Loading...

OPEN REEF - ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΥΦΑΛΩΝ

ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΕΝΥΔΡΕΙΑ, ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, ΠΑΡΕΑ !
Τώρα είναι 28 Μαρ 2024, 22:39

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες




Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 33 Δημοσιεύσεις ]  Μετάβαση στην σελίδα 1, 2, 3, 4  Επόμενο
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Biobacter method combined with Berlin system
#83473 Δημοσιεύτηκε: 19 Φεβ 2012, 12:33 
Χωρίς σύνδεση
Acropora (3000+)
Acropora (3000+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 20 Μάιος 2008, 13:40
Δημοσιεύσεις: 5264
Images: 2
Τοποθεσία: ΕΛΛΑΔΑ
Has thanked: 19 times
Been thanked: 27 times
Experience in Years: 18
Type of Aquarium: Not yet

Η φόρμουλα διατήρησης υφάλου είναι καλό διάβασμα του ενυδρείου μας και συμπλήρωση των αναγκών του και απαιτήσεων του την δεδομένη χρονική στιγμη!


Θα πρέπει να ξεκινήσουμε από εδώ, τελευταία ακούω χομπίστες να παραπονιούνται ότι δεν τους βγαίνει η προβιοτική μέθοδος που ακολουθούν, ότι δεν μειώνονται τα θρεπτικά, ότι τους πάνε χειρότερα τα κοράλλια και γενικά διάφορα άλλα.

Η προσωπική εκτίμηση είναι πως ένα καθαρά Berlin σύστημα που στηρίζεται στον πολύ ζωντανό βράχο, στο μεγάλο refugium και σε ένα δυνατό σκίμερ μπορεί να υοθετηθεί από μεγάλα συστήματα του τόνου και άνω με μεγάλη επιτυχία που ακόμα και σε αυτή την μορφή θα πρέπει να κάνεις αρκετές συχνές αλλαγές και συντήρηση ης άλγης, μικρά συστήματα με την ιχθυοφόρτωση και την κοραλιοφόρτωση που επιθυμούμε είναι ορολογιακές βόμβες αν θεωρούμε ότι απλά θα μπορέσουν να διατηρηθούν, εκτός και αν κάνεις ένα σύστημα 200 λίτρα ενυδρείο και 200 λίτρα sumb που κάτι ίσως να γίνει.
Μια ελαφρά προβιοτική μέθοδο που όπως στην δική μου περίπτωση ακολούθησα θέλει εγκατάσταση και εμπέδωση ρουτίνας, δηλαδή βγάζεις το πρόγραμμα που είναι να ακολουθήσεις και το ακολουθείς, μετριάζεις και ενναλάσεσαι αναλόγως τις νέες ανάγκες(αύξηση κοραλλιών, περισσότερα ψάρια) αλλά την διατηρείς, αυτή η ρουτίνα δεν αποσκοπεί στο να φτάσεις το σύστημα στα άκρα γιατί θεωρώντας πως αν ρίξεις παραπάνω θα δώσει προστιθέμενη αξία σε χρώματα και υγεία των κοραλλιών, αντιθέτως ο χρόνος καταστροφής χτυπάει αντίστροφα, όπως έχω δει από πλεονασμό πολλές φορές γιατί ζηλεύουμε συστήματα τύπου ζεοβιτ κ.τ.λ. πλακονώμαστε στις βότκες και ότι ματζούνι παραπάνω για να πάρουμε το 0,1% παραπάνω που πραγματικά δεν αξίζει.

Τι θα λέγατε όμως να συνδιάσουμε αυτές τις δυο μεθόδους? κάτι που τον τελευταίο χρόνο το κάνω με παραλλαγή και θεωρώ ότι θα έχει θεαματικά αποτελέσματα σε μικρά και μεσαία συστήματα.

Ας ξεκινήσουμε με τον εξοπλισμό, εκεί θα πρέπει να επενδύσουμε αρχικά, ένα πολύ δυνατό σκίμερ θα μας βοηθήσει να λειτουργήσουμε τέτοιου είδους σύστημα και γενικά για κάθε σύστημα, overskiming δεν υπάρχει αν ξέρεις να λειτουργείς σωστά το σκίμερ, ας το αναλύσουμε παραπάνω λίγο αυτό, προσωπικά προτείνω 1 προς 3 σκίμερ, δηλαδή λίτρα ενυδρείου μας με λίτρα που το δίνει η εταιρία, αυτή η αναλογία σε ενυδρείο με sps, σε ενυδρείο με lps και μαλακά σίγουρα 1 προς 2 με 1 προς 2,5. Το σκίμερ μπορουμε να το λειτουργούμε είτε κάποιες ώρες είτε σε πιο dry κατάσταση ώστε να μην ''ξεράνουμε'' το σύστημα από θρεπτικά που πάντα πρέπει να βρίσκονται σε μια μικρή ποσότητα στο σύστημα μας αν αρχικά είναι ''μεγάλο'' για τις απαιτήσεις μας, εννοώ ότι όταν ξεκινάς ένα ενυδρείο σταδιακά προσθέτεις και αναπτύσονται οι ανάγκες οπότε να πηγαίνει παράλληλα η χρήση με τις ανάγκες.
Θεωρώ ότι πρέπει να φροντίσουμε να καλυπτόμαστε από ενάν σωστό φωτισμό, τόσο σε φάσμα φωτός όσο και να καλύπτει τις ανάγκες των οργανισμών μας, μπορεί να την πατήσουμε αν δεν επενδύσουμε και εδώ σωστά γιατί ένα κακό φάσμα θα αναπτύσει ανεπιθύμητους για εμάς φωτοσυνθετικούς οργανισμούς εις βάρος των κοραλλιών μας.
Η κυκλοφορία του νερού να είναι καλή, μικρής έντασης αλλά διάσπαρτη είναι καλύτερα, πολλές φορές παρεξειγήτε αυτό και θεωρούμε πως αν βάλουμε σε ένα σύστημα 200 λίτρα μια 40αρα vortech για παράδειγμα θα είναι καλύτερα, καλύτερα θα είναι δυο 10αρες, άρα θέλει μια καλή και προσεκτική μελέτη και σε αυτή την περίπτωση και πάντα προσέγγιση με τα κοράλλια που θα φιλοξενήσουμε.
Και τώρα το βασικότερο, NSW παράμετροι, θα πρέπει να διατηρούμε τις παραμέτρους του νερού σε σταθερά επίπεδα ότι και να γίνει, επηρεάζει όλους τους οργανισμούς η απόκλιση, η σταθεροποίηση θα πρέπει να ξεκινάει από την έναρξη του ενυδρείου και να είναι συνεχόμενη, το που θα σταθεροποιηθούν οι τιμές απόλυτα δεν έχει τόσο σημασία(δηλ. 1300 ή 1330 ή 1280 μαγνήσιο) όσο η σταθερότητα αυτής της τιμής, η σταθερότητα έχει να κάνει ακόμη και με την αλατότητα που πολλές φορές μας διαφεύγει, αυτή μπορεί να σταθεροποιείτε κάθε φορά με τις αλλαγές νερού, θα σας φέρω ένα παράδειγμα, εγώ για να παρασκευάσω νερό αλλαγής βάζω πάντα και 20 γραμμάρια παραπάνω από αυτό που χρειάζομαι(προσοσχή είναι παράδειγμα στην δική περίπτωση) διότι έχω υπολογίσει ότι με το σκιμάρισμα τόσο είναι το αλάτι που φεύγει με το καθάρισμα του κυπέλου σε εβδομαδιαία βάση αλλαγών, κάτι που ανιπέσθυτα μπορείς να κάνεις αλλαγές νερού με σταθερό όγκο και βάρος αλατιού αλλά στην πορεία η αλατότητα του ενυδρείου να παρεκλίνει.
Μεγάλη προσοχή, ότι οργανισμούς και να φιλοξενούμε, η σταθερότητα είναι αυτή που επιφέρει και υγεία καθώς και ωραία χρώματα στα κοράλλια.
Αλλαγές νερού, αν γίνονται σε εβδομαδιαία βάση κάτι που διατηρώ τα τελευταία δυο χρόνια είναι ένας ακόμη παράγοντας συνεχούς φρεσκαρίσματος με τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζονται τα κοράλλια μας καθώς και ένας ακόμη τρόπος απομάκρυνσης επιβλαβών ουσιών για τους οργανισμούς μας, αυτό γιατί ακόμη και ένα δυνατό σκίμερ μπορεί να αποβάλλει μέχρι ενός ορισμένου μοριακού βάρους στοιχεία, σε αυτή την περίπτωση πολλοί λένε ότι δεν υπάρχει χρόνος, είναι επίπονο και στοιχίζει, εγώ θα πω αυτοματοποιείστε την διαδικασία για να κερδίσετε χρόνο και να μην είναι επίπονο και σε ότι αφορά χρήματα μπορείτε να υπολογίσετε τι θα πάρετε σε κέρδος οπτικό και βλέποντας το ενυδρείο να λαμποκοπάει από υγεία, επίσης σκεφτείτε ότι ότι ματζούνι ήταν να πάρετε όπως και άνθρακα(μεγάλη συζήτηση) και αντιφώσφορο δεν θα πάρετε.
Ο βράχος που θα πρέπει να βάλουμε στο σύστημα θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας, ένα από τα βασικότερα πράγματα, έχω κουραστεί να ακούω έχω 50 ή 75 κιλά βράχο, τι ποιότητας είναι αυτός ο βράχος? είδα ενυδρείο που είχε βράχο και παρότι έκανε προβιοτική μέθοδο τα θρεπτικά δεν έπαιφταν διότι ο βράχος ήταν τσιμέντο τεχνητό, οπότε ένα από τα προαπαιτούμενα είναι και ο βράχος να είναι ασβεστολιθικός καλής ποιότητας, υπάρχει η μέθοδος να ξεκινάς με νεκρό βράχο που εκεί τα πράγματα κατά την επιλογή είναι πιο εύκολα, φυσικά δεν αποκλείουμε και τον ζωντανό βράχο που είναι μια πολύ καλή επιλογή για το σύστημα μας αλλά έχει τα μειονεκτήματα των pest, όχι πως αν κάνεις με νεκρό βράχο ενυδρείο δεν μπορεί να γεμίσεις pest αν κάτι ξεφύγει, απλά μειώνεις κάπως τον κύνδυνο, σε ένα σύστημα όμως με νεκρό βράχο πλέον το θεωρώ απαραίτητο να επιλεχθούν και κάποια σούπερ καθαρά κομμάτια ζωντανού βράχου και να τοποθετηθούν μαζί ώστε να μπουστάρει το σύστημα και να το ενδυναμώσει. Ο βράχος λειτουργεί ως σφουγκάρι που αποροφάει τα βακτήρια και απονιτροποιεί, γενικά κάνει και άλλες διεργασίες παραγωγής θρεπτικών, αν θέλουμε να τον υποβοηθήσουμε και γενικά το σύστημα μας μπορούμε να βάλουμε μικρή ποσότητα ζεόλιθο που θα διατηρούμε υπό έλεγχο, αλλά μόνο στην περίπτωση που θέλουμε να ξεκινήσουμε ένα σύστημα με νεκρό βράχο ώστε να το βοηθήσουμε πιο γρήγορα να σταθεί.
Refugium, ναι μπορεί να σταθεί αλλά θέλει προσοχή, ακόμη και το refugium μπορεί να παράγει ποσότητες γλυκόζης και να δημιουργήσει αστάθεια στο σύστημα, άρα καλό κλάδεμα και όχι παράλληλη χρήση οργανικού άνθρακα αν ήδη τα θρεπτικά μας είναι χαμηλά, έτυχε χομπίστες να θεωρούν ότι κάνουν Berlin σύστημα και έκαναν αλλαγές νερού με bio active αλάτι, φουλ χαέτο και αυτό το αλάτι επέφερε τον θάνατο στα περισσότερα κοράλλια, οπότε πρέπει να μην συγχέουμε τις καταστάσεις τι είναι τι, ένα σύστημα που έχει πολύ μικρό refugium μπορεί να υποβοηθηθεί με οργανικό άνθρακα μέχρι να ισορροπίσει αλλά ένα σύστημα με δυνατό και καλό refugium δεν χρειάζεται βοήθεια καθόλου από κάτι τέτοιο(κάτι άλλο λείπει).
Τώρα το πιο πολύσυζητημένο θέμα τα τελευταία χρόνια, βακτήρια! τα βακτήρια πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση αλλά και με σεβασμό, χωρίς αυτά δεν θα υπήρχαμε ούτε εμείς, κατά πόσο τα συστήματα μας, ας το πάρουμε λίγο το θέμα από την αρχή αν και θα πρέπει να γράψω βιβλίο πάνω σε αυτό για να το αναλύσουμε πλήρως.
Η προσθήκη των βακτηρίων που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι ''άβλαβη'', εννοώ ότι αυτά δεν σκοτώνουν τα κοράλλια άμεσα αλλά αν γίνει φταίμε εμείς και όχι αυτά, μια πολύ ελαφρά προβιοτική μέθοδο έχει να κάνει με την χρήση μικρών ποσοστήτων βακτηρίων που θα δρουν ως δόσεις υπενθύμησης(τύπου εμβολίου) και για να σας δώσω μια πιο εξιδικευμένη απόδοση είναι ότι τα βακτήρια καταβολίζουν τις ουσίες με μια διαδικασία που ονομάζεται συντροφία, δηλαδή χωρίς την συνέργεια και της οικολογικής αλληλεπίδρασης μεταξύ στελεχών οι ουσίες δεν καταβολίζονται, αυτό έχει να κάνει πολλές φορές που λένε χομπίστες ότι ρίχνω βακτήρια φουλ, βλέπουν να γίνεται bacteria bloom αλλά τα θρπετικά να μην καταβολίζονται, γιατί? γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν τα απαραίτητα συνερατικά βακτήρια, πάρτε άλλο σκεύασμα ή ενισχύστε το σύστημα με ζωντανό βράχο, μα πως όμως τα βακτήρια πεθαίνουν και προκαλείτε ανισορροπία? με αυτό που είπαμε παραπάνω! με την αστάθεια τιμών, όταν υπάρχει μαι σταθερότητα η βιοποικιλότητα παραμένει σταθερή, όταν όμως υπάρχει αστάθεια θανατώνονται αρκετά στελέχη βακτηρίων λόγω ευαισθησίας και τα υπόλοιπα που απομένουν δεν μπορούν να καταλύσουν ως εις πέρας την διαδικασία καταβολισμού.
Άρα μην κυνηγάμε μάγισες ότι τα βακτήρια φταίνε για τον θάνατο των κοραλλιών μας, να διευκρινήσουμε ότι τα βακτήρια που ρίχνουμε στο ενυδρείο δεν έχουν καμιά σχέση με αυτά που προκαλλούν ασθένειες στα κοράλλια, αυτό που προκαλλεί το πρόβλημα είναι.... θα το πούμε παρακάτω!
Ναι είναι ο οργανικός άνθρακας, όταν δεν έχουμε σύνεση σε αυτόν και σε συνδυασμό με βακτήρια μπορεί να προκαλέσει καταστροφή, ας πούμε το εξής: αν ρίχνεις βακτήρια χωρίς την προσθήκη οργανικού άνθρακα ειλικρινά μπορεί να μην γίνει τίποτα απολύτως και αν φτάσεις σε καλές τιμές θρεπτικών(άρα πάει να πει ότι το σύστημα είχε οργανικό άνθρακα στην στήλη του νερού) τότε μπορείς να τα σταματήσεις και να ρίχνεις μόνο μικροποσότητες κατά την αλλαγή νερού ώστε πάντα να υπάρχει αυτή η δόση υπενθύμησης και ποτέ να μην πάθεις old tank syndrom, αλλά αν συνεχίσεις να ρίχνεις και ποσότητες μεγάλες δεν θα προκλιθούν βακτηριακές μολύνσεις εκτός αν πετάς ένα μπουκαλάκι την ημέρα(αρκετά ml εννοώ) και αρχίσουν τα βακτήρια κάποια να διασπούν την προστατευτική βλέννα των κοραλλιών που εμπεριέχει και κάποια πηγή άνθρακα εκεί είναι η πλεονεξία μας που μας φταίει και όχι τα βακτήρια, το πιο πιθανό είναι να καταναλωθούν όλα τα θρεπτικά και να πεθάνεις στην πείνα τα κοράλλια σου επίσης, αυτό που θα προκαλέσει την καταστροφή είναι να έχεις παράλληλα με refugium προσθήκη οργανικού άνθρακα και βακτηρίων, κακός συνδιασμός!
Στις περιπτώσεις όμως και μόνο που δεν υπάρχει η δυνατότητα refugium μπορούμε να χωριγούμε μικροποσότητες οργανικού άνθρακα ώστε να υπάρχει αυτή η υποβοήθηση, αλλά πλέον θεωρώ ότι ακόμη και από τις τροφές πάντα υπάρχει μια ποσότητα, πως μπορούμε να το καταλάβουμε? έμεσα! δηλαδή, έχω φωσφορικά, έχω νιτρικά, ρίχνω βακτήρια(προσοχή μήπως είναι τζούφια τα βακτήρια και για αυτό χρησιμοποιούμε ποικιλία)= τότε μάλλον χρειάζεται οργανικό άνθρακα αν δεν έχω refugium, σε καμιά αλλή περίπτωση τύπου έχω φωσφορικά, δεν έχω νιτρικά, ρίχνω βακτήρια= βάζω αντιφώσφορο να τα φέρω σε φυσιολογικά επίπεδα, αν ρίξεις άνθρακα δεν θα καταναλωθεί αν υπάρχει ανισορροπία.

Άρα μέχρι τώρα είπαμε, καλό σκίμερ, φωτισμός, κυκλοφορία(όλα αυτά προαπαιτούμενα), σταθερότητα τιμών(νόμος), αλλαγές νερού σε εβδομαδιαία βάση(το πολύ σε 15νθήμερο), καλής ποιότητας βράχος, μεγάλο και προσεγμένο refugium, σωστή χρήση βακτηρίων και χρήσης του οργανικού άνθρακα που υπάρχει στο σύστημα.
Έτσι μπορείς να συνδιάσεις μια μικρή προσθήκη βακτηρίων άρα και μια πολύ ελαφρά προβιοτική μέθοδο με ένα σύστημα Berlin.

Θα προσπαθήσω τις επόμενες μέρες να το εμπλουτίσω πιο πολύ ώστε να γίνω όσο πιο κατανοητός.

Όλα τα παραπάνω είναι προσωπική εξελικτική εμπειρία συστημάτων που έχουν να κάνουν με το όσο πιο απλά τόσο πιο ιδιοφυές, αυτό πηγάζει στην κατανόηση περισσότερο των μηχανησνών που διέπουν τα συστήματα μας και την εξέλιξη της γνώσης πάνω σε αυτά.

_________________
Εικόνα
''simplicity is genius''
Εικόνα


Κορυφή
 Προφίλ Personal album  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Biobacter method combined with Berlin system
#83488 Δημοσιεύτηκε: 19 Φεβ 2012, 19:35 
Χωρίς σύνδεση
Tang (1000+)
Tang (1000+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 28 Ιούλ 2010, 22:02
Δημοσιεύσεις: 1565
Τοποθεσία: evosmos,thessaloniki, greece
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times
Experience in Years: 0
Type of Aquarium: Medium (100-500)
Μπραβο ρε Γιωργο το ποιο κατανοητό αρθρο για την προβιοτικη! :goodjobn:

_________________
Σταμάτης


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Biobacter method combined with Berlin system
#83530 Δημοσιεύτηκε: 20 Φεβ 2012, 10:53 
Χωρίς σύνδεση
Montipora (2000+)
Montipora (2000+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 10 Ιαν 2009, 13:28
Δημοσιεύσεις: 2866
Images: 2
Τοποθεσία: Αθήνα - Γαλάτσι
Has thanked: 37 times
Been thanked: 45 times
Experience in Years: 8
Type of Aquarium: Not yet
Ωραίος ο Dr Nervas.

Θα μπορούσες ενδεικτικά να μας πεις για τι δοσολογία βακτηρίων μιλάμε?
Γνωρίζω ότι δεν υπάρχει μπούσουλας που να λέει πχ 500 λίτρα ενυδρείο==>10 ml βακτήρια/εβδομάδα, αλλά έτσι για να έχουμε μια ιδέα στο περίπου.

_________________
Αλέξανδρος


Κορυφή
 Προφίλ Personal album  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Biobacter method combined with Berlin system
#83537 Δημοσιεύτηκε: 20 Φεβ 2012, 12:19 
Χωρίς σύνδεση
Angel (500+)
Angel (500+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 14 Μαρ 2011, 14:39
Δημοσιεύσεις: 668
Τοποθεσία: Athens, Dafni
Has thanked: 0 time
Been thanked: 4 times
Experience in Years: 0
Type of Aquarium: Big (500-1000)
Ωραίος Γιώργο!

Το σκίμερ αναφέρεις στην αρχή να είναι 1προς 3 άλλα μετά λες να το κλείνουμε μερικές ώρες!Γιατί να μπούμε λοιπόν στην διαδικασία να πάρουμε τόσο ισχυρό σκίμερ αν είναι να το κλείνουμε και αν μην μείνουμε σε αναλογία 1προς 2 ας πούμε και να μένει 24 ώρες ανοιχτό

:goodjobn:

_________________
If you're doing it, do it right!!!!!


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Biobacter method combined with Berlin system
#83543 Δημοσιεύτηκε: 20 Φεβ 2012, 15:05 
Χωρίς σύνδεση
Acropora (3000+)
Acropora (3000+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 20 Μάιος 2008, 13:40
Δημοσιεύσεις: 5264
Images: 2
Τοποθεσία: ΕΛΛΑΔΑ
Has thanked: 19 times
Been thanked: 27 times
Experience in Years: 18
Type of Aquarium: Not yet
amorealex έγραψε:
Ωραίος ο Dr Nervas.

Θα μπορούσες ενδεικτικά να μας πεις για τι δοσολογία βακτηρίων μιλάμε?
Γνωρίζω ότι δεν υπάρχει μπούσουλας που να λέει πχ 500 λίτρα ενυδρείο==>10 ml βακτήρια/εβδομάδα, αλλά έτσι για να έχουμε μια ιδέα στο περίπου.


Θα προσπαθήσω να εξηγήσω απλά την κατάσταση, αν ρίξεις μισό ml που είναι περίπου 10 σταγόνες θα δεις μια κατανάλωση θρεπτικών α'(π.χ. νιτρικά από 30 σε 25 και φωσφορικά από 0,3 σε 0,25), η σταδιακή προσθήκη ανά δυο τρεις ημέρες αυτής της ποσότητας μπορεί να επιφέρει μια σταθερότητα της νέας κατάστασης που περιγράφουμε στο παράδειγμα άρα ο βακτηριακός πληθυσμός που παραμένει στην στήλη του νερού και αποικίζει τον βράχο μας είναι τόσος ώστε να προσδίδει αυτό το αποτέλεσμα, ο υπόλοιπος πληθυσμός αποβάλλεται με το σκιμάρισμα και με φιλτράρισμα από οργανισμούς που τρέφονται με βακτήρια, μιλάμε για μια σχέση στα θρεπτικά:

αποτέλεσμα θρεπτικών=προσθήκη ημερήσιων πλεονάζων θρεπτικών(τάισμα) + ήδη υπάρχων θρεπτικών στην στήλη του νερού+ αποβολή θρεπτικών από δέσμευση σε βράχο και υπόστρωμα(σε μερικές περιπτώσεις ισχύει αυτό) - δέσμευση θρεπτικών από βακτήρια προσθήκης - δέσμευση θρεπτικών από προϋπάρχων βακτηριακό πληθυσμό και ενίσχυση αυτού
Απλοποίηση με νούμερα(όπου κόκκινο = νιτρικά, όπου πράσινο = φωσφορικά):

25 & 0.25=3 & 0.03 + 30 & 0.3 +2 & 0.02-5 & 0.05-5 & 0.05

οπότε θα πρέπει να αυξήσουμε την ποσότητα ή την συχνότητα καλύτερα στα βακτήρια που προσθέτουμε ώστε η σχέση του οικοσυστήματος να φτάσει τόση ώστε ο πληθυσμός που θα εγκατασταθεί και αυτός που θα προστίθεται να είναι τόσος ώστε να μπορεί να καταλύσει τα θρεπτικά, για πειραματισμό ώστε να δείτε κατά πόσο δυναμώνει το σύστημα σας και μπορεί μετά από καιρό να '' πάει μόνο του'' θα φανεί όταν μετά από κάποιο διάστημα κόψετε τα βακτήρια και αν ανεβαίνουν τα θρεπτικά, αν ανεβαίνουν(φυσικά όχι με τον ίδιο ρυθμό όπως πριν την προσθήκη) τότε το σύστημα σας δεν είναι ακόμη έτοιμο να μπορεί να καταλύει μόνο του τα ημερήσια θρεπτικά που εισάγεται άρα συνεχίζεται την προσθήκη όσο μόνο χρειάζεται για να τα φτάσετε τα θρεπτικά εκεί που θέλετε ή μπορείτε αντίστροφα να μειώσετε το τάισμα, να αυξήσετε τις αλλαγές νερού, να μειώσετε τα ψάρια σας, κ.α.

*Το παρόν πρέπει να τονίσω ότι θα πρέπει να θεωρείτε προαπαιτούμενο η πως η καλλιέργεια βακτηρίων που προστίθεται είναι λειτουργική και όχι ''τσούφια'', όπως ότι υπάρχει παράδειγμα refugium που αποβάλλει οργανικό άνθρακα και αν όχι εμείς προσθέτουμε με σύνεση(αντίστροφα γίνεται μελέτη για την ανάλογη ποσότητα προσθήκης οργανικού άνθρακα).

Οπότε με τα παραπάνω νομίζω ότι καλύπτω ένα διαιωνισμένο εδώ και πόσο καιρό θέμα, πόσο να ρίξω? όσο πρέπει! με τον παραπάνω τύπο βγάζουμε με μεγάλη προσοχή το πρόγραμμα μας και μπορούμε να καταλήξουμε εν τέλει σε δόσεις υπενθύμισης όπως αναφέρω για να κρατάμε τον πληθυσμό που έχει εγκατασταθεί και τελικώς ''έχει κλείσει βιοσυστημικώς τον κύκλο θρεπτικών'' .

Ελπίζω να σε κάλυψα Άλεξ, δεν μπορώ να δώσω ποσότητες αλλά μόνο τον τρόπο του πως, ότι παραπάνω είναι πλεονασμός, εγώ αυτή την μεθοδολογία ακολούθησα(αφού αρχικώς την πάτησα) και έτσι το nervarium έγινε αυτό που έγινε.


crazy_beaver έγραψε:
Ωραίος Γιώργο!

Το σκίμερ αναφέρεις στην αρχή να είναι 1προς 3 άλλα μετά λες να το κλείνουμε μερικές ώρες!Γιατί να μπούμε λοιπόν στην διαδικασία να πάρουμε τόσο ισχυρό σκίμερ αν είναι να το κλείνουμε και αν μην μείνουμε σε αναλογία 1προς 2 ας πούμε και να μένει 24 ώρες ανοιχτό

:goodjobn:


Ωραία! εδώ έπρεπε να διευκρινίσω πως όπως γράφω παρακάτω στο κείμενο του άρθρου θα πρέπει να οραματιστούμε τι έχουμε στο μυαλό μας ότι θα γίνει το ενυδρείο μας, αν θες ένα heavy stock δεν τα ρίχνεις όλα με την μια μέσα, προσθέτεις σταδιακά που μπορεί να μας πάρει και χρόνο μην πω και δυο, οπότε στο αρχικό στάδιο δεν μας χρειάζεται η πλήρη αξιοποίηση της δυναμικότητας του σκίμερ που επιλέξαμε όμως για το τελικό στάδιο, φαντάσου Λουκά να πάρεις ένα σκίμερ που να σε καλύπτει τους πρώτους μήνες που θα έχεις 5 κοραλλάκια και 2 ψαράκια και στην πορεία να αγοράζεις σκίμερ γιατί θα έχεις 200 κοράλλια και 30 ψάρια.

Το σκίμερ μπορούμε να το λειτουργούμε είτε κάποιες ώρες είτε σε πιο dry κατάσταση ώστε να μην ''ξεράνουμε'' το σύστημα από θρεπτικά που πάντα πρέπει να βρίσκονται σε μια μικρή ποσότητα στο σύστημα μας αν αρχικά είναι ''μεγάλο'' για τις απαιτήσεις μας, εννοώ ότι όταν ξεκινάς ένα ενυδρείο σταδιακά προσθέτεις και αναπτύσσονται οι ανάγκες οπότε να πηγαίνει παράλληλα η χρήση με τις ανάγκες.

Άλεξ βάλε ρε φίλε και ένα smile γιατρού για να μπορώ να το βάζω όταν γράφω :D :D :D

_________________
Εικόνα
''simplicity is genius''
Εικόνα


Κορυφή
 Προφίλ Personal album  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Biobacter method combined with Berlin system
#83544 Δημοσιεύτηκε: 20 Φεβ 2012, 15:19 
Χωρίς σύνδεση
Montipora (2000+)
Montipora (2000+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 10 Ιαν 2009, 13:28
Δημοσιεύσεις: 2866
Images: 2
Τοποθεσία: Αθήνα - Γαλάτσι
Has thanked: 37 times
Been thanked: 45 times
Experience in Years: 8
Type of Aquarium: Not yet
nervas έγραψε:
amorealex έγραψε:
Ωραίος ο Dr Nervas.

Θα μπορούσες ενδεικτικά να μας πεις για τι δοσολογία βακτηρίων μιλάμε?
Γνωρίζω ότι δεν υπάρχει μπούσουλας που να λέει πχ 500 λίτρα ενυδρείο==>10 ml βακτήρια/εβδομάδα, αλλά έτσι για να έχουμε μια ιδέα στο περίπου.


Θα προσπαθήσω να εξηγήσω απλά την κατάσταση, αν ρίξεις μισό ml που είναι περίπου 10 σταγόνες θα δεις μια κατανάλωση θρεπτικών α'(π.χ. νιτρικά από 30 σε 25 και φωσφορικά από 0,3 σε 0,25), η σταδιακή προσθήκη ανά δυο τρεις ημέρες αυτής της ποσότητας μπορεί να επιφέρει μια σταθερότητα της νέας κατάστασης που περιγράφουμε στο παράδειγμα άρα ο βακτηριακός πληθυσμός που παραμένει στην στήλη του νερού και αποικίζει τον βράχο μας είναι τόσος ώστε να προσδίδει αυτό το αποτέλεσμα, ο υπόλοιπος πληθυσμός αποβάλλεται με το σκιμάρισμα και με φιλτράρισμα από οργανισμούς που τρέφονται με βακτήρια, μιλάμε για μια σχέση στα θρεπτικά:

αποτέλεσμα θρεπτικών=προσθήκη ημερήσιων πλεονάζων θρεπτικών(τάισμα) + ήδη υπάρχων θρεπτικών στην στήλη του νερού+ αποβολή θρεπτικών από δέσμευση σε βράχο και υπόστρωμα(σε μερικές περιπτώσεις ισχύει αυτό) - δέσμευση θρεπτικών από βακτήρια προσθήκης - δέσμευση θρεπτικών από προϋπάρχων βακτηριακό πληθυσμό και ενίσχυση αυτού
Απλοποίηση με νούμερα(όπου κόκκινο = νιτρικά, όπου πράσινο = φωσφορικά):

25 & 0.25=3 & 0.03 + 30 & 0.3 +2 & 0.02-5 & 0.05-5 & 0.05

οπότε θα πρέπει να αυξήσουμε την ποσότητα ή την συχνότητα καλύτερα στα βακτήρια που προσθέτουμε ώστε η σχέση του οικοσυστήματος να φτάσει τόση ώστε ο πληθυσμός που θα εγκατασταθεί και αυτός που θα προστίθεται να είναι τόσος ώστε να μπορεί να καταλύσει τα θρεπτικά, για πειραματισμό ώστε να δείτε κατά πόσο δυναμώνει το σύστημα σας και μπορεί μετά από καιρό να '' πάει μόνο του'' θα φανεί όταν μετά από κάποιο διάστημα κόψετε τα βακτήρια και αν ανεβαίνουν τα θρεπτικά, αν ανεβαίνουν(φυσικά όχι με τον ίδιο ρυθμό όπως πριν την προσθήκη) τότε το σύστημα σας δεν είναι ακόμη έτοιμο να μπορεί να καταλύει μόνο του τα ημερήσια θρεπτικά που εισάγεται άρα συνεχίζεται την προσθήκη όσο μόνο χρειάζεται για να τα φτάσετε τα θρεπτικά εκεί που θέλετε ή μπορείτε αντίστροφα να μειώσετε το τάισμα, να αυξήσετε τις αλλαγές νερού, να μειώσετε τα ψάρια σας, κ.α.

*Το παρόν πρέπει να τονίσω ότι θα πρέπει να θεωρείτε προαπαιτούμενο η πως η καλλιέργεια βακτηρίων που προστίθεται είναι λειτουργική και όχι ''τσούφια'', όπως ότι υπάρχει παράδειγμα refugium που αποβάλλει οργανικό άνθρακα και αν όχι εμείς προσθέτουμε με σύνεση(αντίστροφα γίνεται μελέτη για την ανάλογη ποσότητα προσθήκης οργανικού άνθρακα).

Οπότε με τα παραπάνω νομίζω ότι καλύπτω ένα διαιωνισμένο εδώ και πόσο καιρό θέμα, πόσο να ρίξω? όσο πρέπει! με τον παραπάνω τύπο βγάζουμε με μεγάλη προσοχή το πρόγραμμα μας και μπορούμε να καταλήξουμε εν τέλει σε δόσεις υπενθύμισης όπως αναφέρω για να κρατάμε τον πληθυσμό που έχει εγκατασταθεί και τελικώς ''έχει κλείσει βιοσυστημικώς τον κύκλο θρεπτικών'' .

Ελπίζω να σε κάλυψα Άλεξ, δεν μπορώ να δώσω ποσότητες αλλά μόνο τον τρόπο του πως, ότι παραπάνω είναι πλεονασμός, εγώ αυτή την μεθοδολογία ακολούθησα(αφού αρχικώς την πάτησα) και έτσι το nervarium έγινε αυτό που έγινε.
Με κάλυψες Γιώργο. :thanksn:
Μια τελευταία ερώτηση:
Με τι συχνότητα κάνουμε τις μετρήσεις μας σε νιτρικά/φωσφορικά έτσι ώστε να έχουμε σημείο αναφοράς για να κανονίσουμε τη δοσολογία μας?



nervas έγραψε:
Άλεξ βάλε ρε φίλε και ένα smile γιατρού για να μπορώ να το βάζω όταν γράφω :D :D :D
Άμα βρω θα βάλω. :D

_________________
Αλέξανδρος


Κορυφή
 Προφίλ Personal album  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Biobacter method combined with Berlin system
#83552 Δημοσιεύτηκε: 20 Φεβ 2012, 15:51 
Χωρίς σύνδεση
Angel (500+)
Angel (500+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 14 Μαρ 2011, 14:39
Δημοσιεύσεις: 668
Τοποθεσία: Athens, Dafni
Has thanked: 0 time
Been thanked: 4 times
Experience in Years: 0
Type of Aquarium: Big (500-1000)
:thanksn:

Να ρωτίσω τώρα και κάτι άλλο! Τα biopellets δεν υποτίθεται ότι ψιλό-ρυθμίζουν τα παραπάνω!

Δλδ ελέγχοντας την ροή και την ανάδευση του ριάκτορα ελέγχουμε τον πληθυσμό των βακτηρίων που αναπτύσσονται μέσα και εν συνέχειά αυτά καταναλώνουν τον άνθρακα λιώνοντας με την Χ ταχύτητα τα pellets. το έχεις ψάξει καθόλου το θέμα Γιώργο;

:aporia: :newben:

_________________
If you're doing it, do it right!!!!!


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Biobacter method combined with Berlin system
#83553 Δημοσιεύτηκε: 20 Φεβ 2012, 16:06 
Χωρίς σύνδεση
Tang (1000+)
Tang (1000+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 28 Ιούλ 2010, 22:02
Δημοσιεύσεις: 1565
Τοποθεσία: evosmos,thessaloniki, greece
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times
Experience in Years: 0
Type of Aquarium: Medium (100-500)
Γιωργο η ποσοτητα βακτηριων-οργ.ανθρακα(αν δεν εχουμε refugium) και καποιος ξεκιναει πρωτη φορα προβιοτικη ειναι 1:1?και ενα ακομα..Χρηστες της προβιοτικης πριν ξεκινησουν δεν θα ηταν καλο να μειωσουν τον συσορευμενο οργ.ανθρακα στο τανκ τους?ειται με αλλαγες νερου ειται με σκετα βακτηρια για 10-15 μερες ωστε να μειωθει απο doc?Γιατι πολλοι προβληματιζονται οπως και γω μερικες φορες αν εχω φουλαρει το τανκ μου με οργ.ανθρακα και συνεχιζω και ριχνω...

_________________
Σταμάτης


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Biobacter method combined with Berlin system
#83555 Δημοσιεύτηκε: 20 Φεβ 2012, 16:09 
Χωρίς σύνδεση
Tang (1000+)
Tang (1000+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 28 Ιούλ 2010, 22:02
Δημοσιεύσεις: 1565
Τοποθεσία: evosmos,thessaloniki, greece
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times
Experience in Years: 0
Type of Aquarium: Medium (100-500)
ελα αλεξ!! πιασε....


Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή την δημοσίευση.

_________________
Σταμάτης


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Biobacter method combined with Berlin system
#83574 Δημοσιεύτηκε: 20 Φεβ 2012, 23:21 
Χωρίς σύνδεση
Acropora (3000+)
Acropora (3000+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 20 Μάιος 2008, 13:40
Δημοσιεύσεις: 5264
Images: 2
Τοποθεσία: ΕΛΛΑΔΑ
Has thanked: 19 times
Been thanked: 27 times
Experience in Years: 18
Type of Aquarium: Not yet
amorealex έγραψε:

Μια τελευταία ερώτηση:
Με τι συχνότητα κάνουμε τις μετρήσεις μας σε νιτρικά/φωσφορικά έτσι ώστε να έχουμε σημείο αναφοράς για να κανονίσουμε τη δοσολογία μας?



Λοιπόν! εδώ είναι η πίκρα! εγώ για να είμαι σίγουρος αρχικά και για να βγάλω ασφαλή συμπεράσματα τι μετράω πήρα φωτόμετρα και ένα σκασμό αντιδραστήρια, φυσικά αφού κατέληξα δεν τα χρειάστηκα άλλο και πλέον έχω πάρει τα απλά τεστάκια της salifert που μου επιβεβαιώνουν αυτό που πιστεύω ότι έχω, αλλά στο θέμα μας,
σε πειραματικό στάδιο θα πρέπει να ξεκινήσεις με την πρώτη μέτρηση πριν ρίξεις οτιδήποτε, αυτό είναι το σημείο αναφοράς, τα αποτελέσματα της προσθήκης βακτηρίων είναι εμφανή μετά από 24-48 ώρες ανάλογα και το σκεύασμα, οπότε μέτρηση μετά από 24 ώρες και ξανά στις 48 ώρες για να δεις διακύμανση, πριν ρίξεις ξανά μέτρα για να πάρεις μετρήσεις ως ξανά σημείο αναφοράς και να φτιάξεις και καμπύλη αν θες και ξανά μετρήσεις ανά 24 ώρες, οπότε καταλαβαίνετε ότι η γυναίκα μου με παράτησε για 2 εβδομάδες και έφυγε στην μάνα της :D
Αυτό που αναφέρω είναι τελείως παλαβό και δεν το συνιστώ γιατί είναι καθαρά για μουρλούς, συνιστώ εφόσον πλέον καταλάβετε την μεθοδολογία να μετράτε ανά δυο -τρεις ημέρες το πολύ και δείτε κατά πόσο υπάρχει πτώση θρεπτικών, αυτό που πρέπει να κατανοηθεί είναι ότι αν υπάρχει πτώση παράλληλη θρεπτικών έστω και σε μικρό βαθμό πάμε καλά και μπορείς να υιοθετήσεις αυτή την δοσολογία αν υπάρξει στασιμότητα πάει να πει ότι καταναλώθηκε ο οργανικός άνθρακας ή ότι δεν είναι αρκετός και μπορείς να προσθέσεις ή αφήνεις την χαέτο να μεγαλώσει λίγο παραπάνω για να παράγει παραπάνω γλυκόζη(μην ξεχνάμε τον τίτλο του θέματος :wink: ), στην περίπτωση που υπάρχει πτώση φωσφορικών δηλαδή όχι παράλληλη πτώση και νιτρικών και υπάρχει στασιμότητα εκεί ρίχνουμε λίγα αμινοξέα(μερικές σταγόνες) παράλληλα και με τα βακτήρια.

crazy_beaver έγραψε:
:thanksn:

Να ρωτίσω τώρα και κάτι άλλο! Τα biopellets δεν υποτίθεται ότι ψιλό-ρυθμίζουν τα παραπάνω!

Δλδ ελέγχοντας την ροή και την ανάδευση του ριάκτορα ελέγχουμε τον πληθυσμό των βακτηρίων που αναπτύσσονται μέσα και εν συνέχειά αυτά καταναλώνουν τον άνθρακα λιώνοντας με την Χ ταχύτητα τα pellets. το έχεις ψάξει καθόλου το θέμα Γιώργο;

:aporia: :newben:


Δεν έχω κάνει χρήση ποτέ και όχι για κάποιον ιδιαίτερο λόγο απλά έτυχε, είναι μια ακόμη μορφή προβιοτικής μεθόδου με πολύ καλά αποτελέσματα και μπορεί και αυτή εν μέρει να συνδυαστεί και με Berlin σύστημα με προσοχή, ναι όντως εδώ είναι ο παράγοντας ροή που καθορίζει και τι γίνεται? τα βακτήρια που αναπτύσσονται πάνω στα pellets σχηματίζουν αποικίες που όταν φτάσουν σε ένα μεγάλο βαθμό ανάπτυξης λόγω χώρου επιβραδύνεται εν συνεχεία η ανάπτυξη(στενότητα χώρου και πόλεμος αποικιών ας το πούμε), η ροή είναι αυτή που καθορίζει την συγκέντρωση της πληθυσμιακής αύξησης απομακρύνοντας τα ''περισσευούμενα'' βακτήρια, αν αυτή είναι χαμηλή τότε λόγω ''χώρου'' δεν θα έχεις μεγάλη ανάπτυξη και παράλληλη κατανάλωση θρεπτικών, αν είναι πολύ γρήγορη επιταχύνεις την κατανάλωση θρεπτικών. Αυτή η μέθοδος θέλει επίσης σύνεση και γνώση τι κάνει τι, την έχουν πατήσει αρκετοί χομπίστες από απροσεξία για διάφορους λόγους(εδώ θέλει άλλο θέμα, καλό είναι να το ανοίξει ο Johan που το έχει :wink: ).

stameiz έγραψε:
Γιωργο η ποσοτητα βακτηριων-οργ.ανθρακα(αν δεν εχουμε refugium) και καποιος ξεκιναει πρωτη φορα προβιοτικη ειναι 1:1?και ενα ακομα..Χρηστες της προβιοτικης πριν ξεκινησουν δεν θα ηταν καλο να μειωσουν τον συσορευμενο οργ.ανθρακα στο τανκ τους?ειται με αλλαγες νερου ειται με σκετα βακτηρια για 10-15 μερες ωστε να μειωθει απο doc?Γιατι πολλοι προβληματιζονται οπως και γω μερικες φορες αν εχω φουλαρει το τανκ μου με οργ.ανθρακα και συνεχιζω και ριχνω...


Όταν ξεκινάς πρώτη φορά ενυδρείο με σκέτο βράχο και νερό χωρίς κοράλλια και ψάρια(όπως στην περίπτωση σου) δεν υπάρχει πρόβλημα και συγχωρούνται πολλά λάθη όπως η δοσολογία, το βασικό στην έναρξη είναι να βάλουμε λίγο οργανικό άνθρακα στο ενυδρείο για να αρχίσουν τα βακτήρια να εγκατασταθούν και στον βράχο οπότε τα ''σπρώχνουμε'' αν έχουν αρκετό φαγάκι, φυσικά στην πορεία μειώνουμε την προσθήκη οργανικού άνθρακα παραμένουμε με μικρό δόσεις βακτηρίων ώστε καταναλωθεί η περίσσεια άνθρακα και να φτάσουμε ότι παράγετε από το refugium να καταναλώνετε και ίσως μια υποβοήθηση από εμάς(ότι είπαμε παραπάνω), αν προβληματίζεσαι ότι έχεις doc τότε δεν ρίχνεις, μια προβιοτική μέθοδος πρώτα ξεκινάει με τα βακτήρια όπως είπαμε και δια επαγωγής βλέπουμε τι λείπει και προσθέτουμε ανάλογα, ποτέ δεν ρίχνουμε χωρίς λόγο, υπάρχουν ενυδρεία που έχουν περίσσεια γιατί δούλευαν με refugium και μικρές αλλαγές νερού, εκεί μόνο με βακτήρια ξεκινάμε, όπως είπαμε η κάθε περίπτωση είναι διαφορετικής προσέγγισης.

Κάτι τελευταίο που έμαθα στον στρατό μιας και καταστροφέας :D , τα βακτήρια είναι σαν τα εκρηκτικά! τα σεβόμαστε και δεν τα φοβόμαστε, αυτά δεν σκοτώνουν, η αφέλεια μας και η αλόγιστη χρήση σκοτώνει :wink:


stameiz έγραψε:
ελα αλεξ!! πιασε....


Τι να πιάσει ρε? Γιατρός είπαμε όχι αδελφή νοσοκόμα! :D

_________________
Εικόνα
''simplicity is genius''
Εικόνα


Κορυφή
 Προφίλ Personal album  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 33 Δημοσιεύσεις ]  Μετάβαση στην σελίδα 1, 2, 3, 4  Επόμενο

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Μετάβαση σε:  
cron

TapaTalk Enabled


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com