέα και βιταμίνες.Αν μετράς και βρίσκεις αυξημένα φωσφορικά και μηδενικά νιτρικά, αυξάνεις το τάισμα και προσθέτεις επιπλέον άνθρακα, αν βρεις το αντίθετο, αυξάνεις την προσθήκη αμινοξέων και βιταμινών.
Αυτό οφείλετε στην εξισορόπηση της εξαγωγής θρεπτικών(παραγωγής κυτταρικού τοιχώματος βακτηρίων) όπου χρειάζονται μια αναλογία
106:16:1 C:N:P (carbon : nitrogen : phosphorus)
αν δηλαδή δεν υπάρχει αυτή η σχετική ισσοροπία ποτέ δεν θα μπορέσεις να εξάγεις(τουλάχιστον εύκολα) τα θρεπτικά σου, οπότε καταρίπτετε η ιδέα της εξαγωγής με προσθήκη αντιφωσφόρου και άλλα ματζούνια και ερχόμαστε στην προσθήκη, κοινώς μιλάμε για ομοιοπαθητική :D

Άρα τα μαντζούνια που χρειαζόμαστε περιορίζονται σε 4 βασικά, αυτά είναι τα βακτήρια, η πηγή άνθρακα, τα αμινοξέα και οι βιταμίνες(οι οποίες επιτελούν βασικό ρόλο στον μεταβολισμό των ζωντανών μας και όλων των βιοχημικών αντιδράσεων).
Τα υπόλοιπα όπως ιχνοστοιχεία, ιώδιο, κάλιο, κ.α. είναι placebo για εμάς, φυσικά πάντα αν κάνουμε κανονικές αλλαγές νερού και όχι σε μεγάλα διαστήματα όπου εκεί όντως χρειάζοντε αναγκαστικά κάποια απο αυτά.

Πολύ βασικό το dKH που πρέπει να διατηρείτε πολύ χαμηλά όσο στην Θάλασσα μεταξύ 7-8 γιατί λόγω διαύγειας του νερού και άλλων αντιδράσεων προκαλούνται εγκαύματα στα κοράλλια μας.
Όχι προσθήκη αντιφωσφόρου(κάτι το οποίο σε εμένα ισχύει το τελευταίο 6μηνο τουλάχιστόν).

Φυσικά πρέπει να υπάρχουν και οι υπόλοιποι παράγοντες σε καλό επίπεδο, όπως φωτισμός, κυκλοφορία, σκιμάρισμα.


Τα παραπάνω βασίζονται σε προσωπικές εμπειρίες, πειραματισμούς και εξαγωγή συμπερασμάτων, οπότε δεν είναι απαραίτητο ότι ακολουθώντας κάποια συγκεκριμένη φόρμουλα θα μπορεί κάποιος να στήνει ενυδρείο, τα δεδομένα και τα εργαλεία που έχει ο καθένας είναι διαφορετικά, άρα:

Η φόρμουλα διατήρησης υφάλου είναι καλό διάβασμα του ενυδρείου μας και συμπλήρωση των αναγκών του και απαιτήσεων του την δεδομένη χρονική στιγμη!

_________________
Εικόνα
''simplicity is genius''
Εικόνα


Κορυφή
 Προφίλ Personal album  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ REEF TANK ΜΕ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ
#63330 Δημοσιεύτηκε: 19 Σεπ 2010, 12:24 
Χωρίς σύνδεση
Tang (1000+)
Tang (1000+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 04 Δεκ 2009, 19:55
Δημοσιεύσεις: 1131
Images: 5
Τοποθεσία: Πάτρα
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Experience in Years: 0
Type of Aquarium: Big (500-1000)
Σε κάποιο σημείο οι παρατηρήσεις σου, μπορούν να λειτουργήσουν και ως .. manual.. και σε ευχαριστούμε που τις μοιράζεσαι μαζί μας.

Ερώτηση1: αν γίνονται συχνές αλλαγές νερού δεν χρειάζονται ιχνοστοιχεία. Γιατί ισχύει αυτό; Οι αλλαγές νερού στην πλειοψηφία των θαλασσινών είναι από RO και είναι με 0ppm που σημαίνει ότι δεν έχει καθόλου στοιχεία μέσα το νερό. Εννοείς ότι ένα καλό αλάτι έχει τα στοιχεία που θέλει το ενυδρείο; Νομίζω ότι εδώ ισχύει αυτό που λες ποιο κάτω "διάβασε το ενυδρείο σου" γιατί δεν μπορεί να υπάρχει αλάτι που θα καλύπτει τις διαφορετικές ανάγκες χιλιάδων διαφορετικών συστημάτων –αναγκών (δεν υπάρχουν χιλιάδες αλάτια αλλά και να υπήρχαν άντε βρες το σωστό). Για εμένα το σωστό, σε σχέση με τα ιχνοστοιχεία, είναι να μετράς τα βασικά (ασβέστιο, μαγνήσιο, ιοδίνη στρόντιο) και να είσαι στα πλαίσια που πρέπει.

Ερώτηση2: Γιατί να προσπαθείς να προσθέτεις «τροφή» για τα βακτήρια και να μην προσθέτεις ξανά βακτήρια; Τι πειράζει αν έχουν ποιο μικρό κύκλο ζωής τα βακτήρια όταν θα ανανεώνεις συνεχώς τον πληθυσμό τους; (Ρωτάω, γιατί βρίσκω πιο εύκολο να προσθέτω μόνο ένα πράγμα, πχ βακτήρια, παρά και τροφές για βακτήρια). Επίσης, δεν υπάρχουν παρενέργειες αν ρίξεις παραπάνω άνθρακα κτλ; Άρα το να ρίχνεις συνεχώς μόνο, και περισσότερα, βακτήρια δεν είναι ποιο σίγουρο αλλά και ποιο ασφαλές για το σύστημα; (Να υποθέσω ότι τα αντιφωσφορικά τα έχεις σταματήσει για να βρίσκουν τροφή τα βακτήρια που ρίχνεις);

Ερώτηση3: Το βράχο τον έχουμε για να βρίσκουν αποικία εκτός από τα βακτήρια και ζωντανοί οργανισμοί που είναι χρήσιμοι στο ενυδρείο (δεν έχει μόνο καβούρια και απταίσιες έχει και σκουληκάκια και σταματέλες και πολλά άλλα). Όταν λες "να βρούμε άλλο τρόπο να αντικαταστήσουμε τη διαδικασία που επιτελεί", εννοείς με στόχο να μειώσουμε τον όγκο του σε σχέση με τον όγκο του ενυδρείου, έχοντας έτσι περισσότερο αλλά το ίδιο ποιοτικό νερό; Ή σκοπός σου είναι ο σχεδόν εξαφανισμός του από το σύστημα, εκτός του αναγκαίου για να κάνεις το aquascape;


Οι ερωτήσεις μου δεν γίνονται σε καμία περίπτωση για να μειώσουν την προσπάθεια που κάνεις να μας κρατάς ενήμερους. Άλλωστε, δεν έχω την εμπειρία, τις γνώσεις και την δυναμική σου για να μπορώ να σε κρίνω. Είναι όμως απορίες που θα με κάνουν (και ελπίζω και άλλους) να καταλάβω καλύτερα αυτά που μας λες.

_________________
http://www.photograf.gr


Κορυφή
 Προφίλ Personal album  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ REEF TANK ΜΕ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ
#63332 Δημοσιεύτηκε: 19 Σεπ 2010, 12:56 
Χωρίς σύνδεση
Acropora (3000+)
Acropora (3000+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 20 Μάιος 2008, 13:40
Δημοσιεύσεις: 5264
Images: 2
Τοποθεσία: ΕΛΛΑΔΑ
Has thanked: 19 times
Been thanked: 27 times
Experience in Years: 18
Type of Aquarium: Not yet
almost έγραψε:
Σε κάποιο σημείο οι παρατηρήσεις σου, μπορούν να λειτουργήσουν και ως .. manual.. και σε ευχαριστούμε που τις μοιράζεσαι μαζί μας.

Εγώ ευχαριστώ! :)

Ερώτηση1: αν γίνονται συχνές αλλαγές νερού δεν χρειάζονται ιχνοστοιχεία. Γιατί ισχύει αυτό; Οι αλλαγές νερού στην πλειοψηφία των θαλασσινών είναι από RO και είναι με 0ppm που σημαίνει ότι δεν έχει καθόλου στοιχεία μέσα το νερό. Εννοείς ότι ένα καλό αλάτι έχει τα στοιχεία που θέλει το ενυδρείο; Νομίζω ότι εδώ ισχύει αυτό που λες ποιο κάτω "διάβασε το ενυδρείο σου" γιατί δεν μπορεί να υπάρχει αλάτι που θα καλύπτει τις διαφορετικές ανάγκες χιλιάδων διαφορετικών συστημάτων –αναγκών (δεν υπάρχουν χιλιάδες αλάτια αλλά και να υπήρχαν άντε βρες το σωστό). Για εμένα το σωστό, σε σχέση με τα ιχνοστοιχεία, είναι να μετράς τα βασικά (ασβέστιο, μαγνήσιο, ιοδίνη στρόντιο) και να είσαι στα πλαίσια που πρέπει.

Ένα καλό αλάτι είναι πλήρης σε ιχνοστοιχεία πέραν απο τα βασικά μετρήσιμα, μην ξεχνάμε ότι το αλάτι προκύπτει απο νερό της Θάλλασας που τα εμπεριέχει, η ιοδίνη είναι σε τόσες μορφές που και να μετράς με τα απλά τεστ του εμπορίου προσωπικά για μένα είναι λάθος, γιατί θα σε οδηγήσει σε λάθος κατεύθυνση και προσθέτωντας μεγάλες ποσότητες μπορείς να δηλητηριάσεις τα ζωντανά σου, το στρόντιο και αυτό δεν καταναλώνεται σε τόσο μεγάλες ποσότητες και σίγουρα αναπληρώνεται με τις αλλαγές νερού.
Υπάρχουν μερικά καλά αλάτια στο εμπόριο που καλύπτουν αυτές της ανάγκες, χωρίς να κάνω διαφήμιση π.χ. tropic marin. Όταν κάνεις αλλαγή νερού δεν παρατηρείς μια ανανέωση - φρεσκάδα στα ζωντανά σου? αυτό οφείλετε στην ανανέωση των ιχνοστοιχείων(σε σωστές αναλογίες) και στην απομάκρυνση κάποιων επιβλαβών ουσιών με το νερό που απομάκρυνες.
Όπως αναφέρω αν δεν κάνεις αλλαγές νερού, σίγουρα θα πρέπει κα΄ποια στιγμή να προσθέτεις συμπληρώματα, αλλά πάντα με μέτρο, διότι η περίσεια ενός μπορεί να προκαλέσει την αναστολή απορόφησης ενός άλλου και στο τέλος να δηλητηριάσεις τα ζωντανά σου και να τα ταλαιπωρείς.


Ερώτηση2: Γιατί να προσπαθείς να προσθέτεις «τροφή» για τα βακτήρια και να μην προσθέτεις ξανά βακτήρια; Τι πειράζει αν έχουν ποιο μικρό κύκλο ζωής τα βακτήρια όταν θα ανανεώνεις συνεχώς τον πληθυσμό τους; (Ρωτάω, γιατί βρίσκω πιο εύκολο να προσθέτω μόνο ένα πράγμα, πχ βακτήρια, παρά και τροφές για βακτήρια). Επίσης, δεν υπάρχουν παρενέργειες αν ρίξεις παραπάνω άνθρακα κτλ; Άρα το να ρίχνεις συνεχώς μόνο, και περισσότερα, βακτήρια δεν είναι ποιο σίγουρο αλλά και ποιο ασφαλές για το σύστημα; (Να υποθέσω ότι τα αντιφωσφορικά τα έχεις σταματήσει για να βρίσκουν τροφή τα βακτήρια που ρίχνεις);

Διότι το να προσθέτεις απλά βακτήρια δεν προκαλείς αύξηση τους, δηλαδή δεν αναπαράγωνται μην έχοντας την πηγή άνθρακα διαθέσιμη, αν ρίχνεις βακτήρια θα καταναλώσουν την λιγοστή πηγή άνθρακα που θα βρουν διαθέσιμη και στην συνέχεια θα παιθένουν χωρίς να αποροφούν και τα θρεπτικά που θέλεις να απομακρίνεις(νιτρικά-φωσφορικά).
Τον αντιφώσφορο τον σταμάτησα γιατί είναι πλέον περιτός καθώς και πιστεύω ότι πολλές φορές η απότομη αλλαγή του προκαλεί στρεσάρισμα και είναι επιβλαβές για τα κοράλλια μας :wink:


Ερώτηση3: Το βράχο τον έχουμε για να βρίσκουν αποικία εκτός από τα βακτήρια και ζωντανοί οργανισμοί που είναι χρήσιμοι στο ενυδρείο (δεν έχει μόνο καβούρια και απταίσιες έχει και σκουληκάκια και σταματέλες και πολλά άλλα). Όταν λες "να βρούμε άλλο τρόπο να αντικαταστήσουμε τη διαδικασία που επιτελεί", εννοείς με στόχο να μειώσουμε τον όγκο του σε σχέση με τον όγκο του ενυδρείου, έχοντας έτσι περισσότερο αλλά το ίδιο ποιοτικό νερό; Ή σκοπός σου είναι ο σχεδόν εξαφανισμός του από το σύστημα, εκτός του αναγκαίου για να κάνεις το aquascape;

Όχι, δεν αναφέρομαι στο να εξαλήψεις τον βράχο απο το ενυδρείο, απλά μπορείς να ξεκινήσεις και με μόνο νεκρό βράχο της ίδιας ποσότητας και παραπάνω, πέραν απο τον απαραίτητο που αναφέρεις για το στήσιμο, χρειάζεται όπωσδήποτε βράχος που θα στηρίξει την βιολογία που θα δημιουργήσεις, δεν αναφέρομαι μόνο στα βακτήρια, έχω μεταφέρει στοματέλες, αμφίποδα, κοπήποδα, σκουλήκια, σφουγκάρια και ότι πίστευα ότι θα βοηθήσει το σύστημα μου.
Η γνώμη μου είναι ότι μπορείς να έχεις ένα sub με ένα τόνο βράχο? αυτό είναι ίσως το καλύτερο, με την πάροδο του χρόνου θα γίνει ένα βιοχημικό εργοστάσιο. Απλά δεν είναι απαραίτητο να ξεκινήσεις με ζωντανο, μπορεί να είναι νεκρό και να τον αναδημιουργήσεις, η αποφυγή καθαρά του ζωντανού βράχου στηρίζετε στα ανεπιθύμητα ''παράσιτα'' και τίποτα άλλο, αν βρεις ultra clean ζωντανό βράχο τότε είσαι οκ, αλλά μην φανταστείς ότι ένας βράχος με σούπερ όμορφη κοραλλινη είναι καλύτεροαπο ένα βραχάκι χωρις κοραλλινη :wink:
Όταν αναφέρομαι στην διαδικασία που επιτελει αναφέρομαι στον κύκλο αζώτου και τα λοιπά :)



Οι ερωτήσεις μου δεν γίνονται σε καμία περίπτωση για να μειώσουν την προσπάθεια που κάνεις να μας κρατάς ενήμερους. Άλλωστε, δεν έχω την εμπειρία, τις γνώσεις και την δυναμική σου για να μπορώ να σε κρίνω. Είναι όμως απορίες που θα με κάνουν (και ελπίζω και άλλους) να καταλάβω καλύτερα αυτά που μας λες.

Σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσα να το πάρω ως αρνητική αντίδραση τα ερωτήματα σου, είναι τρομερά θετικό για μένα να προκύπτουν ερωτήματα γιατί μόνο έτσι κατανοούμε πλήρως ένα γραφόμενο κείμενο :wink:
Επίσης οι πάντες κρίνονται και πρέπει να κρίνονται, δεν έχει σημασία ποιος το λέει αλλά να μπορεί να σε πήσει για αυτό και να το τεκμηριώνει ορθώς σωστά :wink:


_________________
Εικόνα
''simplicity is genius''
Εικόνα


Κορυφή
 Προφίλ Personal album  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ REEF TANK ΜΕ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ
#63333 Δημοσιεύτηκε: 19 Σεπ 2010, 13:24 
Χωρίς σύνδεση
Tang (1000+)
Tang (1000+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 04 Δεκ 2009, 19:55
Δημοσιεύσεις: 1131
Images: 5
Τοποθεσία: Πάτρα
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Experience in Years: 0
Type of Aquarium: Big (500-1000)
Ωραία, χαίρομαι γιατί με τον "διάλογο" γίνομαι καλύτερος.
Συνεχίζω να ρωτώ λοιπόν:

Ερώτηση1: Πως μπορείς να ξέρεις (εκτός δια της μεθόδου της παρατηρήσεως) ποια βακτήρια είναι εκείνα που χρειάζεσαι; Και εννοώ ποιο συγκεκριμένο προϊόν καλύπτει τις ανάγκες σου. Αν θυμάμαι καλά, χρησιμοποιείς τις BrightWell Aquatics. Πως κατέληξες σε αυτή; Υπάρχει άλλη που να είναι παρόμοια (εκτός από τη γνωστή zeo, οέο). Εγώ χρησιμοποιώ το Stress Zyme και σκεπτόμουν να το αλλάξω αλλά δεν ξέρω με ποιο ή ακόμα και αν πρέπει. Επίσης, ποιο συγκεκριμένο προϊόν χρησιμοποιείς για τάισμα των βακτηρίων και πως μπορείς να δεις αν είναι αρκετό;

Ερώτηση2: Τι ποσοστό % προτείνεις για αλλαγή νερού και κάθε πότε (με τη νέα μέθοδο). Υπάρχουν συγκεκριμένες ημέρες που προσθέτεις τα βακτήρια/ ή και κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες;

_________________
http://www.photograf.gr


Κορυφή
 Προφίλ Personal album  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ REEF TANK ΜΕ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ
#63337 Δημοσιεύτηκε: 19 Σεπ 2010, 13:44 
Χωρίς σύνδεση
Acropora (3000+)
Acropora (3000+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 20 Μάιος 2008, 13:40
Δημοσιεύσεις: 5264
Images: 2
Τοποθεσία: ΕΛΛΑΔΑ
Has thanked: 19 times
Been thanked: 27 times
Experience in Years: 18
Type of Aquarium: Not yet
almost έγραψε:
Ωραία, χαίρομαι γιατί με τον "διάλογο" γίνομαι καλύτερος.
Συνεχίζω να ρωτώ λοιπόν:

Ερώτηση1: Πως μπορείς να ξέρεις (εκτός δια της μεθόδου της παρατηρήσεως) ποια βακτήρια είναι εκείνα που χρειάζεσαι; Και εννοώ ποιο συγκεκριμένο προϊόν καλύπτει τις ανάγκες σου. Αν θυμάμαι καλά, χρησιμοποιείς τις BrightWell Aquatics. Πως κατέληξες σε αυτή; Υπάρχει άλλη που να είναι παρόμοια (εκτός από τη γνωστή zeo, οέο). Εγώ χρησιμοποιώ το Stress Zyme και σκεπτόμουν να το αλλάξω αλλά δεν ξέρω με ποιο ή ακόμα και αν πρέπει. Επίσης, ποιο συγκεκριμένο προϊόν χρησιμοποιείς για τάισμα των βακτηρίων και πως μπορείς να δεις αν είναι αρκετό;

Το προϊόν τις συγκεκριμένης εταιρίας έχει ζύμες και πολλά προβιοτικά βακτήρια, το οποίο γενικά είναι το μέλλον για μένα στο χόμπι μας, κάτι που είναι αποδεκτό και σε όλη την επιστημονική κοινότητα πως τα βακτήρια στους αιώνες συνξέληξης με τους ανώτερους οργανισμούς έχουν συνάψει μια απίστευτη σχέση αληλοεξάρτησης(απο αυτό δεν έχει ξεφύγει και ο άνθρωπος :wink: ). Το ποια εταιρία θα χρησιμοποιήσεις δεν μπορώ να σου πω, έχω χρησιμοποιήσει και αμπούλες τις prodibio αλλά είναι πολύ συμπηκνωμένες.
Είμαι πολύ ευχαριστημένος με το mb7 και το συνηστώ ως αυτή την στιγμή το καλύτερο της αγοράς, αλλά απο δική μου εμπειρία.
Το προϊόν που χρησιμοποιώ για πηγή άνθρακα είναι πάλι της ίδιας εταιρίας(reef biofuel) και πάλι είμαι πολύ ευχαριστημένος γιατί δεν αφήνει κατάλοιπα αλκόολης. είναι πολυμερές που διασπάται και δίνει την πηγή άνθρακα :wink:


Ερώτηση2: Τι ποσοστό % προτείνεις για αλλαγή νερού και κάθε πότε (με τη νέα μέθοδο). Υπάρχουν συγκεκριμένες ημέρες που προσθέτεις τα βακτήρια/ ή και κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες;

Κάνω κάθε εβδομάδα 8% αλλαγή νερού ή κάθε 15 ημέρες ~ 15% , τα βακτήρια προσθέτονται ανάλογα(στην τωρινή κατάσταση, γιατί διαφέρει απο αρχικό στάδιο με στάδιο συντήρησης), συνήθως σε κάθε αλλαγή νερού μερικές σταγόνες(περίπου 15) και μερικές σταγόνες ανάμεσα στην εβδομάδα, είμαι όμως στην συντήρηση και επίσης αυτό δεν θα βοηθήσει κανέναν να πάρει την δική μου φόρμουλα και να την προσαρμόσει στο δικό του σύστημα, κακό θα κάνει και όχι καλό, το έκανα παλαιότερα αλλά δεν μου έβγαινε και πλέον έχω κατάλάβει γιατί :D
αντίστοιχα ισχύει και για τα υπόλοιπα πρόσθετα, διάβασμα του ενυδρείου και όποτε χρειάζονται.
Biofuel ρίχνω και απο αυτό ανάλογα την εβδομάδα κάποιες σταγόνες και στην αλλαγή νερού, αλλά όπως είπα ανάλογα. :wink:


_________________
Εικόνα
''simplicity is genius''
Εικόνα


Κορυφή
 Προφίλ Personal album  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ REEF TANK ΜΕ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ
#63400 Δημοσιεύτηκε: 21 Σεπ 2010, 19:38 
Χωρίς σύνδεση
Tang (1000+)
Tang (1000+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 25 Απρ 2008, 23:45
Δημοσιεύσεις: 1270
Τοποθεσία: Αθήνα
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time
Μπαρβο Γιωργο
Λεπτομερεστατη περιγραφη και τα κοραλια σου ζωντανο παραδειγμα οτι η μελετη σου εχει βαση.
Ευχαριστουμε πολυ.
:wink:


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ REEF TANK ΜΕ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ
#63405 Δημοσιεύτηκε: 22 Σεπ 2010, 07:13 
Χωρίς σύνδεση
Acropora (3000+)
Acropora (3000+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 20 Μάιος 2008, 13:40
Δημοσιεύσεις: 5264
Images: 2
Τοποθεσία: ΕΛΛΑΔΑ
Has thanked: 19 times
Been thanked: 27 times
Experience in Years: 18
Type of Aquarium: Not yet
gemanolo έγραψε:
Μπαρβο Γιωργο
Λεπτομερεστατη περιγραφη και τα κοραλια σου ζωντανο παραδειγμα οτι η μελετη σου εχει βαση.
Ευχαριστουμε πολυ.
:wink:


Ευχαριστώ παιδιά! :)

Θα συνεχίσω με μερικά ακόμη αρθράκια σύντομα :D

_________________
Εικόνα
''simplicity is genius''
Εικόνα


Κορυφή
 Προφίλ Personal album  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ REEF TANK ΜΕ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ
#63407 Δημοσιεύτηκε: 22 Σεπ 2010, 11:00 
Χωρίς σύνδεση
Tang (1000+)
Tang (1000+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 04 Δεκ 2009, 19:55
Δημοσιεύσεις: 1131
Images: 5
Τοποθεσία: Πάτρα
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Experience in Years: 0
Type of Aquarium: Big (500-1000)
nervas έγραψε:
gemanolo έγραψε:
Μπαρβο Γιωργο
Λεπτομερεστατη περιγραφη και τα κοραλια σου ζωντανο παραδειγμα οτι η μελετη σου εχει βαση.
Ευχαριστουμε πολυ.
:wink:


Ευχαριστώ παιδιά! :)

Θα συνεχίσω με μερικά ακόμη αρθράκια σύντομα :D


Ελπίζω το "σύντομα" να μην είναι σαν της Microsoft :D

_________________
http://www.photograf.gr


Κορυφή
 Προφίλ Personal album  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ REEF TANK ΜΕ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ
#63425 Δημοσιεύτηκε: 23 Σεπ 2010, 07:58 
Χωρίς σύνδεση
Tang (1000+)
Tang (1000+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 28 Ιούλ 2010, 22:02
Δημοσιεύσεις: 1565
Τοποθεσία: evosmos,thessaloniki, greece
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times
Experience in Years: 0
Type of Aquarium: Medium (100-500)
kati tetoia mas grafei o giorgos kai mas stelnei. :)

_________________
Σταμάτης


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ REEF TANK ΜΕ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ
#67129 Δημοσιεύτηκε: 24 Ιαν 2011, 20:53 
Χωρίς σύνδεση
Tang (1000+)
Tang (1000+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 28 Ιούλ 2010, 22:02
Δημοσιεύσεις: 1565
Τοποθεσία: evosmos,thessaloniki, greece
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times
Experience in Years: 0
Type of Aquarium: Medium (100-500)
Γιωργο καποιες αποριες μου δημιουργηθηκαν,αν μπορεις καποιες επεξηγησεις...


Διαβαζοντας το αρθρο καταλαβαινω οτι προσπαθουμε να κρατησουμε τα οφελιμα βακτηρια σε ενα ικανοποιητικο αριθμο και να ταιζουμε ετσι ωστε να υπερτερουν σε σχεση με τα μη οφελιμα(κυανα κτλ.)με αυτη την λογικη σωστα δεν θα υποπεσουμε σε καταρευση του συστηματος μας και θα ανταγωνιζομαστε τις αλγες..ταιζουμε με μια αναλογια ανθρακα-νιτρικων-φωσφορικων.στη δικια μου περιπτωση για να δωσω ενα παραδειγμα για να κατανοησεις και συ καλυτερα την απορια μου: Στο tank μου(fowlr) δεν εχω φωσφορικα εχω νιτρικα γυρω στο 40 και πηγη ανθρακα δεν εχω ιδεα :D .το tank ειναι 120λιτρα με 40 κιλα Live rock.δεν εχω αλγη καθολου,εχω σκιμμερ και ενα κανιστρο 2213 της eheim με σφουγγαρι και ανθρακα που καθαριζεται καθε μηνα.(ο ανθρακας πεταμα).Αν ξεκινησω με mb7 και reef biofuel λογικα θα εμπλουτισω τα live rock με καινουρια βακτηρια , θα τα ταισω με το biofuel =ανθρακα ,νιτρικα και για φωσφορο θα ριξω αμινοξεα??


Και ενα αλλο που δεν καταβαινω...λες:

¨Αν δεις ότι αρχίζει να αναπτύσσετε κυάνο κόβεις τάισμα(που πρέπει να είναι αρκετό) και αυξάνεις την προσθήκη βακτηρίων¨
δηλαδη γιατι να εχουμε κυανο οταν τα οφελιμα βακτηρια υπερτερουν και πιο ταισμα να κοψω εγω?τα φλεικς ας πουμε?

αν δεις ότι λιμοκτονούν τα κοράλλια σου ανεβάζεις το τάισμα
εγω που δεν εχω κοραλλια ποιο ταισμα να αυξησω?,
Αν μετράς και βρίσκεις αυξημένα φωσφορικά και μηδενικά νιτρικά, αυξάνεις το τάισμα και προσθέτεις επιπλέον άνθρακα, αν βρεις το αντίθετο, αυξάνεις την προσθήκη αμινοξέων και βιταμινών.τελος δεν καταλαβαινω την συσχετιση φωσφορικα =ταισμα +ανθρακας και νιτρικα=μπροσθηκη αμινοξεων +βιταμινες.


σε κουρασα??? :axe:
μηπως πρεπει να κανω κατι με καποιο αλλο σκεπτικο?

_________________
Σταμάτης


Κορυφή
 Προφίλ  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 35 Δημοσιεύσεις ]  Μετάβαση στην σελίδα 1, 2, 3, 4  Επόμενο

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Μετάβαση σε:  
cron

TapaTalk Enabled


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com