Loading...

OPEN REEF - ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΥΦΑΛΩΝ

ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΕΝΥΔΡΕΙΑ, ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, ΠΑΡΕΑ !
Τώρα είναι 28 Μαρ 2024, 10:37

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες




Δημιουργία νέου θέματος Αυτό το θέμα είναι κλειδωμένο, δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε δημοσιεύσεις ή να δημοσιεύσετε άλλες απαντήσεις  [ 1 Δημοσίευση ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΒΡΑΧΟΣ
#11862 Δημοσιεύτηκε: 25 Οκτ 2007, 13:28 
Χωρίς σύνδεση
Montipora (2000+)
Montipora (2000+)
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 08 Δεκ 2006, 13:20
Δημοσιεύσεις: 2080
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΒΡΑΧΟΣ

Ο ζωντανός βράχος, είναι ασβεστολιθικός βράχος ο οποίος προέρχεται είτε από τον ασβεστολιθικό σκελετό νεκρών κοραλλιών, είτε από άλλους νεκρούς ασβεστιογενείς οργανισμούς. Ο όρος ζωντανός που χρησιμοποιείται λοιπόν, δεν αναφέρεται στον βράχο (δεν μπορεί ένας βράχος να είναι ζωντανός) αλλά στους κατοίκους του βράχου. Οι κάτοικοι αυτοί –μικροοργανισμοί και βακτηρίδια- ζουν πάνω στην επιφάνεια και ακόμη και μέσα στους πόρους του βράχου. Επίσης η κοραλλίνη καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του βράχου δίνοντάς του ένα χρώμα πορφυρό. Σε πολύ καλής ποιότητας βράχο, οι κάτοικοί του μπορεί να είναι ακόμη, διάφορα είδη μακροάλγης, σπόγγοι, σκουλήκια, σαλιγκάρια, στρείδια, γαρίδες, καβούρια, ανεμώνες, ακόμη και κοράλλια.

Ο ρόλος του ζωντανού βράχου είναι διπλός.
Διαρρύθμιση.
Φίλτρανση.

Ο βράχος είναι το βασικό στοιχείο διαρρύθμισης στο ενυδρείο μας. Από την τοποθέτησή του εξαρτάται κατά ένα μεγάλο μέρος και η όμορφη εμφάνιση του ενυδρείου μας. Μην ξεχνάμε ότι πάνω σε αυτόν θα τοποθετηθούν σχεδόν όλα τα κοράλλια μας.

Ο βράχος καλό θα είναι να μην ακουμπά στην άμμο, γιατί σε αυτό το σημείο νεκρώνεται και χάνει μέρος της αποτελεσματικότητάς του. Επίσης σε αυτά τα σημεία μπορεί να δημιουργηθεί υδρόθειο το οποίο είναι τοξικό για τους κατοίκους μας. Σε πολλά πλέον ενυδρεία έχει κατασκευαστεί κερκίδα από pvc (σε διαφορετικά ύψη και σχέδια) πάνω στην οποία ακουμπάμε τον βράχο.
Κατά την τοποθέτησή του πρέπει να προσέχουμε έτσι ώστε να μην εφάπτονται όλα τα κομμάτια μεταξύ τους, αλλά να κατασκευάσουμε μικρές σπηλιές και ανοίγματα. Αυτά είναι απαραίτητα και γιατί είναι φυσικά καταφύγια για τα ψάρια μας αλλά και γιατί με την ροή του νερού ο βράχος παραμένει πάντα καθαρός και αποτελεσματικός.
Όμως ο βασικότερος ίσως ρόλος του ζωντανού βράχου, είναι αυτός της φίλτρανσης. Τα βακτηρίδια και όλοι οι μικροοργανισμοί συμβάλλουν στον κύκλο του αζώτου.
Ένα ζωντανό φίλτρο λοιπόν στη διάθεσή μας!

Ανάλογα την ιχθυοφόρτιση του ενυδρείου μας και την ποσότητα – ποιότητα του ζωντανού βράχου, αυτός μπορεί να αναλάβει εξ΄ ολοκλήρου μόνος του την φίλτρανση. Σύμμαχός του σε αυτή τη λειτουργία η ζωντανή άμμος, εφόσον υπάρχει. Όταν όμως έχουμε πολλά ψάρια ή λίγο ζωντανό βράχο, τότε η βοήθεια από κάποιο άλλο μέσο φίλτρανσης (κάνιστρο ή φίλτρο άμμου) είναι αναγκαία. Όμως η παρουσία τέτοιων ειδών φίλτρανσης θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ΝΟ3. Αυτό είναι σημαντικό πρόβλημα ιδίως σε reef ενυδρεία.

Έτσι πλέον δεν είναι άξιο απορίας να βλέπουμε μεγάλα συστήματα reef ενυδρείων στα οποία το μόνο μέσο φίλτρανσης είναι ο ζωντανός βράχος.
Όταν θα πρωτοεισάγουμε ζωντανό βράχο στο ενυδρείο μας και ιδίως αν αυτός βρισκόταν στις δεξαμενές του προμηθευτή μας χωρίς ιδιαίτερο φως (στις περισσότερες των περιπτώσεων έτσι είναι), θα πρέπει να προσέξουμε σχετικά με την φωτοπερίοδο για να μην έχουμε ξεσπάσματα άλγης.
Έτσι πρέπει να ξεκινήσουμε την φωτοπερίοδο με λίγες ώρες και σχετικά μικρή ένταση. Σε τακτά χρονικά διαστήματα π.χ. πέντε – επτά ημερών θα αυξάνουμε λίγο και την φωτοπερίοδο και την ένταση, μέχρι να φτάσουμε στο τελικό στάδιο. Παράλληλα αν παρατηρήσουμε κατά την διαδικασία ξέσπασμα άλγης, αυτό θα σημαίνει ότι πάμε γρήγορα και θα πρέπει να μειώσουμε.

Ο ζωντανός βράχος συλλέγεται από πολλά μέρη στον κόσμο, αλλά επί το πλείστον από τον Νότιο Ειρηνικό. Τα πιο διαδεδομένα νησιά από όπου εξάγεται είναι τα Fiji, Marshal, Tonga και Samoa. Και αυτό διότι η συλλογή ζωντανού βράχου έχει απαγορευτεί στην Αμερική από το 1997, καθώς επίσης και εξαιτίας των φτηνών εργατικών χεριών που υπάρχουν στα νησιά αυτά.

Ανάλογα με την προέλευσή του ο ζωντανός βράχος διαφέρει μεταξύ του.
Αυτό που πρέπει να προσέχουμε πάντα κατά την αγορά του και άσχετα με τον τόπο προέλευσης του (αλήθεια είμαστε ποτέ σίγουροι για τον τόπο προέλευσής του?) είναι:

·Να είναι όσο περισσότερο πορώδης γίνεται.
·Να έχει όσους περισσότερους μικροοργανισμούς, σπόγγους, κλπ γίνεται.
·Να έχει αρκετή κοραλλίνη πάνω του.
·Να έχει ενδιαφέροντα σχήματα.
·Να έχει την μυρωδιά της θάλασσας.

Όσο περισσότερο πορώδεις είναι, τόσο λιγότερο νερό θα εκτοπίσει με την εισαγωγή του στο ενυδρείο μας και τόσο περισσότερα βακτηρίδια και μικροοργανισμοί θα εποικιστούν πάνω του. Αυτός ο βράχος θα έχει και λιγότερο βάρος, αλλά δυστυχώς και αυξημένη τιμή. Τέτοιος βράχος είναι των νησιών Fiji και Marshal.

Ο ζωντανός βράχος έρχεται όπως είπαμε από πολύ μακριά. Σε αυτό του το ταξίδι λοιπόν μοιραία πολλοί από τους ζωντανούς οργανισμούς που κουβαλάει πεθαίνουν.
Έτσι όταν ο προμηθευτής παραλαμβάνει και τοποθετεί τον ζωντανό βράχο στις δεξαμενές του, η αποσύνθεση των διαφόρων νεκρών μικροοργανισμών θα έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση Αμμωνίας.
Εάν λοιπόν ο νεοεισερχόμενος ζωντανός βράχος μείνει στις δεξαμενές με φρέσκο αλμυρό νερό, πολύ καλή κυκλοφορία και skimming σε ένα διάστημα λίγων εβδομάδων η αμμωνία θα μηδενιστεί και ο βράχος θα είναι έτοιμος να μπει σε οποιοδήποτε ενυδρείο. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται "κουράρισμα". Πολλοί προμηθευτές διαθέτουν και κουραρισμένο και ακουράριστο βράχο σε διαφορετικές τιμές.
Επίσης αν κάποιος δεν εμπιστεύεται το κουράρισμα που έκανε ο προμηθευτής, τότε δεν έχουμε παρά να κάνουμε εμείς την όλη διαδικασία (εφόσον μπορούμε βέβαια). Βοηθούμε την διαδικασία και με μεγάλες αλλαγές νερού, έτσι ώστε να μειώσουμε την Αμμωνία. Ο βράχος θα έχει κουραριστεί όταν η αμμωνία και ΝΟ2 μηδενιστούν και ο βράχος θα μυρίζει όμορφα σαν ωκεανός και όχι σαν κλούβιο αυγό (που λογικά μύριζε πριν).
Αν δεν μπορούμε να τον κουράρουμε εμείς και αγοράσουμε δήθεν κουραρισμένο βράχο, τότε κινδυνεύουμε άμεσα, εφόσον βέβαια έχουμε ζωντανούς οργανισμούς μέσα. Αλλιώς θα μας πάει πίσω τον κύκλο του αζώτου που ενδεχομένως έχουμε ξεκινήσει.

Έτσι μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε ιδίως όταν θέλουμε να συμπληρώσουμε σε υπάρχον ενυδρείο με βράχο κάποια κιλά ακόμη.
Επειδή η αγορά ζωντανού βράχου θα μας αφήσει με πολλά Ευρώ λιγότερα, υπάρχουν ορισμένες λύσεις για να γλιτώσουμε κάποια από αυτά.
Μια λύση είναι να χρησιμοποιήσουμε αγορασμένο νεκρό βράχο σε μια αναλογία με τον ζωντανό 30 – 70. Ο νεκρός βράχος (ζωντανός που για διάφορους λόγους νεκρώθηκε, αλλά ασβεστολιθικός και πορώδεις) μπορεί να χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα σαν βράχος βάσης, που πάνω του θα χτίσουμε το "οικοδόμημα" με τον ζωντανό βράχο. Αυτός ο νεκρός βράχος θα εποικιστεί σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα –μεταξύ έξι και δώδεκα μηνών- με βακτηρίδια και μικροοργανισμούς καθιστώντας τον έτσι ζωντανό. Μάλιστα σε σχετικό πείραμα που έκανα βάζοντας νεκρό βράχο από το ενυδρείο μου –λειτουργούσε τότε οκτώ μήνες- σε ένα μικρό ενυδρειάκι με μια anthias μέσα, ο βράχος λειτούργησε άψογα και δεν ανέβηκε ποτέ αμμωνία στο ενυδρειάκι. Άρα ο νεκρός βράχος είχε γίνει ζωντανός και παρείχε άριστη φίλτρανση.

Μια άλλη λύση είναι να κατασκευάσουμε μια κερκίδα από pvc που πάνω της θα ακουμπήσουμε τον βράχο. Εδώ έχουμε και οικονομία αφού θα χρησιμοποιήσουμε λιγότερο βράχο, αλλά και αμεσότερη αποτελεσματικότητα του βράχου ο οποίος θα χρησιμοποιεί σχεδόν το 100% της επιφάνειάς του για την φίλτρανση.

Ακόμα μπορούμε να ξεκινήσουμε με ένα 50% του συνολικά χρειαζούμενου βράχου, να στήσουμε το ενυδρείο μας και μετά να προσθέτουμε κατά καιρούς μερικά κομμάτια μέχρι να φτάσουμε το 100% αυτών που έχουμε ορίσει. Προσοχή μόνο στην περίπτωση αυτή ο βράχος να είναι πολύ καλά κουραρισμένος.

Λάθος είναι να εισάγουμε στο σύστημά μας Μεσογειακό βράχο, μόνο και μόνο για να κάνουμε οικονομία. Και αυτό γιατί ο Μεσογειακός βράχος δεν είναι αρκετά πορώδεις ούτε έχει την ίδια σύσταση με τον τροπικό. Η μεγαλύτερη απειλή όμως είναι η μη ελεγχόμενη εισαγωγή διαφόρων μικροοργανισμών, οι οποίοι μπορεί να επιφέρουν το χάος στο ενυδρείο μας, λόγω ασυμβατότητας.

Ο ζωντανός βράχος είναι αναγκαίος για τα reef ενυδρεία και προαιρετικός (με θεαματικά αποτελέσματα) για τα fish only ενυδρεία. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε στον ζωντανό βράχο όπως π.χ. στα ασπόνδυλα του ενυδρείου μας. Με τόση λεπτότητα. Όσοι από τους κατόχους fish only ενυδρείων έχουν ζωντανό βράχο θα πρέπει να ξεχάσουν τα φάρμακα με βάση τον χαλκό και όχι μόνο (οι κάτοχοι reef ενυδρείου δεν χρησιμοποιούν έτσι και αλλιώς παρόμοια προϊόντα). Ελάχιστος χαλκός στο ενυδρείο μας είναι ικανός να σκοτώσει όλο το ζωντανό βράχο μας. Προσοχή λοιπόν.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Αυτό το θέμα είναι κλειδωμένο, δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε δημοσιεύσεις ή να δημοσιεύσετε άλλες απαντήσεις  [ 1 Δημοσίευση ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Μετάβαση σε:  

TapaTalk Enabled


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com