Loading...

OPEN REEF - ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΥΦΑΛΩΝ

ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΕΝΥΔΡΕΙΑ, ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, ΠΑΡΕΑ !
Τώρα είναι 28 Μαρ 2024, 18:39

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες




Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 4 Δημοσιεύσεις ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Εν δυνάμει….predators
#34893 Δημοσιεύτηκε: 11 Φεβ 2009, 21:53 
Χωρίς σύνδεση
Mandarin (100+)
Mandarin (100+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 03 Δεκ 2006, 21:54
Δημοσιεύσεις: 173
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Αγαπητοί Φίλοι,

Θα προσπαθήσω να αναλύσω, εν συντομία, την συμπεριφορά κάποιων οργανισμών, που θεωρούνται “Reef safes με επιφύλαξη” , αλλά και άλλων αμιγώς συμβατών και χρήσιμων οργανισμών, σε ένα φυσικό σύστημα τροπικού υφάλου.
Η αφορμή μου δόθηκε, διαβάζοντας την περιπέτεια του Φίλου μας Πάνου και κατανοώντας ταυτόχρονα την όλη αγωνία του, στην προσπάθεια να απομακρύνει το “κακό” flame beauty. Ένα αγγελάκι, το οποίο μετά από αρκετό διάστημα άριστης συμβίωσης, με τους υπόλοιπους φιλοξενούμενους οργανισμούς, ανέπτυξε επιθετικές συμπεριφορές, ενάντια στα κοράλλια και κυρίως στα SPS.

Αναφέρομαι σε καθαρά προσωπικές παρατηρήσεις, οι οποίες προέρχονται από πολυετή παρατήρηση και μελέτη του τροπικού υφάλου μου, σε όλα τα στάδια ωρίμανσης, με την ταυτόχρονη δική μου ωρίμανση στο χόμπι.

Κατ’ αρχήν θα ήθελα να επισημάνω, πως ένα απόλυτα υγιές κοράλλι ή και στρείδι, διαθέτει ένα αμυντικό μηχανισμό απώθησης των φυσικών του εχθρών (πλην κάποιων εξαιρέσεων, αμιγώς θηρευτών κοραλλιών πχ παπαγαλόψαρα) , ώστε να μην εμφανίζεται σαν εξαίσιο γεύμα. Αυτό οφείλεται στην προστατευτική βλέννα, η οποία εκκρίνεται συνέχεια και καλύπτει τη σάρκα του ή το μανδύα του.
Αν για οποιονδήποτε λόγο, η προστατευτική αυτή βλέννα μειωθεί ή εξαφανιστεί (όπως άλλωστε συμβαίνει και με τα ψάρια), τότε ο οργανισμός γίνεται ευάλωτος στις επιθέσεις, των μέχρι στιγμής “εν δυνάμει” ή δυνητικών εχθρών. Αυτοί δεν είναι κατ’ ανάγκη τα αγγελάκια, αλλά και άλλα “αθώα” ψαράκια, όπως και άλλοι κατ’ εξοχήν Reef safes οργανισμοί, όπως γαρίδες cleaner, καβούρια, ερημίτες, πολυχαίτες, …κλπ και τέλος παρασιτικοί συμβιωτές πχ πρωτόζωα, μύκητες, βακτήρια, πλατυχέλμινθες ….

Σίγουρα οι έμπειροι χομπίστες, θα έχουν παρατηρήσει παρόμοιες συμπεριφορές, στα ενυδρεία τους. Ακόμα και την εξαφάνιση ενός μεγάλου ψαριού, μέσα σε μερικές ώρες, που είχε την ατυχία να αρρωστήσει, ενώ δεν ήταν δυνατή η απομάκρυνσή του από το ενυδρείο.
Προσωπικά έχω παρατηρήσει την επίθεση σε εξασθενημένο ψάρι, πολλών “αθώων” ορατών οργανισμών, με αποτέλεσμα την “χαριστική βολή” και τη σύντομη εξαφάνιση των ζωικών ιστών του, μέσα σε λίγες σχετικά ώρες, πριν προλάβουν να αποσυντεθούν.
Η επίθεση έγινε από γαρίδες, ερημίτες και πολυχαίτες, ενώ δεν ήταν λίγα τα ψάρια που περιστασιακά τσιμπολογούσαν.
Κάτι παρόμοιο ισχύει και με τα κοράλλια. Υπάρχουν παρόμοιες παρατηρήσεις, τόσο σε LPS, όσο και σε SPS, αλλά και σε tridacnas, τα οποία είχαν την ατυχία να εμφανίσουν κάποια υποστροφή, σε κάποια φάση της ζωής τους και η οποία μπορεί να προερχόταν από διάφορες περιστασιακές αιτίες.
Όπως για παράδειγμα, σκιά λόγω υπερανάπτυξης υπερκείμενων κοραλλιών, αλλαγή ροής νερού από παρόμοιους λόγους ή λανθασμένης επιλογής θέσης, κακή προσαρμογή σε συνθήκες φωτισμού ή κυκλοφορίας, επίθεση από γειτονεύοντα actinaria, απότομη ή προοδευτική αλλαγή των βασικών περιβαλλοντικών συνθηκών-παραμέτρων νερού, ανάπτυξη άλγης, φιλοξενία ταλαιπωρημένων ειδών, συνεπεία του μεγάλου τους ταξιδιού και της παρατεταμένης παραμονής τους στο ενυδρειακό κατάστημα……και άλλα παρόμοια.

Αναφέρω κάποιες προσωπικές εμπειρίες σαν παραδείγματα, που είμαι βέβαιος ότι σε πολλούς έμπειρους χομπίστες, θα φανούν γνώριμες.
- Κάποια Euphyllia, η οποία τοποθετήθηκε στη θέση που επιλέχθηκε για αυτήν, σωστή ή λανθασμένη, με σημεία υποστροφής κάποιων κλαδιών της. Το αποτέλεσμα ήταν να δεχθεί άμεσα την ανελέητη επίθεση των λατρεμένων μου dwarf angels, τα οποία μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, είχαν εξολοθρεύσει τα ασθενικά κλαδιά και κατ’ επέκταση, λόγω έντονου στρεσαρίσματος, είχαν προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη σε όλο το στέλεχος. Τέτοια όμως συμπεριφορά, δεν είχε ποτέ παρατηρηθεί , πρωτύτερα, από μέρους των συγκεκριμένων ψαριών, σε άλλες φιλοξενούμενες Euphyllias.

- Tridacna μετά χρόνια παραμονής και θεαματικής ανάπτυξης στο ενυδρείο μου, ξαφνικά δέχθηκε επίθεση από το επίσης χρόνων παραμονής του, στο ίδιο περιβάλλον, bicolor angel. Κάθε φορά που τσίμπαγε το μανδύα του στρειδιού, αποτυπώνονταν τα χείλη του, ενώ καμία τέτοια συμπεριφορά δεν επιδείκνυε στα υπόλοιπα τρία φιλοξενούμενα στρείδια.
Όταν απομάκρυνα το αγγελάκι και άλλαξα θέση στο στρείδι, το δεύτερο ανέκαμψε πλήρως σε μερικές βδομάδες και όταν το ψάρι επέστρεψε δεν έδειξε κανένα απολύτως ενδιαφέρον για τον συγκεκριμένο οργανισμό.

- Κάποια εποχή, στα “νεαρά” μου χρόνια, αναγκάστηκα να απομακρύνω όλους τους ερημίτες από το ενυδρείο μου, γιατί είχα πειστεί πως θανάτωναν και έτρωγαν τα ψάρια βυθού, αφού κάτι τέτοιο είχα δει με τα μάτια μου.
Σήμερα γνωρίζω πως ήταν ένα μεγάλο λάθος η ενέργειά μου αυτή και πως οι ερημίτες έκαναν, απλά, πολύ καλά το έργο τους στο φυσικό σύστημα.

- Πρόσφατα σχετικά, για διάφορους λόγους, έβγαλα εκτός λειτουργίας τον κυρίως ριάκτορα Ca και το έργο του εμπλουτισμού του νερού το ανέλαβε το δεύτερο στάδιο της συσκευής, με πολύ μικρότερη ποσότητα υλικού. Μετά από διάστημα δυόμισι μηνών περίπου, το υλικό μετατράπηκε σε λάσπη και ο μικρός ριάκτορας έπαψε να λειτουργεί. Για εντελώς προσωπικούς λόγους δεν φρόντισα να αντικαταστήσω άμεσα το υλικό και για αρκετό διάστημα το σύστημά μου έτρεχε έτσι.
Το αποτέλεσμα ήταν να παρατηρήσω ξαφνικά την επίθεση του flame angel σε όλα ανεξαρτήτως των SPS, τα οποία δεν έδειχναν οπτικά κάτι το ιδιαίτερο, παρά μόνο την ελάχιστη ή και καθόλου έκταση των μικρών πολυπόδων τους. Παρόμοια συμπεριφορά δεν είχε επιδείξει ποτέ κατά το παρελθόν το συγκεκριμένο ψαράκι, στα πολλά χρόνια παραμονής του στο ενυδρείο μου (6+), παρά μόνο περιστασιακά και σπάνια χωρίς εμμονή και χωρίς να επηρεάζει καθόλου την υγεία των προαναφερόμενων κοραλλιών.
Παίρνοντας μετρήσεις, διαπίστωσα ότι το ΚΗ βρισκόταν στο 7, από 11+ που ήταν συνήθως και πως η τιμή του Mg ήταν…το απόλυτο 0 (!!!!).
Αμέσως επανασύνδεσα τον κυρίως ριάκτορα, αφού συμπλήρωσα νέο υλικό και αφού αντικατέστησα το υλικό στο δεύτερο στάδιο, προσθέτοντας και υλικό Mg.
Το αποτέλεσμα????? Σε μερικές μέρες, όταν οι τιμές επανήλθαν ή σχεδόν επανήλθαν στις συνήθεις, το αγγελάκι συμβιώνει άριστα με τα κοράλλια, χωρίς να δείχνει κάποιο ενδιαφέρον για αυτά, όπως συνήθιζε άλλωστε στο τόσα χρόνια συμβίωσής του με αυτά. Αυτό ισχύει μέχρι σήμερα.

Θα μπορούσα να εξιστορήσω πάρα πολλές τέτοιες ιστορίες, αλλά σίγουρα θα γίνω περισσότερο κουραστικός. Αλλά ο σκοπός αυτής της μακροσκελούς δημοσίευσής μου είναι να προτρέψω τους παλιούς και έμπειρους χομπίστες να θυμηθούν παρόμοια περιστατικά, κατά την μακροχρόνια πορεία τους στο χόμπι και να προσπαθήσουν να τα ερμηνεύσουν (αν δεν το έχουν κάνει).
Ταυτόχρονα θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή των νέων και λιγότερο έμπειρων στο χόμπι μας, ώστε να μην προβαίνουν στο “απονενοημένο” διάβημα, προτού ερευνήσουν καλά όλες τις τρέχουσες παραμέτρους.

Δώστε βάση στην αλυσίδα:
Παρατήρηση – Μελέτη – Διαπίστωση – Αντιμετώπιση.
ή
Σύμπτωμα – μακροσκοπική και εργαστηριακή Έρευνα – Διαφορική Διάγνωση – Θεραπεία.

Τελειώνοντας θέλω να επισημάνω ότι η αναφορά του Πάνου, αποτέλεσε τι κίνητρο δημιουργίας της παραπάνω δημοσίευσής μου και σε καμιά περίπτωση δεν μπορώ να κρίνω αν η αντιμετώπιση του προβλήματος από μέρους του, ήταν σωστή ή λάθος.
Δυστυχώς δεν μπορώ να βγάλω συμπεράσματα αφού δεν είχα την τύχη να μελετήσω την περίπτωσή του και να αξιολογήσω όλες τις πιθανές παραμέτρους.


Καλή συνέχεια.

_________________
______________________________
Φιλικά
Νίκος Ψάλτης - www.reef.gr


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
#34897 Δημοσιεύτηκε: 11 Φεβ 2009, 22:47 
Χωρίς σύνδεση
Acropora (3000+)
Acropora (3000+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 25 Νοέμ 2006, 21:05
Δημοσιεύσεις: 9917
Images: 107
Τοποθεσία: Athens, Greece
Has thanked: 19 times
Been thanked: 25 times
Blog: View Blog (1)
Experience in Years: 11
Type of Aquarium: Quite Big (1000+)
O Νίκος Ψάλτης έχει (αν δεν κάνω λάθος) ρηφο-εμπειρία μεγαλύτερη των 10 ετών, έχει (είχε ? ) ένα από τα καλύτερα ενυδρεία στην Ελλάδα !

Η άποψή του αποτελεί συνήθως πλούτο γνώσεων.

Thank you Νick !

_________________
Θάνος
antesco@openreef.gr


Κορυφή
 Προφίλ Personal album  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
#34901 Δημοσιεύτηκε: 11 Φεβ 2009, 23:42 
Χωρίς σύνδεση
Acropora (3000+)
Acropora (3000+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 16 Μαρ 2007, 00:51
Δημοσιεύσεις: 9030
Images: 2
Τοποθεσία: Πετρουπολη
Has thanked: 7 times
Been thanked: 1 time
Experience in Years: 0
Type of Aquarium: Big (500-1000)
Σε πολλά από αυτά που λες με βρίσκουν σύμφωνο έτσι δουλεύει η φύση.
Όλοι οι υγιές οργανισμοί διαθέτουν αμυντικούς μηχανισμούς για να μπορέσουν να επιβιώσουν,και οι αδύναμη γίνονται ευάλωτοι σε οργανισμούς που κατά τα άλλα δεν θα τους ακουμπούσαν.
Και αυτό δεν γίνεται μόνο στην Θάλασσα και στα ενυδρεία μας άλλα παντού γύρο μας.
Δεν θα συμφωνήσω όσο άφορα αυτό που αναφέρεις για τους ερημίτες ,γαρίδες , καβούρια κλπ που είναι γνωστό ότι και από την φύση τους θεωρούνται και καθαριστές πτωμάτων.
Όσο αφορά τα Reef safes με επιφύλαξη όσες φόρες έχω δοκιμάσει βγήκα χαμένος και αυτό σε διάφορα στάδια του ενυδρείου μου και στα καλά του και στα κάτω του.
Όσο αφορά το flame του Πάνου το έχω στο νάνο που διατηρώ έκοψα ένα κομμάτι hystrix και με το που το έβαλα μέσα στο νερό ενώ το κρατούσα ακόμα άρχισε να το τσιμπάει.
Από την άλλη πολλοί κρατούν ψάρια που έχουν την ταμπέλα με επιφύλαξη και δεν έχουν ακουμπήσει τίποτα,αλλά το θέμα είναι μέχρι πόσο θα έχουν αυτήν την συμπεριφορά. :roll:
Θα ήταν ενδιαφέρον να ακούσουμε και άλλες απόψεις,όπως και να πειραματιστούμε αν θέλεις με το συγκεκριμένο ψάρι. :)

_________________
Φιλικά ....Γιώργος.
Αν έχετε Mantis στο ενυδρείο σας να της μιλάτε καταλαβαίνουν περισσότερα από τον σκύλο σας.


Κορυφή
 Προφίλ Personal album  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
#34903 Δημοσιεύτηκε: 11 Φεβ 2009, 23:49 
Χωρίς σύνδεση
Acropora (3000+)
Acropora (3000+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 20 Μάιος 2008, 13:40
Δημοσιεύσεις: 5264
Images: 2
Τοποθεσία: ΕΛΛΑΔΑ
Has thanked: 19 times
Been thanked: 27 times
Experience in Years: 18
Type of Aquarium: Not yet
Σωστή Αριστοτελική προσέγγιση :)

Ορμόνες βαράνε παντού, μήπως το flame έχει φτάσει στο απόγειο του φυλετικού του διμορφισμού και εκδηλώνει επικράτηση περιοχής :? ?

_________________
Εικόνα
''simplicity is genius''
Εικόνα


Κορυφή
 Προφίλ Personal album  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 4 Δημοσιεύσεις ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 16 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Μετάβαση σε:  
cron

TapaTalk Enabled


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com