OPEN REEF - ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΥΦΑΛΩΝ
http://www.openreef.gr/phpbb2/

Dissolved oxygen
http://www.openreef.gr/phpbb2/viewtopic.php?f=9&t=435
Σελίδα 1 από 4

Συγγραφέας:  antesco [ 20 Μάιος 2007, 08:43 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Dissolved oxygen

Πέρυσι, τέτοιον καιρό, σε ένα άλλο φόρουμ, είχαμε συζητήσει ένα άρθρο σε ένα περιοδικό που ανφερόταν στην σημασία του DO. Σκέφτηκα να επαναλάβω τους προβληματισμούς μου.

Αυτό το περιβόητο άρθρο του Chris Aslett στο τεύχος του MARINE, που φάνηκε να ανοίγει τους ορίζοντες πολλών από εμάς, αναφέρεται στην παράμετρο του Dissolved Oxygen, την σημασία του DO για το ενυδρείο και τους κατοίκους του αλλά και στην σχέση του με αρκετές σημαντικές "παρενέργειες" με τις οποίες δίνουμε συχνά μάχη.
Αναρωτήθηκα γιατί τόσα χρόνια μελέτης και ενασχόλησης με τα ενυδρειακά, δεν είχα σταθεί ποτέ να μελετήσω λίγο περισσότερο το DO. Αναρωτήθηκα γιατί οι εταιρίες που κυκλοφορούν τα κιτ μέτρησης παραμέτρων δεν ασχολήθηκαν ποτέ με αυτό (ενώ υπάρχουν φθηνά και εύκολα κιτ από τις μεγάλες "χημικές" εταιρίες). Γιατί στα διάφορα ενυδρειακά forum δεν βρίσκεις παρά ελάχιστες αναφορές σε αυτό. Γιατί το computer ΙKS προσφέρει probe μέτρησης οξυγόνου αλλά κανείς δεν το προμηθεύεται.
Και όμως, το οξυγόνο έχει την ίδια σημασία για τα ψάρια μας όπως έχει και για εμάς τους ανθρώπους. Τα ψάρια αναπνέουν και αυτά και απορροφούν το οξυγόνο από τα κύτταρα των αρτηριών τους. Το DO μετριέται σε mg/l ή σε ppm. Τα ψάρια χρειάζονται νερό πλούσιο σε περιεκτικότητα οξυγόνου περίπου 5 με 6 ppm. Αν το DO πέσει κάτω από 2 ppm τότε τα ψάρια αρχίζουν να υποφέρουν και όταν πέσει κάτω από 1 ppm τότε πεθαίνουν. Πρώτα τα μεγάλα και μετά τα μικρά. Έτσι απλά όπως και εμείς άνθρωποι πεθαίνουμε όταν μας στερήσουν το οξυγόνο.
Το DO πέφτει όταν η παραγωγή του οξυγόνου είναι μικρότερη από την κατανάλωση. Αύξηση στην κατανάλωση προκύπτει από πολλούς λόγους όπως η αύξηση του πληθυσμού των ψαριών, η τοποθέτηση πολλών φυτών, η αύξηση της άλγης, η υπερβολική χρήση τροφής, η αύξηση των οργανικών, κάποιος θάνατος ή αποσύνθεση στο ενυδρείο, από ορισμένα χημικά που πιθανώς προσθέτουμε και που χρησιμοποιούν πολύ οξυγόνο, από την αύξηση της θερμοκρασίας, από την αύξηση της αλατότητας, κ.ά. Η διαλυτότητα του οξυγόνου στο νερό αυξάνεται όσο μειώνεται η θερμοκρασία, αυξάνεται όσο αυξάνεται η ατμοσφαιρική πίεση στο περιβάλλον και τέλος αυξάνεται όσο μειώνεται η αλατότητα.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ (σε σταθερή ατμ.πίεση 760mB) :
Θερμοκρασία 25C, Αλατότητα 1,022, μας δίνει DO 6,9
Θερμοκρασία 28C, Αλατότητα 1,025, μας δίνει DO 6,1
Θερμοκρασία 34C, Αλατότητα 1,028, μας δίνει DO 5,5

Είναι προφανές λοιπόν ότι με την αύξηση της θερμοκρασίας το οξυγόνο λιγοστεύει για τα ψάρια μας και αυτό διπλασιάζει την ταλαιπωρία τους, καθότι η αύξηση της θερμοκρασίας από μόνη της αυξάνει τον ρυθμό του μεταβολισμού των ψαριών και επομένως αυξάνει και τις φυσικές τους ανάγκες σε οξυγόνο. Χαμηλό DO δίνει επίσης σχεδόν "εγγυημένα" κυανοάλγη ενώ η Ξένια είναι ένας από τους οργανισμούς που πεθαίνουν πρώτοι.

Αυτές οι ενδείξεις είναι η βάση την οποία σε ένα ενυδρείο εμείς πιέζουμε χαμηλότερα ανάλογα με την κυκλοφορία του νερού, την ανάδευση της επιφάνειας, την αύξηση του πληθυσμού, με το τάϊσμα, με ζώνες ακίνητου νερού που παράγουν υδρόθειο H2S, με την άλγη, με το CO2 του Calcium Reactor, κ.ά.

Όλα τα παραπάνω αναλύονται πολύ περιγραφικά σε αυτήν την ιστοσελίδα ενώ ο Chris Aslett με το άρθρο του στο MARINE αναλύει τις πηγές του κακού που βρίσκονται στις βιόμπαλλες που απλά επιπλέουν (και δεν βρίσκονται μέσα σε tricke filter) στην Reverse Osmosis και στον τρόπο που χρησιμοποιούμε το top up water, στο detritus και στα DSB, στα denitrifiers, και κυρίως στην κακή συνδεσμολογία των σωληνώσεών μας που μπορεί να παγιδεύει ακίνητο νερό. Στο άρθρο του καταλήγει με την παραίνεση να παρακολουθούμε την διακύμανση του pH μεταξύ πρωινών και βραδινών ωρών και να μην θεωρούμε φυσιολογικό οποιοδήποτε εύρος μεγαλύτερο από 0,2 διότι κάτι τέτοιο υποδεικνύει χαμηλό DO.



Ένα αστείο συμπέρασμα από όλα τα παραπάνω είναι ότι λόγω ατμοσφαιρικής πίεσης, καλό είναι να μετακομίσετε το ενυδρείο σας στο ύψος της θάλασσας... να κρατάτε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, όσο χαμηλότερη αλατότητα μπορείτε (εκτός αν έχετε κορράλια), όσο λιγότερα ψάρια γίνεται και όσο λιγότερη τροφή χρειάζονται...

Συγγραφέας:  ReefScaper [ 20 Μάιος 2007, 11:47 ]
Θέμα δημοσίευσης: 

Είναι όντως μία από τις κρισιμότερες παραμέτρους ποιότητας νερού, ειδικά για συστήματα απαιτήσεων.

Η έντονη οξυγόνωση, που χαρακτηρίζει τα φυσικά βιοσυστήματα, τα οποία στοχεύουμε να αναπαραστήσουμε στο σπίτι μας, σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά χαμηλές περιεκτικότητες θρεπτικών/nutrients (νιτρικά/φωσφορικά/πυριτικά) και την πλούσια κυκλοφορία νερού θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα κλειδιά ενός επιτυχημένου reef!

Συγγραφέας:  NPS [ 20 Μάιος 2007, 17:50 ]
Θέμα δημοσίευσης: 

Πολύ αξιόλογη η αναφορά σου Θάνο, σε ένα τόσο πολύ σημαντικό θέμα.

Θέλω να προσθέσω, ότι ο αγώνας ορισμένων συνχομπιστών, να διατηρήσουν στα ανώτατα επίπεδα τις τιμές κάποιων παραγόντων του νερού, ρίχνοντας πρόσθετα χημικά με το "κιλό", έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνουν τα αποθέματα του οξυγόνου, ακόμα περισσότερο.
Έτσι αρκετοί, ρίχνουν περισσότερη σημασία στους διάφορους παράγοντες, παραβλέποντας παντελώς τον κυριότερο παράγοντα της ζωής, που είναι το οξυγόνο.

Συγγραφέας:  giannisb [ 23 Μάιος 2007, 09:05 ]
Θέμα δημοσίευσης: 

Ίσως να έπρεπε να ανοίξω καινούργιο θέμα άλλα είναι ευκαιρία να αναφερθεί και αυτό σε ενα τόσο ενδιαφέρον θέμα όπως αυτό για το οξυγόνο.Παρατηρώ οτι ενώ εχω να αλλάξω νερό περίπου ενα μήνα το redox μου εξακολουθεί να ανεβαίνει.Κανονικά δεν θα έπρεπε οσο περνάει ο καιρός και υποθετικά οι συνθήκες του νερού χειροτερέυουν να πέφτει σταδιακά και το redox;Ειδικά το βράδυ που τα φωτα κλείνουν παρατηρώ μεγαλύτερη αύξηση:περίπου 460 και με φώτα ανοιχτά περίπου 440.Μήπως το aqualizer παίζει και αυτό κάποιο ρόλο;Ποια είναι η σχέση μεταξύ redox και οξυγόνου;Υπάρχει αλληλοεξάρτηση σε αυτά τα δυο στοιχεία;

Συγγραφέας:  antesco [ 23 Μάιος 2007, 09:35 ]
Θέμα δημοσίευσης: 

σαφέστατα,

το ένα είναι η ποσότητα οξυγόνου στο νερό
και το άλλο η οξυδωτική ικανότητα του νερού

από χημεία δεν τα πάω πολύ καλά, αλλά εδώ νομίζω υπάρχει και λογική.

Επίσης, είναι γνωστό ότι όποτε αλλάζουμε νερό πέφτει το redox,
αλλά δεν θυμάμαι το γιατί.... :(

Συγγραφέας:  giannisb [ 23 Μάιος 2007, 10:05 ]
Θέμα δημοσίευσης: 

Το περίεργο είναι οτί όταν αλλάζω νερό το redox πέφτει στα 300 περίπου και μετα ξανανεβαίνει.Κανονικά δεν θα έπρεπε αν όχι να πέφτει να παραμένει τουλάχιστον το ίδιο :?:

Συγγραφέας:  antesco [ 23 Μάιος 2007, 12:17 ]
Θέμα δημοσίευσης: 

όταν μένει ακίνητο το νερό χωρίς αερανλτία, καθώς γεμίζει ο κουβάς μας,
χάνει το οξυγόνο του και έτσι όταν το βάζουμε στο ενυδρείο, μας κατεβάζει το redox.

πάρε ένα ποτήρι νερό που έχει μείνει ακίνητο για μισή ωρίτσα και μέτρα το,
μετά βάλτο σε ένα σέϊκερ και χτύπα το για 5 δευτερόλεπτα - ξαναμέτρα να δεις διαφορά....

Συγγραφέας:  giannisb [ 23 Μάιος 2007, 12:23 ]
Θέμα δημοσίευσης: 

:shock: :!: :!: :!:

Συγγραφέας:  zeroboy [ 23 Μάιος 2007, 12:41 ]
Θέμα δημοσίευσης: 

Απίστευτο.Επομένως αν έχουμε την δυνατότητα αποφεύγουμε το "στάσιμο" νερό και το οξυγονώνουμε. :roll:

Συγγραφέας:  antesco [ 23 Μάιος 2007, 13:16 ]
Θέμα δημοσίευσης: 

Αεραντλία πάντα στον κουβά !

,

Σελίδα 1 από 4 Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/