OPEN REEF - ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΥΦΑΛΩΝ
http://www.openreef.gr/phpbb2/

ΜARINE ICH,Cryptocaryon irritans
http://www.openreef.gr/phpbb2/viewtopic.php?f=49&t=853
Σελίδα 1 από 1

Συγγραφέας:  Isidoros [ 30 Δεκ 2007, 21:41 ]
Θέμα δημοσίευσης:  ΜARINE ICH,Cryptocaryon irritans

ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
-To παράσιτο έχει διάφορα στάδια στον κύκλο της ζωής του.Η κύστη στο ενυδρείο (συνήθως στο υπόστρωμα ή στον ζωντανό βράχο) διασπάτε σε επιπλέοντα παράσιτα που εισχωρεί στο ψάρι μεγαλώνει και γίνεται ένα άσπρο κονδύλωμα που γεννάει και άλλα τα οποία συνήθως πέφτουν από το ψάρι σε μορφή κύστης για να ξαναρχίσει ο κύκλος.
-Η μόνη στιγμή που μπορεί ένας άνθρωπος να δει το παράσιτο με γυμνό μάτι είναι όταν πολλαπλασιάζετε πάνω στο ψάρι με την μορφή άσπρου κονδυλώματος.
-Παράσιτα τα οποία μόλις εισχώρησαν στο ψάρι δεν είναι ορατά μέχρι την στιγμή που γίνεται η διαδικασία της παραγράφου 2.
Ο κύκλος μπορεί να ολοκληρωθεί σε επτά ημέρες αλλά συνήθως κάνει 24 ημέρες και μπορεί να κρατήσει μέχρι και 72. Θεωρητικά συνήθως αναφέρεται ο μέσος όρος των ημερων.72 ημέρες είναι σπάνιο .Οι 60 ημέρες αποτελούν το 99,9% των παρατηρήσεων και έρευνας..
-Δεν είναι το ίδιο με την αρρώστια του γλυκού νερού (Ichthyophthirius multifilis).
-Το παράσιτο δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στις αλλαγές θερμοκρασίας .Αυτό σημαίνει ότι ανεβάζοντας την θερμοκρασία δεν μειώνουμε σημαντικά τον κύκλο ζωής. Το θαλασσινό ich μπορεί να αναπαραχθεί σε θερμοκρασίες από 10 εως 32 βαθμούς κελσίου.
-Οι κηλίδες εμφανίζονται και μετά εξαφανίζονται καθώς το ich κάνει τον κύκλο του .Αυτή η φάση είναι που ξεγελά τους χομπιστες και νομίζουν ότι το παράσιτο εξαφανίστηκε .ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ.
-Το παράσιτο αρεσκεται να εισβάλει στα βράγχια των ψαριών καθώς εκεί υπάρχει μεγαλύτερη ροή νερού ,οπότε είναι πιο εύκολο για τα επιπλέοντα παράσιτα .Επίσης εισβάλει μέσα στο δέρμα του ψαριού κάτω από την βλενη .Εκεί δεν μπορούν να καθαρίσουν ούτε τα ψάρια καθαριστές ούτε οι γαρίδες .Άλλο ένα μεγάλο λάθος που κάνουν οι χομπιστες είναι που νομίζουν ότι αν έχουν τέτοια ψάρια ή γαρίδες δεν κινδυνεύουν από ich.
-Επειδή το παράσιτο μεταφέρεται από το νερό (επιπλέοντα παράσιτα και κύστες) ή πέφτοντας από ένα ψάρι( ακόμα και από ένα που φαίνεται απόλυτα υγιη όπως είπαμε παραπάνω, μέσα στα βράγχια).Αυτό σημαίνει πολύ προσοχή στο τι νερό ή ψάρια βάζουμε στο ενυδρείο μας.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
-Υποαλατοτητα.
Χρησιμοποιώντας ένα ρεφρακτομετρο κρατάμε χαμηλά την αλατοτητα, κάτω από 1020, και παρακολουθούμε το ψάρι .Ανεβάζουμε σιγά σιγά την αλατοτητα και παρατηρούμε για πάνω από 4 εβδομάδες .Είναι λίγο δύσκολο να κρατήσουμε το ΡΗ σταθερό καθώς και την ποιότητα του νερού κατά την θεραπεία αλλά είναι ο πιο ανώδυνος τρόπος θεραπείας για τα ψάρια μας.
-Θεραπεία Χαλκού.
Κάνει να ενεργήσει 2 με 4 εβδομάδες .Μετά την θεραπεία πρέπει να αφαιρειται ο χαλκός και να παρακολουθείται το ψάρι .Γενικά είναι ένας τρόπος που πρέπει να αποφεύγεται γιατί ο χαλκός είναι φονικός για τα ασπόνδυλα και δηλητήριο για τα ψάρια ,μπορεί να σταματήσουν να τρώνε. Πάντα ακολουθούμε τις οδηγίες των φαρμάκων .Καλό είναι να υπάρχει ενυδρείο ‘’νοσοκομείο’’ ώστε να γίνεται εκεί η θεραπεία (όπως και η μέθοδος της υποαλατοτητας) γιατι όπως αναφέραμε παραπάνω τα ασπόνδυλα είναι πολύ ευαίσθητα σε οποιαδήποτε μορφή θεραπείας.
Αυτές είναι οι μόνοι μέθοδοι με ποσοστό επιτυχίας 100%.Ολα τα υπόλοιπα δεν καταφέρνουν να εξολοθρευόσουν τα παράσιτα.
Ποτε μην συνδυάζεται την υποαλατοτητα με την θεραπεία χαλκού γιατί ο χαλκός σε χαμηλή αλατοτητα είναι φονικός για τα ψάρια.

Σελίδα 1 από 1 Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/