Loading...

OPEN REEF - ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΥΦΑΛΩΝ

ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΕΝΥΔΡΕΙΑ, ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, ΠΑΡΕΑ !
Τώρα είναι 24 Ιαν 2021, 00:32

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες
Δημιουργία νέου θέματος Αυτό το θέμα είναι κλειδωμένο, δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε δημοσιεύσεις ή να δημοσιεύσετε άλλες απαντήσεις  [ 1 Δημοσίευση ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Νερό της βρύσης η αντίστροφης όσμωσης ;
#14654 Δημοσιεύτηκε: 13 Ιαν 2008, 20:59 
Χωρίς σύνδεση
Acropora (3000+)
Acropora (3000+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 16 Μαρ 2007, 00:51
Δημοσιεύσεις: 9030
Images: 2
Τοποθεσία: Πετρουπολη
Has thanked: 7 times
Been thanked: 1 time
Experience in Years: 0
Type of Aquarium: Big (500-1000)
Αν σκέφτεστε την δημιουργία ενός θαλάσσιου ενυδρείου θα πρέπει να πάρετε κάποιες αποφάσεις, μια από αυτές είναι αν θα χρησιμοποιήσετε νερό βρύσης η αντίστροφης όσμωσης στο ενυδρείο σας;
Ας ελπίσουμε ότι μετά την ανάγνωση θα αποφασίσετε το σωστό.

-Τι είναι σημαντικό για το νερό;

Η θάλασσα είναι το ποιο σταθερό οικολογικό σύστημα στον πλανήτη, και είναι σε θέση να διατηρήσει τις παραμέτρους του νερού σε ισορροπημένη κατάσταση για τα πλάσματα που ζουν εκεί.
Το ενυδρείο σας θα μετατραπεί σε μίνι οικολογικό σύστημα , οπότε θα πρέπει να το προσαρμόσουμε όσο το δυνατόν ποιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον, και θα το καταφέρουμε χρησιμοποιώντας μόνο την καλύτερη ποιότητα του νερού.
Το νερό της Θάλασσας, περιέχει εκατοντάδες στοιχεία σε όλη τη στήλη του που είναι ουσιαστικά για την καλή διαβίωση των ζώων που ζουν εκεί.
Στοιχεία όπως οι ιώδιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρος, στρόντιο, βόριο, κάλιο και πλήθος άλλων, και τα επίπεδα της περιεκτικότητας τους σπάνια αλλάζουν σημαντικά.

-Τι περιέχει το νερό της βρύσης που το κάνει όχι και τόσο κατάλληλο;

Ίσως να πιστεύετε ότι το νερό της βρύσης είναι εντάξει από την στιγμή που το χρησιμοποιούμε κάθε μέρα αφού το πίνουμε και μαγειρεύουμε , και πράγματι δεν είναι ”επικίνδυνο” για εμάς, αλλά δεν είναι και κατάλληλο για το θαλασσινό ενυδρείο.
Οι αγρότες στης καλλιέργειες κάνουν χρήση λιπασμάτων για να τις βοηθήσουν να αναπτυχθούν. Αυτά τα λιπάσματα περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών ενώσεων και φωσφορικά άλατα, όταν βρέχει το λίπασμα μπορεί να απορροφηθεί και να καταλήξει στην τοπική μας υδροδότηση.
"Αυτά δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν επειδή δεν είναι επιβλαβή για εμάς”, αλλά σε ένα ενυδρείο τροπικού υφάλου μακροπρόθεσμα θα είναι καταστροφικά.
Επίσης το νερό που έρχεται στο σπίτι σας είναι πιθανό να “μαζέψει” και άλλα στοιχεία από τους αγωγούς όπου διέρχεται, που σίγουρα δεν είναι χρήσιμα.
Αμμωνία, νιτρώδη και νιτρικά είναι όλες τοξικές ουσίες για την θαλάσσια ζωή όπως και ο χαλκός, ένα μέταλλο που έχει καταστροφικές συνέπειες ακόμα και σε ελάχιστες ποσότητες είναι αρκετό να σκοτώσει, τα ασπόνδυλα που είναι απίστευτα ευαίσθητα σ' αυτόν, καθώς και να “νεκρώσει” ολοκληρωτικά τον “ζωντανό βράχο” του ενυδρείου σας.
Η άλγη και γενικά τα φύκια τρέφονται με νιτρικά και φωσφορικά άλατα, και όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα αυτά τόσο χειρότερη θα είναι η κατάσταση, διότι το ενυδρείο ενδέχεται να γεμίσει άλγη η οποία με αλυσιδωτά αποτέλεσμα θα κάνουν το PH να βρίσκετε συνέχεια σε ασταθή επίπεδα.
Οι μεγάλες εταιρίες που πουλούν αλάτι στης ετικέτες τους συστήνουν πως πρέπει να χρησιμοποιηθεί νερό από Reverse Osmosis.(αντίστροφη όσμωση)
Ο λόγος που το κάνουν αυτό, είναι διότι το νερό της βρύσης όπως σας παρέχεται από το δίκτυο υδροδότησης έρχεται μαζί με πλήθος άλλων στοιχείων και ενώσεων που διαφέρουν σε κάθε περιοχή, και είναι αδύνατο για αυτούς να ξέρουν πόσα ιχνοστοιχεία θα χρησιμοποιήσουν στο αλάτι, έτσι ώστε το τελικό μείγμα νερού να έχει τις ίδιες ιδιότητες όπως το φυσικό νερό της θάλασσας.
Επομένως αν δεν χρησιμοποιήσετε “καθαρό” νερό από αντίστροφη όσμωση, δεν θα μπορέσετε να κρατήσετε σταθερές τις παραμέτρους του νερού σας, το οποίο είναι πραγματικά ο πρωταρχικός σας στόχος.

-Τι γίνεται λοιπόν με Reverse Osmosis (RO);

Αντιστροφή όσμωση είναι ουσιαστικά η διαδικασία που το νερό περνά με πίεση (του δικτύου) μέσω μιας σειράς φίλτρων, για να συγκρατήσει τα σωματίδια, και τις ενώσεις που προείπαμε παραπάνω συν το χλώριο.
Στο τέλος της διαδικασίας μια μεμβράνη (παγίδα) που έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει μόνο στα μόρια νερού να περνούν μέσα από αυτήν σας δίνει πραγματικά καθαρό νερό.
Μια μονάδα RO κατά μέσο όρο, θα αφαιρέσει το 92 - 97% των στερεών και χημικών ενώσεων που περιέχονται στο νερό.
Οι πιο ποιοτικές RO μονάδες έχουν συνήθως μια DI (μονάδα Ιονισμού) στο τελευταίο στάδιο πριν εξάγουν το νερό. Η μονάδα DI είναι ικανή να καθαρίσει έως και το100% των στερεών διαλυμάτων που περιέχονται το νερό.

-Πως μπορεί να μετρηθεί η ποιότητα του νερού μας;

Πρέπει να παρακολουθούμε την ποιότητα του νερού, και για αυτό τον σκοπό χρησιμοποιούμε ένα TDS μετρητή. ( TDS =μετράει την ποσότητα τον οργανικών ουσιών που υπάρχουν στο νερό).
Υπάρχουν 2 βασικά είδη TDS "χειρός" και "in-line", και τα δυο είναι πολύ καλά για τη δουλειά που τα χρειάζεστε.

-Πόσο θα μου κοστίσει να “παράγω” το δικό μου νερό με μία μονάδα αντίστροφης όσμωσης;

Υπάρχουν κάποια έξοδα λειτουργίας σε μια μονάδα αντίστροφης όσμωσης, τα οποία είναι τα προ-φίλτρα, που πρέπει να αντικαθιστάτε σε τακτά χρονικά διαστήματα, μειώνοντας την πιθανότητα καταστροφής της μεμβράνης.
Συνίσταται κάθε 6 μήνες αλλά εξαρτάται από τη χρήση και σε συνδυασμό με τις ενδείξεις που θα παίρνετε από το TDS .
Επίσης πρέπει να υπολογίσετε ότι το νερό που χάνεται είναι περίπου της τάξης 50 ως 70%,αυτό το ποσοστό αλλάζει ανάλογα με την θερμοκρασία του νερού.

-Δεν θα ήταν φθηνότερα για να χρησιμοποιούμε μόνο το νερό της βρύσης;

Το νερό της βρύσης είναι φθηνότερη επιλογή από το νερό με Reverse Osmosis , αλλά μακροπρόθεσμα, αυτό δεν θα είναι έτσι.
Για την εξουδετέρωση της κακής ποιότητας του νερού που θα έχετε στο ενυδρείο σας, είναι πολύ πιθανόν να χρησιμοποιήσετε περισσότερο εξοπλισμό που απαιτείται για να αναστρέψει τα αποτελέσματα , όπως ένα αντιφωσφορικό αντιδραστήρα.
Προσθήκη στο μηνιαίο κόστος με δεκαπενθήμερη ανανέωση του αντιφωσφόρου, καθώς και το γεγονός ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται ορισμένα πρόσθετα ισορροπίας του νερού, τα οποία κοστίζουν αρκετά και αντισταθμίζουν το κόστος αγοράς και συντήρησης μιας μονάδας αντίστροφης όσμωσης.
Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, το νερό από RO είναι φθηνότερο, αλλά και η καλύτερη επιλογή για το θαλασσινό ενυδρείο και τους κατοίκους του.

_________________
Φιλικά ....Γιώργος.
Αν έχετε Mantis στο ενυδρείο σας να της μιλάτε καταλαβαίνουν περισσότερα από τον σκύλο σας.


Κορυφή
 Προφίλ Personal album  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Αυτό το θέμα είναι κλειδωμένο, δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε δημοσιεύσεις ή να δημοσιεύσετε άλλες απαντήσεις  [ 1 Δημοσίευση ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Μετάβαση σε:  
cron

TapaTalk Enabled


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com