OPEN REEF - ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΥΦΑΛΩΝ
http://www.openreef.gr/phpbb2/

Προσωπικές απαντήσεις!!!
http://www.openreef.gr/phpbb2/viewtopic.php?f=9&t=2978
Σελίδα 1 από 1

Συγγραφέας:  geso [ 26 Δεκ 2009, 23:49 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Προσωπικές απαντήσεις!!!

Πολλές φορές ψάχνουμε να βρούμε απαντήσεις σε κάποιο θέμα πάνω στο χόμπι τις οποίες δεν τις γράφουμε στο φόρουμ και τις κρατάμε για εμάς, σκοπός αυτού του θέματος είναι όποιος έχει βρει απάντηση σε κάποια προσωπική "ερευνα" και θέλει, ας την μοιραστεί μαζί μας!!!
Θα παρακαλούσα να μην γίνει αυτό το θέμα τόπος αντιπαραθέσεων αλλά τόπος σκέψης, ακόμα και αν γραφτεί το ποιο τρελλό για κάποιους, εξάλλου δεν είναι απαραίτητο ότι θα το υιοθετήσουμε. :)


Ξεκινάω εγώ με το παρακάτω.

Τα παθογόνα βακτήρια Vibrio!!!

Οταν ένα κοράλλι αρχίζει να ασπρίζει γρήγορα λέμε ότι έπαθε (RTN), όταν είναι αργή η νέκρωση του ιστού (STN).
Στο(RTN) το κοράλλι θα το χάσουμε στο πρώτο εικοσιτετράωρο στην δεύτερη περίπτωση μπορεί να τραβήξει ημέρες ακόμα και εβδομάδες (STN), πολλές συζητήσεις έχουν γίνει επάνω στο θέμα και από διαφορετικές προσεγγίσεις, εγώ το είδα από την πλευρά μίας βακτηριακής ασθένειας, και κατά πόσο θα ήταν δυνατόν να προξενηθεί μια βακτηριακή λοίμωξη μέσα στο ενυδρείο που να έχει σαν αποτέλεσμα τα παραπάνω.
Βρήκα πολλές αναφορές αλλά εκεί που κατέληξα είναι το βακτήριο Vibrio, είναι γνωστό στους επιστήμονες αλλά δεν είχα δει ποτέ αναφορά ανάμεσα σε χομπίστες.
Τι είναι το Vibrio, είναι βακτήρια που ανήκουν στην οικογένεια Vibrionaceae, είναι υδρόβιοι μικροοργανισμοί, ορισμένα είδη προκαλούν σοβαρές ασθένειες στον άνθρωπο και τα ζώα ανάμεσα σε αυτά τα στρείδια και τα ψάρια, για τα κοράλλια αυτό που μας ενδιαφέρει ονομάζετε Vibrio coralliilyticus, Vibrio sp. ή Vibrio coralyticus.
Το βακτήριο επιτίθεται στην zooxanthellae και την σκοτώνει,το πόσο γρήγορα θα συμβεί παίζει ρόλο σε τι κατάσταση βρίσκετε το κοράλλι και οι συνθήκες στο περιβάλλον που ζει.
Αυτήν την σκέψη επίσης στήριξε το γεγονός ότι αν προλάβουμε και κόψουμε υγειές κομμάτι από το κοράλλι αυτό έχει πάρα πολλές πιθανότητες να επιζήσει!!
Στην συνέχεια έψαξα να βρω αν υπάρχει τρόπος να το καταπολεμήσουμε. Αυτό που βρήκα ότι μπορεί να βοηθήσει, είναι η χλωραμφενικόλη (αντιβιοτικό) το οποίο χρησιμοποιείται στην κτηνοτροφία,αλλά έχει κατηγορηθεί ότι είναι τοξικό και ότι μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο DNA, δυστυχώς δεν μπορώ να ξέρω 100% αν ένα βάπτισμα του κοραλλιού σε αυτό το αντιβιοτικό θα μπορούσε να βοηθήσει , ίσως κάποια στιγμή μου δοθεί η ευκαιρία να το δοκιμάσω……
Τα παραπάνω είναι περίληψη μιας μικρής έρευνας που έκανα για το θέμα της νέκρωσης των κοραλλιών για προσωπική μου απάντηση.
Η απάντηση που πήρα είναι οτι μπορεί να συμβαίνει και η αιτία να είναι το συγκεκριμένο βακτήριο. :)

Συγγραφέας:  polivios [ 01 Δεκ 2010, 22:42 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: Προσωπικές απαντήσεις!!!

Να συμπληρωσω και αλλα 2 ειδη Vibrio, to Vibrio parahaemoliticus V.alginoliticus που ειναι συμβιοτικα και βρισκοναι στη βλενα των κοραλιων.Βεβαια δεν εχουν αποδειχθει πληρως οτι ευθυνονται για θνησιμωτητες κοραλιων.Οι Pseudomonas και κυριως η παθογενη Sphingomonas συσχετιζεται με αρωστειες οπως το White plague type II.

Σελίδα 1 από 1 Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/