Loading...

OPEN REEF - ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΥΦΑΛΩΝ

ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΕΝΥΔΡΕΙΑ, ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, ΠΑΡΕΑ !
Τώρα είναι 17 Οκτ 2021, 21:21

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 5 Δημοσιεύσεις ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
#9881 Δημοσιεύτηκε: 09 Αύγ 2007, 20:21 
Χωρίς σύνδεση
Acropora (3000+)
Acropora (3000+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 25 Νοέμ 2006, 21:05
Δημοσιεύσεις: 9917
Images: 107
Τοποθεσία: Athens, Greece
Has thanked: 19 times
Been thanked: 25 times
Blog: View Blog (1)
Experience in Years: 11
Type of Aquarium: Quite Big (1000+)
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ο πιο γρήγορος δρόμος να ανακαλύψει κάποιος τον όμορφο και μυστηριώδη κοσμο του θεού Ποσειδώνα, βρίσκεται στη βασική υποβρύχια εκπαίδευση που γίνεται στα καταδυτικά σωματεία της Ελλάδας, τα οποία λειτουργούν κάτω από διεθνή προγράμματα σοβαρών οργανισμών όπως PADI, IDD, CMAS, κλπ. Όλοι αυτοί οι οργανισμοί είναι αρμόδιοι για την προετοιμασία και τους τύπους διπλωματών του παγκόσμιου υποβρύχιου κόσμου, οι οποίοι κάτω από συγκεκριμένη εκπαίδευση εκδίδουν διάφορα διεθνή διπλώματα δίνοντας σας την ευκαιρία γνώσης του υποβρύχιου κόσμου. Υπάρχει πάντα η δυνατοτητα επιλογής ανάλογα με την επιθυμία του καθενός. Το νερό είναι ξένο περιβάλλον προς τον άνθρωπο και η ασφάλεια σας εξαρτάται από την ποιότητα της εκπαίδευσης σας. Περισσότερο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα εκπαιδευτικά προγράμματα των καταδυτικών κέντρων της Ελλάδας δίνονται από την ιστοσελίδα μας. Αν ήδη έχετε κάποιο δίπλωμα κατάδυσης και θέλετε να τελειοποιηθείτε, στη διάθεση σας βρίσκονται ειδικά μαθήματα όπως η εξερεύνηση ναυαγίων, υποβρύχιο προσανατολισμό, κατάδυση σε σκοτεινά και βαθιά νερά, υποβρύχια φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση.
Resort course, discovery scuba diving course, and intro course
Ψυχαγωγικά μαθήματα καταδύσεων.
Αυτά τα μαθήματα διεξάγονται από όλες τις ομοσπονδίες της υποβρύχιας πλοήγησης Βασικά βρίσκονται σε παραθαλάσσια κέντρα αναψυχής και παίρνουν λίγο χρονο. Συνήθως ένα από τα μαθήματα θεωρίας είναι αφιερωμένο στη γνωριμία με τον εξοπλισμό και ένα πρακτικό μάθημα στη πισίνα έχει σκοπό τον εγκλιματισμό στο νερό. Αυτά τα μαθήματα δεν παρέχουν την λήψη οποιοδήποτε διεθνούς διπλώματος είτε μεγάλο ποσοστό γνώσης παρά μόνο μια απλή γνωριμία με τις καταδύσεις .Η δυνατοτητα που δίνεται στον εκπαιδευόμενο με το τέλος του μαθήματος είναι η κατάδυση στα 5-8 μέτρα σε ανοικτή θάλασσα κάτω από την επίβλεψη του εκπαιδευτή.
Scuba diver course (NAUI); Open Water course (PADI); Bronze course (CMAS*)
Αυτά τα μαθήματα προορίζονται για τους ανθρώπους που θέλουν να πάνε ένα βήμα παραπάνω και να εκπληρώσουν διαφορετικούς τύπους κατάδυσης σε ανοικτή θάλασσα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 3-4 μαθήματα θεωρίας, 3-4 πρακτικά στην πισίνα και 5-6 καταδύσεις στην ανοικτή θάλασσα.
Δυνατότητες: ο εκπαιδευόμενος αποκτά ένα διεθνή μη εξαγοράσιμο τύπο διπλώματος για όλη του τη ζωή. Του επιτρέπεται να ενοικοιαζει και να αγοράζει εξοπλισμό, και να βουτά σε οποιοδήποτε μέρος της υδρογειου. Ο δύτης εκπληρώνει τύπους καταδύσεων όπως νυχτερινή κατάδυση, σε ναυάγια και σε θαλάσσια ρεύματα. Όλες οι καταδύσεις πρέπει να γίνονται πάνω από τα 18 μέτρα.
Advanced Scuba Diver Course (NAUI, PADI, SSI, IDD)
Αυτά είναι μαθήματα συνεχούς εκπαίδευσης για διπλωματούχους δύτες και είναι προορισμένα για αυτούς που θέλουν να λάβουν προετοιμασία padding με διαφορετικά είδη καταδύσεων και συνθήκες αυτών. Αυτό το ενδιαφέρον πρόγραμμα αποτελείται από 6 ώρες θεωρίας και περιέχει ειδικές πληροφορίες για κάθε τύπο κατάδυσης όπως εύρεση και ανασυρση αντικειμένων από τον βυθό, κατάδυση σε μεγάλο βάθος ,πλοήγηση κ.α.Το πρακτικό μέρος ανοίγει με όχι λιγότερο από 6 καταδύσεις σε ανοικτή θάλασσα από τis οποίες οι 3 είναι υποχρεωτικές:
· Υποβρύχιος προσανατολισμός
· Νυκτερινή κατάδυση η σε περιορισμένη ορατότητα
· Κατάδυση σε μεγάλο βάθος (περισσότερο 40 μέτρα)
Με επιλογή
· Εύρεση και ανασυρση αντικειμένων
· Κατάδυση από σκάφος
· Κατάδυση από την ακτή
· Κατάδυση σε ναυάγια
· Κατάδυση σε θαλάσσια ρεύματα
· Κατάδυση σε γλυκό νερό
· Υποβρύχιο ψάρεμα
· Κατάδυση για φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση
· Κατάδυση με τη βοήθεια οργάνων κλπ.
Με τον τερματισμό αυτών των μαθημάτων ο εκπαιδευόμενος έχει την δυνατοτητα να εκτελεί τις καταδύσεις χωρίς την επίβλεψη του εκπαιδευτή του.

Master Scuba Diver Course (NAUI, PADI); Silver course (CMAS**)
Αυτά τα μαθήματα αποβλέπουν στην επιμήκυνση της εκπαιδευτικής περιόδου και στην καλυτέρευση της κεκτημένης γνώσης και ικανοτήτων, επίσης τη λήψη μεγαλύτερης ικανοποίησης από την κατάδυση. το πρόγραμμα περιλαμβάνει 2-3 ώρες θεωρία για εξοπλισμό ,κινδύνους καταδύσεως .υποβρύχια πλοηγηση ,καταδυση σε περιορισμένη ορατότητα και σε μεγάλο βάθος και το πρακτικό μέρος περιλαμβάνει κατάδυση σε ανοικτή θάλασσα (το λιγότερο 8).
Απαιτούμενες καταδύσεις :
· κατάδυση σε μεγάλο βάθος
· νυχτερινή κατάδυση
· διαδικασίες έκτακτης ανάγκης και διάσωση
· εύρεση και ανασυρση αντικειμένων από το βυθό.
Παράλληλα ο δύτης εκτελεί με εκλογή του διάφορες καταδύσεις όπως
· κατάδυση με ελαφρύ εξοπλισμό (μάσκα ,βατραχοπεδιλα)
· καταδύσεις από σκάφος
· καταδύσεις από ακτή
· υποβρύχιο ψάρεμα
Δυνατότητες:με τον τερματισμό των μαθημάτων ο δύτης έχει το δικαίωμα να καταδυθεί με συνοδό ιδίου επιπέδου προετοιμασίας χωρίς την παρουσία του εκπαιδευτή.

Περιγραφή των ειδικών μαθημάτων.
ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ:
Αυτά τα μαθήματα παρέχουν στο δύτη γνώση και ικανότητες, αναγκαία για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου. Τα θεωρητικά μαθήματα περιέχουν τέτοια αντικείμενα όπως σχεδιασμό και προετοιμασία καταδύσεων ,εξοπλισμό νυχτερινής καταδύσεως διαδικασίες πρώτων βοηθειών ,τυχόν προβλήματα ,κίνδυνους πλοήγηση επικοινωνία συνοδών.
Δυνατοτητες.Οδυτης εκτελεί μόνο με συνοδό χωρίς την παρουσία εκπαιδευτή νυχτερινή κατάδυση.
ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΝΑΥΑΓΙΑ
Σκοπός αυτών των μαθημάτων είναι να εξασφαλίσει και να δώσει στον δύτη την απαραίτητη γνώση και ικανότητα ,να αποκτήσει εμπειρία καλή να ελαττώσει την επικινδυνότητα των καταδύσεων σε ναυάγια. Το πρόγραμμα της εκπαίδευσης περιλαμβάνει τις ακόλουθες θεωρητικές πλευρές .ασφάλεια , κίνδυνοι και μέτρα αποφυγής των, περιορισμένη ορατότητα, κατάδυση σε μεγάλο βάθος, εξοπλισμός, κανονισμοί ναυαγίων, μέθοδοι έρευνας ,υποβρύχια πλοήγηση,
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗΣ
Αυτά δίνουν την δυνατοτητα στους δύτες να ενεργήσουν κατάλληλα σε περιπτώσεις ανάγκης και επίσης να δώσουν τις απαραίτητες βοήθειες σε τραυματίες στο νερό. Τα μαθήματα περιλαμβάνουν την θεωρητική προετοιμασία:λόγοι ατυχήματος και αποφυγή τους ,παράγοντες φυσιολογίας ,συμπτωματολογία. Τα πρακτικά μαθήματα δίνουν την ικανότητα ναυαγοσωστικής ,διάσωση από το βυθό και μεταφορά του τραυματία ,σύνθετη αναπνοή στο νερό, πρώτες βοήθειες και χρησιμοποίηση οξυγόνου, μεταφορά σε θάλαμο αποσυμπιεσης ,συσσώρευση πληροφοριών ,επίσημη αναφορά απωλειών και άλλα σχετικά ζητήματα.
Δυνατότητες. Ο δύτης θεωρείται ικανός και μπορεί να κάνει διάσωση στο νερό σε παρόμοιες καταστάσεις όπως στην εκπαίδευση. Τα μαθήματα πρώτων βοηθειών είναι αναγκαία ως απαραίτητη προϋπόθεση στη ναυαγοσωστική. Οι τομεες εκπαίδευσης είναι ,τεχνητή αναπνοή ,καρδιακές μαλάξεις ,αντιμετώπιση του σοκ ,κατάγματα, στραμπουλιγματα, εξαρθρώσεις, δηλητηρίαση, κλπ.
Dive Master Course (NAUI, PADI); Gold Course (CMAS***)
Αυτά είναι το τελευταίο στάδιο στην ερασιτεχνική κατάδυση. Το πρόγραμμα αυτό είναι σχεδιασμένο για πεπειραμένους δύτες. Η θεωρία περιέχει αντικείμενα όπως ορισμός καθηκόντων του δύτη, σχεδιασμό οργάνωση και επίβλεψη ομάδων, ενημέρωση, ασφάλεια δυτών, ανάλυση των συνθηκών ναυαγίων, χρήση σημαιών.
Επίσης δίνουν τη δυνατοτητα και τις ικανότητες στους δύτες για επαγγελματική ενασχόληση ,όπως οργάνωση περιηγήσεων, ως βοηθοί εκπαιδευτου, και ως κύριοι εκπαιδευτές των αρχαρίων.
ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΗ.
Περιλαμβάνουν τον προβληματισμό οργάνωσης ,τα όρια ακτής που χρησιμοποιούνται για κατάδυση όπως διαλογή μέρους εισόδου και εξόδου στο νερό ,πιθανοί κίνδυνοι, σήματα, σημαίες , σημαδούρες ρεύματα και παλίρροια , άνεμος , κίνηση και μεταφορές στο νερό. Επίσης ενέργειες σε περίπτωση ανάγκης, κατάλληλη χρησιμοποίηση βοηθημάτων και εξοπλισμού, υποβρύχια σήματα, αναζήτηση, διάσωση, εξοπλισμός πρώτων βοηθειών, επίσημη αναφορά απωλειών.
ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΚΑΦΟΣ
Περιλαμβάνουν τη γνώση χρήσης μεγάλων και μικρών σκαφών για καταδύσεις, απαιτούμενο εξοπλισμό, κατάλληλα διπλώματα, πλοήγηση και κανονισμοί οδήγησης σκαφών όπως και ελλιμένισης τους, αγκυροβόλιο, κανονισμοί αμοιβαίας σχέσης μεταξύ του καπετάνιου και δυτών, χρήση σκάλας, σχοινιά ασφάλειας, κανονισμοί καταδύσεως από σκάφος.
ΝΥΚΤΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΗΣ ΟΡΑΤΟΤΗΤΑΣ
Αντικείμενα εξέτασης είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται συνήθως και προβλήματα αυτών, ελενχος του μέρους κατάδυσης κατά την διάρκεια της μέρας, σχεδιασμός και μέθοδοι ασφάλειας καταδύσεως, φωτισμός (υποβρύχιος, επιφανείας, ακτής και σκάφους),ειδικός εξοπλισμός και τοπικοί κίνδυνοι, σκοινιά συνοδείας υποβρύχια επικοινωνία σήματα με σχοινί, όρια κατάδυσης, διαδικασίες σε περίπτωση που κάποιος δύτης χαθεί από τα όρια ορατότητας.
ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΟΣ
Πρέπει να δοθεί έμφαση στο ότι αυτές οι καταδύσεις θα πρέπει να αποφεύγονται όσο είναι δυνατόν. Τα θέματα ερεύνησα περιέχουν σχεδιασμό, μεθόδους καταδύσεων και αναδύσεων, κατάλληλο εξοπλισμό. Ο δύτης πρέπει να έχει καλές γνώσεις στον τομέα των πινάκων αποσυμπιεσης, υποβρύχιους υπολογιστές και γνώσεις προσφοράς πρώτων βοηθειών, προέλευση ατυχημάτων και η σύνδεση τους με τις νόσους των δυτών εξ’αιτιας των πιέσεων που υπάρχουν στα μεγάλα βάθη, κανονισμούς που αφορούν τις πτήσεις μετά τις καταδύσεις. Θεωρία στον περιβάλλοντα χώρο:Φυσικές και βιολογικές όψεις του περιβάλλοντος με έμφαση στους ντόπιους χώρους περιλαμβάνοντας τη ζωή φυτών και ζώων, μόλυνση και κίνηση νερού, αύξηση παλίρροιας, ενέργεια ανέμου και κυμάτων.
Θεωρητικά ζητήματα εξοπλισμού: αναγνώριση επικινδυνότητας από ακατάλληλο εξοπλισμό, τύποι αυτών, λανθασμένη ένδυση και ελενχος πριν από κάθε κατάδυση.
Πρακτικό μέρος: απαραίτητο είναι να εκτελούνται ασκήσεις σε ανοικτή θάλασσα:
· Ελενχος εξοπλισμού και συνοδού πριν την κατάδυση
· Είσοδος στο νερό, ελενχος ισορροπίας, διαφυγή από το νερό
· Κολύμβηση σε απόσταση 805 μέτρων(κλασική απόσταση κατάδυσης)
· Ένδυση ζώνης υποβρυχίως (6 μετρα 4,5 κλγ.)
· Ένδυση και αφαίρεση ζώνης υποβρυχίως
· Ένδυση και αφαίρεση εξοπλισμού υποβρυχίως
· Στάση αποσυμπίεσης 5 λεπτών σε βάθος 4,6 μέτρων
· Άδειασμα μάσκας και ρυθμιστή
· Εύρεση ρυθμιστή
· Αναπνοή με συνοδό
· Επείγον ανάδυση
· Εγκατάσταση ακριβής ισορροπίας με χρήση βάρους
Δυνατότητες.
Ο δύτης αυτού του επιπέδου μπορεί να οργανώνει και να εκτελεί καταδύσεις για πεπειραμένους δύτες. Η γνώση και η πείρα του είναι απαραίτητη και στην εκτέλεση των υψηλά ειδικών καταδύσεων όπως σε σπηλιές και σε παγωμένα νερά.
Ειδικά μαθήματα για καταδύσεις σε μεγάλο βάθος δίνουν στο δύτη την απαραίτητη γνώση για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση αυτών ελαττώνοντας τους κινδύνους πιέσεων. Η θεωρία περιέχει θέματα για την επικινδυνότητα αυτών των καταδύσεων, εξοπλισμό, προσωπικό υπολογισμό αέρα , διαδικασίες επείγοντος, όρια βάθους, διαδικασίες αποσυμπιεσης, χρήση υπολογιστών βυθού, γνώση των πινάκων κατάδυσης και χρήση του θαλάμου αποσυμπιεσης .
Το πρόγραμμα εκπαίδευσης προϋποθέτει και εξετάσεις υγείας:
Aπο παθολόγο
Από ωτορινολαρυγγολόγο,
Από νευρολόγο,
Από καρδιολόγο και ακτίνες θώρακος.

Η εκπαιδευτική σύνθεση των σχολών, δίνει την μεγαλύτερη προσοχή σε όλους τους εκπαιδευόμενους , με διάλογο, με φιλικές σχέσεις, με τον εκπαιδευτή πάντα κοντά τους.Αυτές είναι και οι σημαντικότερες διάφορες των σχολών τις Ελλάδας από τις άλλες. Ελάτε σε μας, ανοίξτε τον εαυτό σας στον υποβρύχιο κοσμο των ελληνικών θαλασσών και της μεσογείου.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ-ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

CMAS - Confederacion Mondiale des Activites Subaquatiques
Ο Jacques Yves Cousteau και οι συνεργάτες του ίδρυσαν την παγκόσμια ομοσπονδία υποβρύχιων δραστηριοτήτων το 1959. Σήμερα αποτελεί το πιο ισχυρό σύστημα δυτών στον κοσμο, ανοίγοντας περισσότερο από 90 εθνικές ομοσπονδίες που αντικατοπτρίζουν όλους τους τύπους υποβρύχιας δραστηριότητας όπως διάφοροι τύποι σπορ κατάδυσης, επιστημονική κατάδυση, υποβρύχια φωτογραφία, βιντεοληψια και κινηματογράφο κλπ. Τα κεντρικά γραφεία βρίσκονται στη Ρώμη.
Τα κέντρα και οι σχολές εκπαίδευσης υπό των αρχών της CMAS βρίσκονται σε όλες τις χώρες του κόσμου εκτός της Β. Αμερικής οπου εκεί κυριαρχούν τα αμερικανικά συστήματα της PADI και NAUI. Τα διπλώματα της CMAS όλων των επιπέδων αναγνωρίζονται από όλα τα κέντρα και τις άλλες ομοσπονδίες.

NAUI -National Association of Underwater Instructors
Ιδρύθηκε το1958 και είναι νότιο-αμερικανική ομοσπονδία. Τα βασικά σημεία και οι απαιτήσεις της NAUI είναι παρόμοια με της PADI, ωστόσο όμως έχουν και κάποιες διαφορές. Επεκτάθηκε στις ΗΠΑ τις γείτονες χώρες στην Αυστραλία και σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας.

PADI - Proffesional Association of Diving Instructors
Ιδρύθηκε στις ΗΠΑ το 1966. αποτελείται περίπου από 900 σχολές παγκοσμίως και αντιπροσωπεύει ένα δίκτυο από επαγγελματικές σχολές και κέντρα απασχολούμενα αποκλειστικά με την εκπαίδευση των δυτών. Το σύστημα εκπαίδευσης έχει σκληρές βάσεις και δεν επιτρέπει αποκλίσεις από την γραμμή της εκπαίδευσης του. Η δραστηριότητα των σχολών βρίσκεται σε συγκεκριμένα μέρη και αντιπροσωπεύεται από γραφεία μεγάλων περιοχών, για παράδειγμα έχουμε το PADI γραφείο της Αμερικής και PADI γραφείο της Ευρώπης. Τα διπλώματα είναι ομοιόμορφα σε όλες τις περιοχές και αποδεκτά σχεδόν από όλες τις ομοσπονδίες.

BSAC -British Sub-Aqua Club
Είναι η πιο ισχυρή εθνική λέσχη στο κοσμο, μια από τις ιδρύτριες ομοσπονδίες της CMAS. Το σύστημα της στηρίζεται στην CMAS αλλά οι δραστηριότητες της ελενχονται από την εθνική τους ομοσπονδία. Οι σχολές της βρίσκονται σε πολλά μέρη της Ευρώπης και της Ασίας, εκπαιδεύοντας όχι μόνο βρετανούς αλλά και πολίτες από αλλά κράτη.

CEDIP -European Committee of Professional Diving Instructors
Είναι μια νέα ομοσπονδία η οποία περιλαμβάνει τους εκπαιδευτές πέντε ευρωπαϊκών χωρών: Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, και Ισπανία. οι δραστηριότητες της είναι παρόμοιες της PADI
IDD -Instructor Dive Development
Και αυτή από τις πιο νέες οργανώσεις με τα κεντρικά γραφεία της στην Ολλανδία . το περιεχόμενο, οι διαδικασίες εκπαίδευσης και οι τύποι διπλωμάτων είναι παρόμοιοι με την PADI αλλά έχει πιο αυστηρές απαιτήσεις σε θέματα ασφαλείας καταδύσεων
ΑΛΛΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ

AACSD - American Association of Certified Scuba Divers

ACUC - American Canadian Underwater Certification

AFSC - Australian Fin Swimming Commission

ANDI - American Nitrox Divers Int'l

AUF - Australian Underwater Federation

AURA - Ass'n of Underwater Breather Apparatuses

BSAA - British Sub Aqua Association

CAS - Chinese Underwater Association

CBPDS - Conf. Brasileanos de Pesca e Desportos Scubaquaticos

CDAA - Cave Divers Association of Australia

CIPP - Compagnie des Instructeurs Professionnels de Plongee

CTUA - Chinese Taipei Underwater Assocation

DRI - Dive Rescue International

DAES - Diver's Academy of Eastern Seaboard

DICA - Diving Instructor Certification Agency

DSF - Dansk Sportsdykker Forbund

EASE - Eastern Academy of Scuba Education

FFESSM - Federation Francaise d'Etudes et de Sports Sous Marins

FQAS - Federation Quebecoise des Activites Subaquatiques

FSSS - Swiss Federation of Underwater Sports

HSA - Handicapped Scuba Ass'n

IAHD - International Association for Handicapped Divers

IANTD - Int'l Association of Nitrox and Technical Divers

IAST - International Association of Scuba Technicians

IDEA - International Diving Educators Association

IIA - Int'l Instructor's Academy

ISEA - International Scuba Educators Association

IUC - Ireland Underwater Council

JULIA - Japan Underwater Leaders and Instructors Ass'n

MDEA - Multinational Diving Educators Association

NACD - Nat'l Association of Cave Divers

NASDS - Nat'l Assocation of Scuba Diving Schools

NASE - National Association of Scuba Educators

NDF - Norwegian Diving Federation

NELOS - Nederlandstalige liga voor onderwateronderzoek en -sport

NOB - Nederlandse Onderwatersport Bond

NSS -CDS - National Speleological Society - Cave Diving Section

NSW - Dive Association

OUC - - Ontario Underwater Council

PDIC - Professional Diving Instructors Corporation

PSA - Professional Scuba Association

SAUU - South African Underwater Union

SSI - Scuba Schools Int'l

SUF - Singapore Underwater Federation

SUSL - Finnish Sportdivers Association

TDI - Technical Diving Int'l

USAUF - United States of America Underwater Federation

VASA - Viet Nam Aquatic Sport Association

YMCA - Young Men's Christian Association, Scuba Program

_________________
Θάνος
antesco@openreef.gr


Τελευταία επεξεργασία από antesco και 10 Αύγ 2007, 10:18, έχει επεξεργασθεί 2 φορά/ες συνολικά

Αναφέρετε αυτήν την δημοσίευση
Κορυφή
 Προφίλ Personal album  
Απάντηση με παράθεση  
 Θέμα δημοσίευσης:
#9882 Δημοσιεύτηκε: 09 Αύγ 2007, 20:23 
Χωρίς σύνδεση
Acropora (3000+)
Acropora (3000+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 25 Νοέμ 2006, 21:05
Δημοσιεύσεις: 9917
Images: 107
Τοποθεσία: Athens, Greece
Has thanked: 19 times
Been thanked: 25 times
Blog: View Blog (1)
Experience in Years: 11
Type of Aquarium: Quite Big (1000+)
ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΤΑΔΥΣΕΩΝ

ΑΠΟ ΖΩΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ-ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ ΨΑΡΙΑ
Εδώ θα θεωρήσουμε ως επικίνδυνα κάποια όντα του υγρού ζωικού Βασιλείου που σε κάποιες περιπτώσεις επιτιθονται στους ανθρώπους.. ευτυχώς είναι μόνο ένα μικρό μέρος όλων των ζώων και οτιδήποτε πρόβλημα ,μπορεί εύκολα να αποφευχθεί. κάποια από αυτά τα αρπακτικά είναι το μπαρακουντα , η σμέρνα, το σαλάχι, τα θαλάσσια φίδια και κάποια είδη φαλαινών και καρχαριών. Το χαρακτηριστικό όλων αυτών είναι ότι ο άνθρωπος δεν αποτελεί μέρος της λείας τους και το κάνουν πολύ σπάνια, κυρίως όταν απειληθούν αλλά όταν το κάνουν οι συνέπειες είναι πολύ σοβαρές.
Τι θα πρέπει να αποφεύγετε;

μην κολυμπάτε σε περιοχές με μεγαλη συγκέντρωση αρπακτικών ψαριών. Αν ξαφνικά δείτε κάποιο κήτος, αυτό σημαίνει ότι ήδη βρίσκεστε σε επικίνδυνη περιοχή. Ο νόμος πολλών χωρών προστατεύει τα θαλάσσια θηλαστικά και είδη που κινδυνεύουν. Προσπαθήστε να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερα για την νομοθεσία που ισχύει για την συναναστροφή σας με αυτά τα θαλάσσια είδη.

μην πιάνετε και μην κυνηγάτε ψάρια. Τα τραυματισμένα ψάρια προσελκύουν τα αρπακτικά όπως μπαρακουντα και καρχαρίες. Επίσης μην ενοχλείτε τα επικίνδυνα ζώα. .

μην ταΐζετε τα άγρια αρπακτικά όπως τα μπαρακουντα, καρχαρίες, πέρκες και φαλαινοειδή.

μην τα ακουμπάτε.

μην καταδύεστε μόνοι.

μερικά είδη καρχαριών τρέφονται με θαλάσσια λιοντάρια και φώκιες. Αν μοιάζετε με αυτά τα θηράματα στην επιφάνεια του νερού η κάτω από αυτήν, τότε το πιο πιθανόν είναι να γίνεται και εσείς θήραμα. Το δάγκωμα καρχαρία η της φάλαινας δολοφόνου μπορεί να είναι θανατηφόρο. Η πλειονότητα των επιθέσεων καρχαρία συμβαίνουν σε ρηχά νερά.. η επιφάνεια του νερού είναι το πιο επικίνδυνο μέρος για ένα δύτη. Για να μην έχετε προβλήματα μην προκαλείτε τους καρχαρίες. Κανείς μέχρι τώρα δεν γνωρίζει τους ακριβείς λόγους και αιτίες των επιθέσεων σε ανθρώπους, γι’αυτό οι δύτες πρέπει να είναι πάντα προσεκτικοί. Κάποια μέρη καταδύσεων είναι πολύ πιο επικίνδυνα από άλλα ,γι’αυτό πρέπει να γίνεται πάντα αξιολόγηση της τοποθεσίας.
ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗΣ ΒΕΛΟΝΕΣ.
Συνήθως είναι χτυπήματα από πετρόψαρα, σελάχια, νερόφιδα, κωνοειδή σαλιγκάρια και δηλητηριώδη αγκαθωτά ψαριά..
Συμπτώματα: τραυματισμοί ιστών με πιθανή εναποθετηση βελονών, τοπικός πόνος πιθανόν δυνατός, σοκ και ίσως λιποθυμία η και κώμα.
Ενέργειες αντιμετώπισης: εξαγωγή βελονών και ακίδων και απολύμανση, θέρμανση του τραυματισμένου μέλους σε θερμοκρασία των 50-60 c για μια ώρα με ζεστές κομπρέσες η ζεστό νερό, λήψη αντιαλεργικων χαπιών, καρδιοαναπνευστικη ανάνηψη αν κριθεί αναγκαίο, άμεση μεταφορά σε νοσοκομείο, ακόμη τοπική αναισθησία , αντιαλεργικα και κορτικοειδή φάρμακα, ενίσχυση κυκλοφορικού, αντιβιοτικά , και αντίδοτα δηλητηρίων.
ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗ ΟΝΤΑ ΚΑΙ ΦΥΤΑ.
Συμβαίνουν ύστερα από επαφή, με τα δηλητηριώδη πλοκάμια η τις σπερματοδόχες κύστες των μεδουσών, θαλάσσιων ανεμώνων και κάποιων ειδών κοραλλιών.
Συμπτώματα: ερεθισμός και τοπικό πρήξιμο δέρματος στην πάσχουσα περιοχή με πιθανή εμφάνιση φουσκαλών, τοπικός πόνος πιθανόν μεγάλης εντάσεως, σε βαριές περιπτώσεις απώλεια συνειδήσεως.
Ενέργειες αντιμετώπισης: απομακρύνετε τυχόν εναπομείναντα δηλητηριώδη απομεινάρια, αλείψτε το τραυματισμένο μελος με βρεγμένη άμμο, ξεπλύνετε με θαλασσινό νερό και όχι φρέσκο, βάλτε αμμωνία η αλκοόλ, χρησιμοποιήστε αντιισταμινικο ορό η χάπια, αν δεν έχετε αυτά ίσως σας βοηθήσει ένας φρέσκος χυμός από παπαγια, μεταφορά ασθενούς σε γιατρό η νοσοκομείο, αντιμετώπιση μεγάλου πόνου και σοκ

_________________
Θάνος
antesco@openreef.gr


Αναφέρετε αυτήν την δημοσίευση
Κορυφή
 Προφίλ Personal album  
Απάντηση με παράθεση  
 Θέμα δημοσίευσης:
#9886 Δημοσιεύτηκε: 10 Αύγ 2007, 12:09 
Χωρίς σύνδεση
Mandarin (100+)
Mandarin (100+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 06 Δεκ 2006, 18:11
Δημοσιεύσεις: 205
Τοποθεσία: Τρίκαλα
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
antesco έγραψε:
Η πλειονότητα των επιθέσεων καρχαρία συμβαίνουν σε ρηχά νερά..


Μας τακτοποίησες κύριε Θάνο μας.
Ελπίζω οι καρχαρίες από Δευτέρα στην Ερυθρά Θάλασσα να πήραν κι αυτοί άδεια και να με αφήσουν ήσυχο να βουτήξω.Αλλιώς,να κεράσετε σόδα στον τυχερό καρχαρία,μπας και με χωνέψει χωρίς παρενέργειες αφού είμαι εκτός της τροφικής του λίστας... 8)

_________________
Γιώργος


Αναφέρετε αυτήν την δημοσίευση
Κορυφή
 Προφίλ  
Απάντηση με παράθεση  
 Θέμα δημοσίευσης:
#9898 Δημοσιεύτηκε: 10 Αύγ 2007, 19:04 
Χωρίς σύνδεση
New member (10+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 10 Δεκ 2006, 09:17
Δημοσιεύσεις: 99
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Κολύμπα άφοβα. Δεν πιστεύω να μοιάζεις με φώκια. :D
Πάντως αν κολυμπάς κοντά με φίλη , φίλο ή σύζυγο κυρίως ,οι πιθανότητες
να φαγωθείς ελαττώνονται στο μισό :twisted:


Αναφέρετε αυτήν την δημοσίευση
Κορυφή
 Προφίλ  
Απάντηση με παράθεση  
 Θέμα δημοσίευσης:
#9901 Δημοσιεύτηκε: 10 Αύγ 2007, 19:37 
Χωρίς σύνδεση
Acropora (3000+)
Acropora (3000+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 25 Νοέμ 2006, 21:05
Δημοσιεύσεις: 9917
Images: 107
Τοποθεσία: Athens, Greece
Has thanked: 19 times
Been thanked: 25 times
Blog: View Blog (1)
Experience in Years: 11
Type of Aquarium: Quite Big (1000+)
:D :D :D :D

_________________
Θάνος
antesco@openreef.gr


Αναφέρετε αυτήν την δημοσίευση
Κορυφή
 Προφίλ Personal album  
Απάντηση με παράθεση  
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 5 Δημοσιεύσεις ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης


Μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Μετάβαση σε:  
cron

TapaTalk Enabled


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com