Loading...

OPEN REEF - ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΥΦΑΛΩΝ

ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΕΝΥΔΡΕΙΑ, ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, ΠΑΡΕΑ !
Τώρα είναι 29 Νοέμ 2021, 04:04

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 3 Δημοσιεύσεις ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Το τραγούδι της φάλαινας
#6650 Δημοσιεύτηκε: 21 Μάιος 2007, 22:37 
Χωρίς σύνδεση
Acropora (3000+)
Acropora (3000+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 16 Μαρ 2007, 00:51
Δημοσιεύσεις: 9030
Images: 2
Τοποθεσία: Πετρουπολη
Has thanked: 7 times
Been thanked: 1 time
Experience in Years: 0
Type of Aquarium: Big (500-1000)
Ο λόγος είναι ίσως το βασικότερο στοιχείο που διαφοροποιεί τον άνθρωπο από τα άλλα ζώα. Και τα ζώα όμως έχουν τους δικούς τους κώδικες επικοινωνίας. Στην περίπτωση της φάλαινας όμως, ο κώδικας αυτός μπορεί να είναι μια ξεχωριστή γλώσσα …

Οι φάλαινες humpback (μεγαπτεροφάλαινες) τραγουδούν τραγούδια που περιέχουν στοιχεία της ανθρώπινης γλώσσας, σύμφωνα με μια νέα λεπτομερή μελέτη που ανέλυσε τραγούδια φαλαινών που καταγράφηκαν στην Χαβάη.

Ενώ οι ερευνητές δεν πιστεύουν ακόμα ότι οι φάλαινες έχουν μια δική τους μοναδική γλώσσα, ανακάλυψαν σημαντικές ομοιότητες ανάμεσα στην ανθρώπινη γλώσσα και το τραγούδι των μεγαπτεροφάλαινων.


Ο επικεφαλής της μελέτης Ryuji Suzuki υπογραμμίζει ότι τόσο οι άνθρωποι όσο και οι φάλαινες επικοινωνούν χρησιμοποιώντας ξεχωριστές μονάδες ήχου που είναι ταξινομημένες σε μια ιεραρχική δομή.

"Για παράδειγμα, ένα κείμενο αποτελείται από παραγράφους, οι παράγραφοι αποτελούνται από προτάσεις, οι προτάσεις από λέξεις κτλ," εξηγεί ο Suzuki.


"Κάθε στοιχείο βρίσκεται σε διαφορετικό επίπεδο στην ιεραρχία."

"Όσον αφορά στο τραγούδι των μεγαπτεροφάλαινων, μια περίοδος αποτελείται από τραγούδια, ένα τραγούδι αποτελείται από ηχητικά μοτίβα, ένα μοτίβο αποτελείται από φράσεις και μια φράση αποτελείται από ηχητικές μονάδες."

Αν όλα αυτά τα συνδυάσουμε τότε φαίνεται πως οι φάλαινες έχουν κάτι που μοιάζει να είναι το δικό τους συντακτικό, τη δική τους γραμματική διάταξη των λέξεων μέσα στις προτάσεις.

Ο Suzuki και οι συνεργάτες του σχεδίασαν ένα πρόγραμμα σε Η/Υ που μετατρέπει μικρές περιόδους των τραγουδιών της φάλαινας σε μαθηματικά σύμβολα.

Έπειτα αναλύουν το μέσο όρο των πληροφοριών που φέρει κάθε σύμβολο με μια τεχνική που ονομάζεται θεωρία της πληροφορίας, η οποία προσδιορίζει την ποσότητα της πολυπλοκότητας και της δομής.

"Η πληροφορία σύμφωνα με τη θεωρία της πληροφορίας δεν περιλαμβάνει το νόημα αλλά επικεντρώνεται στο πόσο σπάνιο, προβλέψιμο ή πολύπλοκο είναι ένα μήνυμα," εξηγεί ο Suzuki.


Παρατηρώντας το τραγούδι της φάλαινας


Παρατηρητές που δεν είχαν προηγούμενη γνώση σχετικά με τη δομή των τραγουδιών της φάλαινας, κατέγραψαν και ομαδο ποίησαν τους ήχους των μεγαπτεροφάλαινων ανάλογα με την πολυπλοκότητα, την περιττολογία και την προβλεψιμότητα τους.

Τόσο η ανθρώπινη παρατήρηση όσο και η ηλεκτρονική ανάλυση των δεδομένων βρήκαν ότι τα τραγούδια της φάλαινας όχι μόνο είναι ιεραρχικά δομημένα αλλά και μεταδίδουν 1 bit πληροφορίας ανά δευτερόλεπτο.

Εν συγκρισει με τον άνθρωπο, κάθε λέξη που προφέρουμε μεταδίδει 10 bits πληροφορίας.

Κάθε φωνήεν ή συλλαβή που προφέρουμε, για παράδειγμα, περιέχει τουλάχιστον μερικά bits δεδομένων που αντιστοιχούν στους διαφορετικούς ήχους που παράγει ο ομιλητής.

Η σύγκριση του ενός με τα δέκα bits μπορεί να μην είναι τόσο εντυπωσιακή όμως πρέπει να υπολογίζουμε και το γεγονός ότι οι φάλαινες επικοινωνούν μέσα το νερό και συχνά σε μεγάλες αποστάσεις. Το νερό βοηθά στην μετάδοση των τραγουδιών της φάλαινας καθώς ο ήχος μέσα στο νερό μεταδίδεται 4 φορές πιο γρήγορα από ότι στον αέρα.

Χρησιμοποιώντας τη θεωρία της πληροφορίας

Η Jennifer Miksis-Olds, ερευνητής στη σχολή Dartmouth για τις Θαλάσσιες Επιστήμες στο πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, είναι ένας από τους ελάχιστους επιστήμονες στον κόσμο που χρησιμοποιούν τη θεωρία της πληροφορίας για τη μελέτη του τραγουδιού της φάλαινας.

"Σύμφωνα με τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης. Κι εγώ χρησιμοποιώ τη θεωρία της πληροφορίας για να αναλύσω τον τρόπο επικοινωνίας των μεγαπτεροφάλαινων και έχω καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα," αναφέρει η Miksis-Olds.

Η ίδια συμφωνεί ότι τα τραγούδια και οι ήχοι των θαλάσσιων θηλαστικών δεν μπορούν να θεωρηθούν ως γλώσσα, προς το παρόν τουλάχιστον. Και η Jennifer Miksis-Olds αλλά και ο Suzuki παραδέχονται ότι δεν έχουν καταφέρει ακόμα να καταλάβουν το νόημα των τραγουδιών της φάλαινας και για το λόγο αυτό είναι απαραίτητες ακόμα περισσότερες και εκτενέστερες έρευνες.

"Μέχρι τώρα αυτά που γνωρίζουμε είναι πολύ λίγα," παραδέχεται ο Suzuki. "Τα τραγούδια των μεγαπτεροφάλαινων προέρχονται πάντα από τα αρσενικά και πιστεύεται πως το τραγούδι είναι κάλεσμα προς τα θηλυκά για ζευγάρωμα. Το είδος του τραγουδιού εξελίσσεται κατά τη διάρκεια της περιόδου αναπαραγωγής και όλα τα ζώα του κοπαδιού φαίνεται να μοιράζονται τον ίδιο τύπο τραγουδιού, μάλλον γιατί με κάποιο τρόπο η μια φάλαινα αντιγράφει το τραγούδι της άλλης.

"Ωστόσο οι λεπτομέρειες αυτής της διαδικασίας μας είναι ακόμα άγνωστες. Άγνωστο παραμένει ακόμα και το νόημα αυτών των τραγουδιών."

ABC news

_________________
Φιλικά ....Γιώργος.
Αν έχετε Mantis στο ενυδρείο σας να της μιλάτε καταλαβαίνουν περισσότερα από τον σκύλο σας.


Κορυφή
 Προφίλ Personal album  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
#6654 Δημοσιεύτηκε: 22 Μάιος 2007, 06:01 
Χωρίς σύνδεση
ReefMaster (10000+)
ReefMaster (10000+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 07 Δεκ 2006, 23:48
Δημοσιεύσεις: 12958
Images: 89
Τοποθεσία: Ηelliniko-Athens
Has thanked: 14 times
Been thanked: 14 times
Blog: View Blog (1)
Experience in Years: 10
Type of Aquarium: Medium (100-500)
Πολυ ωραιο αρθρο πραγματικα.Πρεπει ομως να πει καποιος στον κυριο Suzuki για να καταφερει να ολοκληρωσει τις μελετες του πρωτα να σταματησουν οι συμπατριωτες του να εξολοθρευουν με τετοιους ρυθμους τις φαλαινες γιατι σε λιγο δεν θα μεινει ουτε μια. :(

_________________
4-8-2006 :binky:

Εικόνα

Το εγκεφαλικό προϋποθέτει εγκέφαλο.,,
........................Μην αγχώνεστε μερικοί..
isidoros@openreef.gr


Κορυφή
 Προφίλ Personal album  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
#6826 Δημοσιεύτηκε: 26 Μάιος 2007, 17:46 
Χωρίς σύνδεση
Montipora (2000+)
Montipora (2000+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 08 Δεκ 2006, 13:20
Δημοσιεύσεις: 2080
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Εντυπωσιακό!!!
Ισίδωρα μην σκέφτεσαι έτσι..... να τώρα το καλοκαίρι θα δούμε πολλές στις Ελληνικές παραλίες.... :twisted:


Κορυφή
 Προφίλ  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 3 Δημοσιεύσεις ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Μετάβαση σε:  
cron

TapaTalk Enabled


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com